Διεθνή

Συγκεντρώνονται και απόψε φοιτητές στην Τεχεράνη

Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε το κανάλι Telegram του ιρανικού πρακτορείου Fars που πρόσκειται στους συντηρητικούς.

Parallaxi
συγκεντρώνονται-και-απόψε-φοιτητές-σ-272700
Parallaxi

Περίπου 200 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκεντρωθούν αργά το απόγευμα σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε το κανάλι Telegram του ιρανικού πρακτορείου Fars που πρόσκειται στους συντηρητικούς.

“Σε αντίθεση με τις φήμες των εχθρικών μέσων ενημέρωσης, στις περισσότερες συνοικίες της Τεχεράνης επικρατεί ησυχία. Περίπου 200 άνθρωποι φωνάζουν περιστασιακά συνθήματα στην περιοχή του πανεπιστημίου”, στο κέντρο της πόλης, ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει καθώς οι ιδιοκτήτες τους “φοβούνται μήπως επαναληφθούν τα επεισόδια (του Σαββάτου) και καταστραφεί δημόσια περιουσία από τους ταραξίες”.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει αστυνομικούς να χρησιμοποιούν νερό υπό πίεση για να διαλύσουν μια συγκέντρωση στην Πλατεία Φερντοουσί, στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αίτημα κυρίως τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, οργανώνονται από την περασμένη Πέμπτη σε πολλές ιρανικές πόλεις. Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντορούντ, διαψεύδοντας όμως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Τεχεράνη, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Σάββατο, μια μικρή ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά διαλύθηκε από μια αντιδιαδήλωση. Το βράδυ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι στην ίδια περιοχή και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνει.

Ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί ανακοίνωσε τη σύλληψη “ενός αριθμού προσώπων”, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς είναι οι συλληφθέντες. “Οι ταραξίες δεν ανήκουν στον λαό. Οι πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας, ιδίως οι πυρπολήσεις και η καταστροφή κτιρίων ή δημόσιας περιουσίας δεν είναι απλά αδικήματα και η δικαιοσύνη θα τα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές “θα πληρώσουν το τίμημα” και περιόρισε την πρόσβαση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εμποδιστεί η οργάνωση νέων κινητοποιήσεων.

Ένας ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης δημοσιοποίησε πάντως σήμερα ένα βίντεο που δείχνει πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές στην πόλη Κερμανσάχ, στο δυτικό Ιράν.

Σε άλλο βίντεο διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στην πόλη Χοραμνταρέχ, στην επαρχία Ζαντζάν. Αναφέρθηκαν επίσης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη Σαναντάτζ.

Φ.Γ./ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα