Διεθνή

Στον “πάγο” οι συνομιλίες για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Το «Βέτο» της Τουρκίας

Μετά από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον

Parallaxi
στον-πάγο-οι-συνομιλίες-για-ένταξη-τ-938252
Parallaxi

Επ’ αόριστον ακυρώνονται οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ μετά από αίτημα της Άγκυρας, η τριμερής συνάντηση του μηχανισμού Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας ακυρώνεται επ’ αόριστον.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τον Φεβρουάριο.

ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Χρειάζεται διακοπή αρκετών εβδομάδων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι απαιτείται διακοπή αρκετών εβδομάδων για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν η Φινλανδία θα συνέχιζε τη διαδικασία χωρίς τη Σουηδία, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε: «Δεν βλέπω την ανάγκη να συζητήσουμε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα για να συνεχίσουμε τις τριμερείς συνομιλίες».

«Συναντήθηκα χθες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και η κατάσταση εκεί είναι έντονη λόγω των επερχόμενων εκλογών, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Haavisto.

Ο κ. Haavisto δήλωσε επίσης: «Στη συνάντησή μας με την Τουρκία, συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε όπως και πριν».

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε επίσης ότι είχαν σήμερα συνομιλίες με τη Σουηδία και συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική της κοινής εφαρμογής.

Σφοδρή αντίδραση Ερντογάν

Σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν αντέδρασε σκληρά στην πυρπόληση του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή η νοοτροπία, η οποία επιτίθεται στις πεποιθήσεις δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων και στην πνευματική προσωπικότητα 85 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, είναι μάρτυρας ότι αυτή η νοοτροπία δεν έχει προοδεύσει εδώ και αιώνες.

Εκείνοι που ενθαρρύνουν και επιδοκιμάζουν αυτή τη διαστροφή έχουν αναμφίβολα υπολογίσει τις συνέπειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας σας θα διαπράξουν αυτή την προδοσία, την ατιμία, την ανεντιμότητα και την κατάπτυστη πράξη υπό την προστασία της αστυνομίας και με την προστασία της θα πουν τι κάναμε στους μουσουλμάνους. Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν μια τέτοια ντροπή δεν θα περιμένουν πλέον καμία καλή θέληση από εμάς όσον αφορά την εφαρμογή στο ΝΑΤΟ. Θα αφήσετε τρομοκρατικές οργανώσεις να αλωνίζουν στους δρόμους και τις οδούς σας και μετά θα περιμένετε από εμάς υποστήριξη για να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Αν τους αγαπάτε και τους προστατεύετε τόσο πολύ, τότε τους συμβουλεύω να τους αναθέσουν την υπεράσπιση των χωρών τους».

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια, και όταν κάποιος μας ατιμάζει, τον βάζουμε στη θέση του. Εάν η σουηδική κυβέρνηση σέβεται τόσο πολύ τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα πρέπει πρώτα να σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας και των μουσουλμάνων. Αν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα