Στόλτενμπεργκ για Ανατολική Μεσόγειο: Να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ατυχήματο ς

Την ανησυχία του εξέφρασε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Parallaxi
στόλτενμπεργκ-για-ανατολική-μεσόγει-666741
Parallaxi

Την ανησυχία του εξέφρασε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τη δοκιμή των S-400 από την Τουρκία.

Σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου πριν την τηλεδιάσκεψη, αύριο και μεθαύριο, των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «αυξημένες εντάσεις» και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. «Θέλουμε να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση», είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι «αυτός ήταν ο λόγος που συμβάλλαμε στην κατάρτιση του μηχανισμού απεμπλοκής, με τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους για τις υφιστάμενες διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα». Ο μηχανισμός, υπενθύμισε, περιλαμβάνει την απευθείας τηλεφωνική γραμμή «μέσω ασφαλών δικτύων του ΝΑΤΟ» μεταξύ των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο πλευρών.

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος – και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες απεμπλοκής. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό, που γίνεται εδώ, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, στηρίξει τις γερμανικές προσπάθειες να διευκολύνουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για το βασικό υποκείμενο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο». Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για τα νομικά ζητήματα στα οποία διαφωνούν η Αθήνα και η Άγκυρα.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας ανέφερε ότι είναι σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Ε.Ε. (τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ) για τις εντάσεις στην περιοχή. «Εργαζόμαστε από κοινού για την άμβλυνση των εντάσεων», είπε, προσθέτοντας: «Είναι μία κοινή φιλοδοξία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τους S-400, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα και «έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων στην Άγκυρα». Το σύστημα αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και πρόσθεσε: «Έχω εξετάσει και στηρίζει προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Έχουν υπάρξει κάποιες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την αγορά Patriots, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και Ευρωπαίων συμμάχων, για το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP/T. Πρόκειται για δύσκολο ζήτημα. Η επιλογή αμυντικών συστημάτων είναι μία εθνική απόφαση, αλλά αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η ενοποίηση των συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ρωσικό σύστημα S-400».

Πηγή:skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα