Στο σφυρί αντικείμενα του Στίβεν Χόκινγκ
Μέχρι και το αναπηρικό αμαξίδιό του!
Από ένα αντίγραφο της διδακτορικής διατριβής του, μέχρι το αναπηρικό αμαξίδιό του, πολλά αντικείμενα που ανήκαν στον Στίβεν Χόκινγκ θα πουληθούν σε δημοπρασία, προσφέροντας στους θαυμαστές του Βρετανού θεωρητικού φυσικού, που αναζήτησε με το μυαλό του την προέλευση του σύμπαντος, την ευκαιρία να αποκτήσουν κάποια από τα υπάρχοντά του.
Ο Χόκινγκ, που έγινε παγκοσμίως γνωστός για την έρευνά του για τις μαύρες τρύπες, έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Ήταν για χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και χρησιμοποιούσε υπολογιστή για να μιλάει. Πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 76 ετών.
Στη δημοπρασία που τιτλοφορείται “Στους ώμους των γιγάντων”, περιλαμβάνονται επίσης χειρόγραφα του Νεύτωνα, του Δαρβίνου και του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Θα πουληθούν επίσης 22 αντικείμενα του Χόκινγκ, όπως ένα από τα πέντε γνωστά αντίτυπα της διδακτορικής διατριβής “Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων” που έγραψε όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής και εκτιμάται ότι θα “πιάσει” 100-150.000 λίρες (περίπου 130.000-200.000 ευρώ).
Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν μια παγκόσμια, τεράστια προσωπικότητα. Είχε αυτήν την απίστευτη ικανότητα να συνδέεται με τους ανθρώπους”, είπε ο Τόμας Βένινγκ, ο επικεφαλής του τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του οίκου Christie’s. “Η γενική ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε κάτι που θα ήταν προσιτό για τους θαυμαστές του, ώστε οι άνθρωποι να σχετιστούν μαζί του και να θυμούνται την εκπληκτική ιστορία του”, πρόσθεσε.
Θα διατεθούν επίσης προς πώληση ένα αντίτυπο του “Χρονικού του χρόνου”, που είχε υπογράψει ο Χόκινγκ με το δακτυλικό αποτύπωμά του (εκτιμάται στις 2.000-3.000 λίρες), καθώς και διάφορα βραβεία και μετάλλια που του είχαν απονεμηθεί. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-8 Νοεμβρίου και περιλαμβανει επίσης διάφορα χειρόγραφα, μια πρόσκληση για τη δεξίωση των “Ταξιδιωτών του Χρόνου” και ένα αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε ο διάσημος φυσικός. Ήδη, σύμφωνα με τον Βένινγκ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συλλέκτες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Ο Χόκινγκ “ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και έχει θαυμαστές στις ΗΠΑ, στην Ασία”, κατέληξε.
Φ.Γ. ΑΠΕ