Διεθνή

Συγκλονιστικό Video: Η τραγική έκρηξη στην Βηρυτό σε αργή κίνηση

Την στιγμή που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κλιμακώνουν το ήδη οξυμένο κλίμα που επικρατεί στην Βηρυτό.

Parallaxi
συγκλονιστικό-video-η-τραγική-έκρηξη-στην-638929
Parallaxi
Εικόνα-Στιγμιότυπο Youtube

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στην δημοσιότητα με την φονική έκρηξη σε αργή κίνηση (slow motion) που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού.

Από την έκρηξη μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 158 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 6.000.

Την ίδια ώρα εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων. Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι «σβήνουν» οι ελπίδες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed TV.

Στήριξη 250 εκατ.€ στο Λίβανο όπου συνεχίζονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στο Λίβανο συνεχίστηκαν την Κυριακή , οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στην Βηρυτό με την αστυνομία, στον απόηχο της καταστροφικής πολύνεκρης έκρηξης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους και στις παραιτήσεις της υπουργού Επικοινωνίας και του υπουργού Περιβάλλοντος και εννέα βουλευτές.Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σήμερα  Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα σε τηλεδιάσκεψη δωρητών με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας και του ΟΗΕ, που μετείχε και ο Πρωθυπουργός, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για την άμεση κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας. Η βοήθεια δίνεται υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι ανάγκες του λαού. Ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις για την ανάταξη της χώρας κάνουν λόγο για 15 δισ. Δολάρια.

«Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και υπουργοί, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών- δωρητών, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Στην Βηρυτό τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αγνοούμενοι  είναι περισσότεροι από 400 ενώ πάνω από 30.000 είναι οι άστεγοι και κάποιοι επιστρέφουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους, επιλέγοντας το ως λύση. Οι Αρχές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για 220 θανάτους, 7.000 τραυματισμούς εκ των οποίων οι 120 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές  οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 110.

Πολλοί ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται κι ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα, δήλωσε ο περιφερειάρχης της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον οι 45 από τους 158 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις εκρήξεις ήταν Σύροι.

Οι Σύροι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των ξένων εργατών στον Λίβανο. Απασχολούνται κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της γεωργίας και των μεταφορών.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα