Top

Στο «κόκκινο» οι περιοχές γύρω από το Πεκίνο – Αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
στο-κόκκινο-οι-περιοχές-γύρω-από-το-π-650324
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Βέλγιο: Πιθανή μια αύξηση των κρουσμάτων κατά τις επόμενες εβδομάδες καθώς όλοι και περισσότεροι πολίτες υποβάλλονται σε τεστ κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων

Το Βέλγιο κινδυνεύει να δει αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς όλο και περισσότεροι Βέλγοι υποβάλλονται σε τεστ κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ιβ Βαν Λετέμ δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να αποδοθεί στα περισσότερα τεστ που διενεργούνται σε σχέση με την περίοδο των εορταστικών διακοπών.

“Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, αβέβαιη. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες παρότι δεν αποκλείεται ούτε μια αντίστροφη εξέλιξη”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Βαν Λετέμ, το Βέλγιο κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο δείκτη θνησιμότητας τον περασμένο χρόνο μετά την Ισπανική Γρίπη και το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918.

Στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano δείχνουν ότι χθες, Δευτέρα, ο αριθμός των θετικών τεστ για COVID-19 έφθασε τα 665.220 με 2.000 νέα ημερήσια κρούσματα κατά μέσον όρο την τελευταία εβδομάδα.

“Αυτή η αύξηση επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως, αλλά είναι πιο έντονη σε 10χρονους, νεαρούς ενήλικες και, ίσως λίγο πιο ανησυχητικό επειδή δεν πήγαν διακοπές, και σε ανθρώπους άνω των 90”, σημείωσε.

Η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως με 20.122 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου για να επανεξετάσει τα μέτρα του lockdown.

Η νότια περιοχή της Βαλονίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Γερμανία-κορονοϊός: Αυστηρότερα μέτρα στις αφίξεις από το εξωτερικό σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αυστηρότερους περιορισμούς για όσους φθάνουν στην Γερμανία από το εξωτερικό σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση και της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει εισηγηθεί την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες», ο αριθμός δηλαδή των κρουσμάτων του κορονοϊού υπερβαίνει τα 200 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Όπως αναφέρει το περιοδικό, το μέτρο ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή ήδη την Πέμπτη και θα αφορά την άφιξη σε όλα τα κρατίδια, καθώς το υπουργείο κρίνει ως «κατεπείγουσα» την ανάγκη να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της μετάλλαξης του κορονοϊού που ξεκίνησε από την Βρετανία.

Αρνητικό τεστ θα χρειάζονται από την Παρασκευή οι ταξιδιώτες προς Αγγλία

Ρωσία-Covid-19: Μειώθηκε η νοσηρότητα εξαιτίας του κορονοϊού σε 22 περιφέρειες της Ρωσίας, στις υπόλοιπες η κατάσταση σταθεροποιείται

Η νοσηρότητα εξαιτίας των μολύνσεων του νέου κορονοϊού, μειώνεται σε 22 περιφέρειες της Ρωσίας, ενώ αυξάνεται μόνο σε δύο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες η κατάσταση σταθεροποιείται.

Η Ποπόβα επισήμανε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες παρατηρείται σταθερότητα και μείωση του αριθμού των μολύνσεων, που κυμαίνεται μεταξύ 19,9 έως 15,6 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η κατάσταση που παρατηρείται στις περιφέρειες της χώρας διαφοροποιείται όσον αφορά στα κρούσματα που φθάνουν από 2 έως 50 ανά 100.000.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία τις πρώτες δέκα μέρες του 2021, μειώθηκε κατά 16%.

Αναφερόμενη στον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά στη Ρωσία, η Ποπόβα τόνισε ότι, παρά την μείωση που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των εορτών, τα τεστ εξακολουθούν γίνονται στα ίδια επίπεδα και κατά την διάρκεια των εορτών έγιναν περισσότερα από 3.000.000 τεστ.

Επίσης περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι, που είχαν επαφές με άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Ποπόβα επισήμανε ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες κλίνες για ασθενείς που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό, ενώ ανέφερε ότι τις πρώτες δέκα ημέρες του χρόνου έγιναν 64.000 τηλεφωνικές κλήσεις, στις περισσότερες από τις οποίες οι πολίτες ζητούσαν να ενημερωθούν για τα μέτρα προφύλαξης και όχι για το τι πρέπει να κάνουν λόγω συμπτωμάτων.

Πορτογαλία-Covid-19: Η τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε κατέγραψε τη χειρότερη ιστορικά χρονιά της

Οι επιχειρήσεις στην πορτογαλική περιοχή του Αλγκάρβε, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τουρισμό, έβγαλαν 800 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2020 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, το οποίο αντιστοιχεί σε μείωση κατά 65%, καθώς ο κορονοϊός κράτησε τους επισκέπτες μακριά από τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ της περιοχής και εξαφάνισε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Το 2020, το Αλγκάρβε είχε τη χειρότερη καταγεγραμμένη τουριστική χρονιά, τόσο σε όρους ποσοστών πληρότητας όσο και σε όρους οικονομικών και επιχειρηματικών αποτελεσμάτων», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ο σύνδεσμος ξενοδοχείων AHETA.

Οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 75% και η πληρότητα ήταν 28%, η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, συγκριτικά με 63% το 2019.

Οι Βρετανοί επισκέπτες είναι η βασική πηγή ξένων τουριστών για το Αλγκάρβε και το 2019 εισέφεραν περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία. Το 2020, οι επισκέπτες ήταν μόλις 433.000, κατά 1,1 εκατ. λιγότεροι σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο AHETA ανέφερε ότι η τουριστική βιομηχανία της περιοχής δεν θα επιβιώσει εκτός κι αν η κυβέρνηση βοηθήσει επειγόντως τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους επιτρέψει να «διατηρήσουν ανταγωνιστικά επίπεδα στη φάση ανάκαμψης».

Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων στο Αλγκάρβε ήταν αυξημένος κατά 67% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Το σάλιο αποκαλύπτει καλύτερα το μεγάλο ιικό φορτίο και τη πιθανότητα σοβαρής Covid-19

ΕΕ-Εμβόλιο: Η ΕΕ ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές συζητήσεις για την προμήθεια 60 εκατ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της Valneva κατά της Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Valneva για την προμήθεια έως 60 εκατ. δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19.

Η Valneva είναι η όγδοη φαρμακευτική εταιρία με την οποία η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είχε συνομιλίες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19. Έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με έξι εταιρίες, εξασφαλίζοντας σχεδόν 2,3 δισεκ. δόσεις.

«Το προβλεπόμενο συμβόλαιο με τη Valneva θα δώσει τη δυνατότητα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού έως και 30 εκατ. επιπλέον δόσεις», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Valneva δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές Φάσης III για το υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο βασίζεται σε έναν αδρανοποιημένο ιό και αναμένεται ότι θα πρέπει να χορηγηθεί σε δύο δόσεις.

Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ δεσμεύεται να καταβάλει στην εταιρία μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή, το ύψος της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ που θέλουν να προμηθευτούν το εμβόλιο εάν η κυκλοφορία του εγκριθεί στην Ευρώπη.

Η Valneva επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 60 εκατ. δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19».

Αναμένει να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία ασφάλειας και ανοσογονικότητας τον Απρίλιο του 2021 και πρόσθεσε: «Εάν είναι επιτυχής η κλινική εξέλιξη, μπορεί να δοθεί μια αρχική έγκριση το δεύτερο εξάμηνο του 2021».

Η Valneva είναι η δεύτερη γαλλική εταιρία που λαμβάνει ευρωπαϊκά κεφάλαια για να αναπτύξει εμβόλιο κατά της COVID-19, μετά τη Sanofi, της οποίας το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε μαζί με τη βρετανική εταιρία GlaxoSmithKline, βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών.

Αίγυπτος–Covid-19: Τον Φεβρουάριο ξεκινάει η διάθεση του εμβολίου, πιθανότατα της Oxford / AstraZeneca, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Αίγυπτος θα ξεκινήσει τη διάθεση του εμβολίου, πιθανότατα της Oxford / AstraZeneca, που θα παραλάβει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε η Υπουργός Υγείας της χώρας Χάλα Ζάγιεντ.

Η Αίγυπτος αναμένεται να παραλάβει περίπου το 20% των αναγκών της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου και θα διαθέσει το εμβόλιο καταρχάς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αμέσως μετά στους μεγάλης ηλικίας Αιγυπτίους.

Παράλληλα, η Αιγυπτία αξιωματούχος τόνισε ότι παρατηρείται μείωση κατά 50% των θυμάτων κατά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού απ’ ό,τι συνέβη κατά την πρώτη περίοδο.

Η Αίγυπτος ξεπέρασε ήδη τον αριθμό των 150.000 κρουσμάτων, με τα θύματα να φτάνουν τα 8.249 άτομα.

Πάντως, τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθημερινά καταγράφονται κάτω των χιλίων νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων COVID-19.

Πορτογαλία-κορονοϊός: Ο πρόεδρος βρέθηκε αρνητικός έπειτα από ένα πρώτο διαγνωστικό τεστ όπου είχε βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, που αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, βρέθηκε αρνητικός στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, λίγο μετά ένα πρώτο διαγνωστικό τεστ όπου είχε βρεθεί θετικός, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

«Το αποτέλεσμα του τεστ που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα (…) ήταν αρνητικό. Ο πρόεδρος παραμένει σε απομόνωση και αναμένει την πραγματοποίηση ενός επιβεβαιωτικού τεστ», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της.

Η προεδρία ανακοίνωσε χθες βράδυ πως ο αρχηγός του κράτους, ηλικίας 72 ετών, βρέθηκε θετικός και τέθηκε σε απομόνωση, χωρίς συμπτώματα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος πέρασε κάποιες ώρες σε «προληπτική απομόνωση» όταν έμαθε πως άτομο του περιβάλλοντός του είχε βρεθεί θετικό. Τότε είχε βρεθεί αρνητικός και δεν είχε τεθεί σε καραντίνα γιατί η επαφή του με το άτομο αυτό θεωρήθηκε «χαμηλού κινδύνου» από τις υγειονομικές αρχές.

Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είναι το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 24 Ιανουαρίου.

Μέχρι να μάθουν αν θεωρούνται επαφές του προέδρου έπειτα από μια σειρά τηλεοπτικών ντιμπέιτ, οι κυριότεροι υποψήφιοι ανέστειλαν κι εκείνοι τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Η προεκλογική εκστρατεία των επτά υποψηφίων, που ξεκίνησε επίσημα την Κυριακή, ανεστάλη ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης, αύριο, ενός νέου λοκντάουν προκειμένου να ανακοπεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων από Covid-19 που σημειώνεται αυτή την περίοδο στην Πορτογαλία.

Κορονοϊός–Ουγγαρία: Συσκευασμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες λούτρινα αρκουδάκια βρίσκονται σε “χειμερία νάρκη” μέσα σε μια αποθήκη ενός χωριού εξαιτίας της πανδημίας

Σε ένα μικρό χωριό της ανατολικής Ουγγαρίας περισσότερα από 20.000 λούτρινα αρκουδάκια βρίσκονται σε “χειμερία νάρκη” μέσα σε μια αποθήκη περιμένοντας να εξασθενήσει η πανδημία του κορονοϊού ώστε να δώσουν χαρά σε παιδιά βρεφικών σταθμών της περιοχής.

Με το παρατσούκλι “Η Μαμά των Λούτρινων Αρκούδων”, η Βαλέρια Σμιτ φροντίζει την πολύτιμη συλλογή της από λούτρινα αρκουδάκια, που τώρα είναι συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες για την ασυνήθιστα μεγάλη χειμερία τους νάρκη καθώς η Ουγγαρία παραμένει σε μερικό lockdown εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

“Χαρίζω αρκουδάκια σε βρεφικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία και σε φτωχές οικογένειες. Κάνω εκθέσεις για παιδικά ιδρύματα, ένα είδος θεραπευτικής γωνιάς με περίπου 30-50 αρκουδάκια με τα οποία μπορούν να παίξουν τα παιδιά”, εξηγεί η Σμιτ.

“Δυστυχώς, εξαιτίας της κατάστασης με τον κορονοϊό δεν μπορώ να τα κάνω αυτά τώρα”, προσθέτει.

Η 62χρονη Σμιτ, μητέρα τεσσάρων ενήλικων παιδιών, συλλέγει λούτρινα αρκουδάκια για πάνω από 40 χρόνια και το 2019 κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο από τέτοια αρκουδάκια.

Το πάθος της για αυτά πηγάζει από τα παιδικά της τραύματα. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν τεσσάρων ετών και μεγάλωσε σε πολύ φτωχικές συνθήκες, με μια μητέρα που έπινε πολύ.

“Όχι μόνο δεν είχαμε παιχνίδια, αλλά σχεδόν ούτε ρούχα. Γι’ αυτό ήθελα ένα αρκουδάκι για να το αγκαλιάζω και να παίρνω αγάπη από αυτό”.

Αγκαλιάζει και χαϊδεύει τα αρκουδάκια της πολλές φορές την ημέρα και, όπως λέει η ίδια, της έχουν γιατρέψει την ψυχή.

“Τώρα αυτά τα αρκουδάκια αντισταθμίζουν όλη την πείνα, όλη την έλλειψη αγάπης, την έλλειψη παιχνιδιών και τα πάντα. Ειδικά όταν βλέπω παιδιά να έρχονται να δουν την έκθεσή μου και παρατηρώ την χαρά και την ευτυχία στα μάτια τους”, καταλήγει.

Covid-19-Ισραήλ: Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι τον Μάρτιο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και σε παιδιά άνω των 12 ετών

Το Ισραήλ πιθανόν να συμπεριλάβει παιδιά άνω των 12 ετών στις ομάδες εκείνες που θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αν από την έρευνα προκύψει ότι αυτό είναι ασφαλές, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος υγείας.

Το Ισραήλ, το οποίο πραγματοποιεί εμβολιασμούς με την μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως, δηλώνει ότι στοχεύει, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση ή και με τις δύο δόσεις του εμβολίου πέντε από τα εννέα εκατομμύρια πολίτες του και να ξανανοίξει την οικονομία.

Η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς έχει δοθεί στους ηλικιωμένους, τους ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και στους εργαζόμενους σε τομείς όπου κινδυνεύουν να μολυνθούν με κορονοϊό.

Αλλά με τους ισραηλινούς αξιωματούχους να αναμένουν πιο τακτικούς εφοδιασμούς με εμβόλια έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες όσων κρίνονται κατάλληλοι για να εμβολιαστούν.

Ο Νάχμαν Ας, ο εθνικός συντονιστής της πανδημίας, προέβλεψε ότι μέχρι τον Μάρτιο η φαρμακολογική έρευνα θα έχει καθορίσει ότι το κατώτατο όριο ηλικίας για εμβολιασμό μπορεί να μειωθεί με ασφάλεια από τα 16 στα 12 και θα έχει εξασφαλιστεί η έγκριση για κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων.

“Το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 16 ετών προς το παρόν δεν εμβολιάζονται είναι σίγουρα ανησυχητικό σε ό,τι αφορά την ικανότητα να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης”, δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM.

“Θεωρώ ότι, σε έναν ακόμη μήνα ή σε δύο, θα υπάρχει μια άλλη ομάδα, εκείνη του άνω των 12, που θα μπορούμε να εμβολιάσουμε”.

Περίπου το 7,75% του ισραηλινού πληθυσμού είναι μεταξύ 12 και 16 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Γερμανία-κορονοϊός: Αντιδράσεις στην πρόταση του Βαυαρού Πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό των νοσηλευτών

Την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και των συνδικαλιστών προκαλεί ήδη η πρόταση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των νοσηλευτών και κυρίως όσων εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

“Δεν επιτρέπεται τώρα να κάνουμε εικασίες περί υποχρεωτικού εμβολιασμού”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, μιλώντας στου τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv, για να τονίσει ότι η απροθυμία μελών του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού να εμβολιαστούν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερη πειθώ. “Θέλω περισσότερη αποδοχή του εμβολίου. Πρέπει τώρα να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού απέρριψε και η Γερμανική Ένωση Νοσηλευτών (DBP), με την Πρόεδρό της Κρίστελ Μπινστάιν να αμφισβητεί και τα στοιχεία που υποδεικνύουν απροθυμία του προσωπικού να εμβολιαστεί. “Δεν υπάρχουν εξ όσων γνωρίζω, αντιπροσωπευτικά νούμερα για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο”, δήλωσε η κυρία Μπιντστάιν και ζήτησε καλύτερη και πιο στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Κριτική στην πρόταση του βαυαρού Πρωθυπουργού άσκησε και η αντιπολίτευση, με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ να κάνει λόγο για “απολύτως ανεύθυνη στάση” από έναν Πρωθυπουργό που έχει επιδείξει “καταστροφική διαχείριση της κρίσης”.

Κίνα-Covid-19: Οι αρχές θέτουν περισσότερες περιοχές σε καθεστώς lockdown εν μέσω νέας απειλής από την πανδημία του κορονοϊού

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς λόγω της COVID-19 σε περιοχές γύρω από το Πεκίνο σήμερα, θέτοντας, 4,9 εκατ. κατοίκους σε lockdown καθώς οι νέες μολύνσεις αύξησαν τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα στη χώρα που σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν σχεδόν ο μισός σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα και ένα μέρος μόνο αυτού που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της επιδημίας στη χώρα στις αρχές του 2020. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς όπου εμφανίζονται νέα κρούσματα προκειμένου να αποτρέψουν το είδος της οικονομικής παράλυσης που επήλθε πριν από ένα χρόνο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 55 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, συγκριτικά με 103 μία ημέρα νωρίτερα. Η επαρχία Χεμπέι, που βρίσκεται γύρω από το Πεκίνο, αντιστοιχεί στα 40 από τα 42 περιστατικά τοπικής μετάδοσης, με την πρωτεύουσα και τη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ να ανακοινώνουν έκαστη από ένα τοπικό κρούσμα.

Η πόλη Λανγκφάνγκ στη Χεμπέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι 4,9 εκατ. κάτοικοί της θα τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα για επτά ημέρες και θα υποβληθούν σε μαζικά τεστ για COVID-19.

Δύο κομητείες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Λανγκφάνγκ και που συνορεύουν με το Πεκίνο –η Γκουάν και η Σάνχε– έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού. Η Γκουάν ανακοίνωσε μόνο ένα νέο κρούσμα αλλά η Σάνχε δεν διευκρίνισε εάν κάποιοι από τους κατοίκους της διαγνώσθηκαν με COVID-19.

Η Σιτζιατζουάνγκ, η πρωτεύουσα της Χεμπέι, έχει πληγεί σοβαρά από την τελευταία αύξηση στα κρούσματα και έχει ήδη θέσει τα 11 εκατ. κατοίκους της σε lockdown. Η επαρχία έχει αποκλείσει ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων και δίνει εντολή σε οχήματα που είναι καταχωρημένα στη Σιτζιατζουάνγκ να επιστρέψουν πίσω.

Η περιοχή Γκαοσένγκ στη Σιτζιατζουάνγκ συγκεντρώνει πάνω από 20.000 ανθρώπους που ζουν σε 12 απομονωμένα χωριά σε μια κεντρική καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι τοπικές αρχές για να τεθεί σε έλεγχο η COVID-19, όπως μετέδωσε αργά το κρατικό δίκτυο China News Service.

Και άλλες επαρχίες στην Κίνα ανακοινώνουν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Η επαρχία Χεϊλονγκτζιανγκ ανακοίνωσε 36 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα στην επαρχία Γουανγκούι, που επίσης τέθηκε σε lockdown χθες.

Οι αρχές δεν κατηγοριοποιούν τα ασυμπτωματικά κρούσματα ως επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Οι αρχές στην Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η COVID-19 στα τέλη του 2019, έθεσε χθες σε εφαρμογή τις διαδικασίες ιχνηλάτησης επαφών αφού δύο άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό από τη Χεμπέι επισκέφθηκαν την πόλη.

Σε όλη την Κίνα, ο αριθμός των νέων ασυμπτωτικών κρουσμάτων αυξήθηκε σε 81 από 76 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται τώρα σε 87.591, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός στους 4.634.

Κίνα-ΠΟΥ-κορονοϊός: Ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα φθάσει στην Ουχάν από τη Σιγκαπούρη στις 14 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Πεκίνο

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού, θα φθάσει μεθαύριο, Πέμπτη, στην κινεζική πόλη Ουχάν από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει πως ο οργανισμός του προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα αναφορικά με την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής του ιού και του πώς αυτός πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγούμενως πως «απογοητεύθηκε πολύ» όταν απαγορεύθηκε η είσοδος στους εμπειρογνώμονες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω δύο μέλη της ομάδας. Η Κίνα δήλωσε πως υπήρξε μια «παρανόηση».

«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φθάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.

Ο κορονοϊός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας και έχει έκτοτε διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 90.500.000 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Πριν από την επίσκεψη της αποστολής, η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει το αφήγημα για το πότε και πού άρχισε η πανδημία, με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι να λέει πως «όλο και περισσότερες μελέτες» δείχνουν ότι ο ιός εμφανίσθηκε σε πολλές περιοχές.

Υγειονομικός εμπειρογνώμονας, που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, είχε δηλώσει προηγουμένως πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».

Ρωσία-κορονοϊός: Οι αρχές παρατείνουν την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία ως την 1η Φεβρουαρίου λόγω της παραλλαγής του νέου κορονοϊού. Σε 531 ανέρχονται οι θάνατοι και σε 22.934 τα νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο στη Ρωσία

Η Ρωσία παρέτεινε την απαγόρευση των πτήσεων από και προς τη Βρετανία ως την 1η Φεβρουαρίου λόγω της παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της επιδημίας της COVID-19.

Η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταγράψει ένα κρούσμα της παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, η οποία θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική, έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη χώρα αυτή από τις 22 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 22.934 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 5.001 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 3.448.203 στη χώρα αυτή, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 531 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στη χώρα από την νόσο αυτή σε 62.804.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα