Στους 21 ανέβηκαν οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
21 θάνατοι και 178 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και 6 Σεπτεμβρίου με βάση το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα 178 κρούσματα τα 144 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση και τα 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) που δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 74 έτη (εύρος 10-94 ετών).
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου επισημαίνουν οι ειδικοί.
Έντονη ανησυχία από ΙΣΑ.
«Αυξάνονται οι περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφονται κρούσματα της ασθένειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία», αναφέρει ο ΙΣΑ και καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο σχέδιο δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.
Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα «προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες». Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας, αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «σοβαρές ευθύνες έχουν, τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Υγείας, που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ / ΑΠΕ