Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος και αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ενώ παράλληλα έγινε αποτίμηση της κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι από χθες επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια στην Αθήνα, μετά την προαναγγελία από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί έναρξης τεχνικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο διέψευσαν άμεσα διπλωματικές πηγές της χώρας μας.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέμεινε πάντως σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο -μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων- που αφορούν στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), με στόχο να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή.
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό αυτό.
Την πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ έσπευσε να υποστηρίξει η Άγκυρα. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος με διαμεσολαβητή το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια έκανε πίσω.
Μάλιστα, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν είναι ανοιχτή σε συζητήσεις.
«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μάς έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας μια ακόμη απόπειρα να κατηγορήσει την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.
O Τούρκος αξιωματούχος δεν δίστασε να εξαπολύσει «πυρά» και εναντίον της Γαλλίας λέγοντας πως «η Γαλλία θα έπρεπε να αναζητά τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία».
«Ξεκάθαρα πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη» υποστήριξε ο ίδιος.
Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν
Οι νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου έρχονται μετά την είδηση της αναλυτικής επιστολής την οποία έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία περιγράφει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, με παραλήπτη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Παράλληλα έστειλε και νέο σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός παρέδωσε την εν λόγω επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη και θα την επιδώσει προσωπικά στον κ. Γκουτέρες.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές της χώρας μας απάντησαν με σκληρή γλώσσα στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας «βάφτισε ως συνομιλίες μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης» στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, και συμπληρώνουν:
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».
Πέτσας: Όποιος κατέχει δημόσια αξίωμα πρέπει να κινείται με σοβαρότητα
Σε αυστηρό τόνο σχολίασε τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθείς να απαντήσει για τον αν θα υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς το παρόν το ενδεχόμενο αυτό είναι μακριά.
Διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.
Πηγή: cnn.gr