Top

Στο στόχαστρο παραμένει η Αττική- Το θλιβερό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου

Το σχέδιο "άδειες πλατείες" της ΕΛΑΣ.

Parallaxi
στο-στόχαστρο-παραμένει-η-αττική-το-θλ-596075
Parallaxi

Μεγάλη έμφαση έχει δώσει η κυβέρνηση στο δεκαήμερο που διανύουμε, με την ελπίδα ότι τα αυστηρά και ενίοτε αμφιλεγόμενα μέτρα που έχει ανακοινώσει τελευταία θα αποδώσουν  απομακρύνοντας το ενδεχόμενο γενικού lockdown.

Παρόλα αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Για ακόμα μια μέρα, χθες Σάββατο τα νέα κρούσματα παρέμειναν σταθερά πάνω από 300 με 315 άτομα να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και των αριθμό των διασηλωμένων στις ΜΕΘ.

Στα νέα μέτρα που έχουν σκοπό την εκκένωση των πλατειών, περίπτερα και mini market θα μείνουν κλειστά από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα.

Κατά τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, από τα μεσάνυχτα περίπου 80 περιπολικά θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής, με έμφαση σε αυτές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού.

Αρχικά, θα κάνουν χρήση των μεγαφώνων για συστάσεις και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες.

Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέτρο του lockdown είναι το τελευταίο όπλο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει την επόμενη δεσμίδα μέτρων αν τα ήδη υπάρχοντα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Τα SMS για γνωστοποίηση μετακινήσεων των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών και των ευπαθών ομάδων αναμένεται να είναι το επόμενο μέτρο που θα ληφθεί, όπως και ο περιορισμός τις βραδινές ώρες και καθολική χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα δημοσιεύονται συνεχώς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις για το ανώτατο όριο στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και την υποχρεωτική μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το ωράριο των καταστημάτων.

Βατόπουλος: Το κακό σενάριο θα ήταν να διπλασιαστούν τα μέτρα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

 «Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουμε επιθετική, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε.

«Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στα μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Η κεντρική ιδέα όλων αυτών είναι να ελαττώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Tέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, ο ίδιος δεν απέκλεισε να εισηγηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, αν κριθεί απαραίτητο.

Δερμιτζάκης: Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί

Για την πορεία της πανδημίας του κορoναϊού στην Ελλάδα μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Κατά τον καθηγητή, προκαλεί ανησυχία η σχέση του αριθμού κρουσμάτων-θανάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας.

«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα,  παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» υπογράμμισε.

«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας», είπε.

«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα,  δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δημόπουλος: Συνεχής επαγρύπνηση για την αποφυγή κόκκινου συναγερμού

Σε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού, SARS-CoV-2, ώστε να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό» και τον δύσκολο δρόμο του «lockdown» καλεί όλους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

 «Η επιδημιολογική εικόνα της λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται εκσεσημασμένη συρροή κρουσμάτων, όπως στην Αττική. Για να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό» πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις νέες συνθήκες και με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2».

Επιπλέον, εξήγησε ότι «μια περαιτέρω αύξηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών θα οδηγήσει σε νέα, αυστηρότερα μέτρα. Αυτά μπορεί να συνίστανται σε περιορισμούς των καθημερινών μετακινήσεων, όσον αφορά τόσο σε γεωγραφικούς, όσο και σε χρονικούς περιορισμούς, υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, κυρίως στις περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη συρροή κρουσμάτων και διασωληνωμένων, όπως στην Αττική. Η λήψη των μέτρων καθορίζεται από την εκάστοτε επιδημιολογική πορεία της λοίμωξης COVID-19 σε κάθε περιοχή ξεχωριστά».

Περί lockdown επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο με πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Συνεπώς, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά «εύκολος δρόμος».

Σχέδιο «άδειες πλατείες» από την ΕΛ.ΑΣ. – Πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ίσχυσαν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορoναϊού πολλές περιοχές της χώρας. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας σε κάβες, περίπτερα, μίνι μάρκετ και καταστημάτων πώλησης ποτών, που καλούνται να κλείσουν στις 12 το βράδυ.

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πρωτεύουσα της χώρας, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τη Χαλκιδική, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Ζάκυνθο, τη Λέσβο και τη Μύκονο θα ελέγχονται και μάλιστα εντατικά από την ΕΛ.ΑΣ και έχουν ως στόχο την αποτροπή φαινομένων συνωστισμού στις πλατείες, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις πλατείες

Προς εφαρμογή της νέας ΚΥΑ για τα μέτρα, συντελέστηκε σύσκεψη στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, από τα μεσάνυχτα περίπου 80 περιπολικά θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής. Αρχικά, θα κάνουν χρήση των μεγαφώνων, μέσω των οποίων θα απευθύνουν συστάσεις.

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες. Κατόπιν θα λαμβάνονται και για όσους φέρνουν ποτά από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για ελέγχους «ποτοαπαγόρευσης», ενώ το «άτυπο» lockdown γίνεται για να αποφευχθεί το καθολικό.

Το θλιβερό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου – SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας της επιδημίας, αφού μέσα σε 25 ημέρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι.

Οι δείκτες θνησιμότητας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, αφού από δύο την ημέρα που ήταν ο αριθμός των θανάτων τον Αύγουστο, έχει ανέλθει στους πέντε κατά μέσο όρο.

«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα» σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Αρνητικό ρεκόρ νοσηλευόμενων

Καθημερινά, δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα χρειάζονται νοσηλεία, με αρκετά να οδηγούνται στις ΜΕΘ, εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Χθες, για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας, οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 600.

Ο ιός σαρώνει τα νοσοκομεία της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει το 59% των ημερήσιων κρουσμάτων, με αυξητικές τάσεις. Ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές κλείνουν για να δοθούν κρεβάτια για ασθενείς με κοροναϊό, χειρουργεία ακυρώνονται. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται κρεβάτια για Covid περιστατικά.

Σε «κλοιό» μέτρων τα Τρίκαλα

Στο «μικροσκόπιο» όμως βρίσκονται και τα Τρίκαλα, λόγω απότομης διασποράς του κοροναϊού, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν επιβεβαιώσει 30 θετικά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, τα 15 εκ των οποίων χρεώνονται σε γάμους που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

«Δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι οι άνθρωποι είναι προσεκτικοί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η καθολική χρήση της μάσκας και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων είναι το «εμβόλιο» που κρατά σε «εφεδρεία» η κυβέρνηση ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

25χρονος από την Τήνο διακομίσθηκε στην Αθήνα μέσα σε ειδική κάψουλα

Στο μεταξύ και ένας 25χρονος από την Τήνο, θετικός στον κοροναϊό, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή σε νοσηλευτική μονάδα αναφοράς στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε το syrostoday.gr, ο 25χρονος μεταφέρθηκε από την Τήνο στο νοσοκομείο της Σύρου, καθώς παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα και έντονη αδιαθεσία.

Στη Σύρο υποβλήθηκε σε τεστ και θετικός στον κοροναϊό, διασωληνώθηκε και μέσα στην ειδική κάψουλα διακομίσθηκε με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε δύο τεστ Covid-19 στην Τήνο, ωστόσο είχαν βγει αρνητικά.

Πηγές: in.gr/Mega /To Bήμα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα