Συλλαλητήρια ΔΕΘ: Χωρίς τη ΓΣΕΕ αλλά με συνδικάτα, αντιεξουσιαστές και αντιεμβολιαστές

Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν συνολικά 5.500 αστυνομικοί

Φίλιππος Δεργιαδές
συλλαλητήρια-δεθ-χωρίς-τη-γσεε-αλλά-με-812828
Φίλιππος Δεργιαδές

Έχουν νόημα σήμερα τα συλλαλητήρια της ΔΕΘ; Σηματοδοτούν γεγονότα και εξελίξεις που επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική στα θέματα εργασίας ή έχουν εγκλωβιστεί σε μία αδιάφορη χωρίς σημασία γραφικότητα; Μπορούν να γίνουν εν μέσω πανδημίας;

Η απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, να απέχει οργανωτικά και να μη καλύψει συνδικαλιστικά τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ, προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των συνδικαλιστών και εκ των πραγμάτων θέτει πολλά ερωτήματα για την ενότητα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θεωρεί πως η ΓΣΕΕ έπραξε το αυτονόητο. «Η απόφαση μας είναι σχετική με την πανδημία και την έξαρση των κρουσμάτων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ πήρε αυτή την απόφαση διότι υπάρχει ευθύνη καθώς δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα μέτρα προστασίας» τονίζει, ενώ για τις αιτιάσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, κυρίως της Αριστεράς, περί σύμπλευσης της συνδικαλιστικής ηγεσίας με την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πλέον να είναι πιο αποτελεσματικοί στις δράσεις τους. «Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις πολλές πορείες, εμείς ασκούμε κριτική στη κυβέρνηση αλλά πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διεκδίκησης» υπογραμμίζει.

«Η πανδημία είναι πρόσχημα …»

Ωστόσο από την αντίπερα όχθη, οι συνδικαλιστές, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς, θεωρούν ότι η στάση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ είναι αδιανόητη. «Την ώρα που ο λαός και οι εργαζόμενοι βιώνουν μία σκληρή αντεργατική πολιτική, η ΓΣΣΕ και η πλειοψηφία του ΕΚΘ, επιλέγουν με πρόσχημα την πανδημία να μη τα χαλάσουν με την κυβέρνηση», τονίζει το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Βαγγέλης Πιτσαλίδης και επισημαίνει πως «οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και με μάσκες και αποστάσεις δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα συλλαλητήρια».

«Η απόφαση της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ είναι προσβλητική για τους εργαζόμενους» τονίζει η Έφη Παπαλεξίου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι ξέρουν να τηρούν τα μέτρα και τώρα πρέπει να βγουν μπροστά καθώς προβλήματα οξύνονται λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης». Μία διαφορετική, ενδιάμεση πρόταση, καταθέτει η πρόεδρος του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ, Φανή Γουρφούρη, που υποστηρίζει ότι η ΓΣΕΕ έπρεπε να δώσει το παρών στο συλλαλητήριο και πως πρέπει στο συνδικαλιστικό κίνημα να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τον τρόπο των διεκδικήσεων. «Το συλλαλητήριο έχει το στοιχείο της γραφικότητας αλλά λέω όχι στην κατάργηση του. Πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές πάλης που να συνδυάζονται με τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες στους χώρους εργασίας» τονίζει.

Όλος ο κόσμος στο δρόμο από αύριο

Οι χθεσινές αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης, στο λαϊκό αποχαιρετιστήριο προσκύνημα του Μίκη Θεοδωράκη, είναι ενδεικτικές των διαθέσεων που επικρατούν μεταξύ των πολιτών και ιδίως των λαϊκών στρωμάτων λόγω του ασφυκτικού κλίματος που δημιουργούν πανδημία και οικονομική κρίση

Οι κινητοποιήσεις πάντως στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ ξεκινούν από αύριο 10/9, με τους υγειονομικούς και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να δίνουν τον τόνο. Η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει στις 8.30μμ το πρωί, συγκέντρωση μπροστά Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και από κει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώ συνάδελφοι τους την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην Αρχαία Αγορά. Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζει πως για τις 10/9, «κηρύσσουμε στάση εργασίας 7.00πμ – 3.00μμ για τα Σωματεία Μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας και καλύπτουμε κάθε κινητοποίηση Σωματείου της χώρας προς διευκόλυνση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις».

Το βράδυ στις 8μμ, θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα συγκέντρωση των οπαδών του ΠΑΟΚ, που διαμαρτύρονται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που απαιτείται για την είσοδο στα γήπεδα. Ανοιχτό επίσης παραμένει το ενδεχόμενο, συγκέντρωση πορεία, να πραγματοποιήσουν και του οπαδοί του ΑΡΗ, που διαμαρτύρονται για την απόφαση της αφαίρεσης των έξι βαθμών από την ομάδα τους, στο φετινό πρωτάθλημα για την υπόθεση Λάσκοφ.

Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες βέβαια προγραμματίζονται για τις 6μμ του Σαββάτου. Στο επίκεντρο των αιτημάτων κυρίως είναι τα εργασιακά, με κεντρικά ζητήματα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το νόμο για τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και συνολικά, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, «ο οδοστρωτήρας των αντιλαϊκών μέτρων που συνθλίβει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των εργατικών λαϊκών οικογενειών». «Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ Σάββατο 11/9. Να φύγουν οι ά(χ)ριστοι πριν καταστρέψουν τα πάντα! Με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας να τους διώξουμε», τονίζουν οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν είναι:

  • Άγαλμα Βενιζέλου: ΑΔΕΔΥ – ΕΔΟΘ Εργατικά Συνδικάτα και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζόμενων Νοσοκομείων
  • ΧΑΝΘ: Σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ – ΚΚΕ
  • Καμάρα: εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αντεξουσιαστικός χώρος -αυτόνομα φοιτητικά σχήματα ΑΠΘ
  • Συντριβάνι: Γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙΑ συλλογικότητες
  • Εγνατία και Αγ. Σοφίας: ΟΚΔΕ, Επιτροπή Αγώνα Διανομέων

Παρόντες και οι αντιεμβολιαστές

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί την ΕΛΑΣ δεν είναι οι, λίγο πολύ, καθιερωμένες συγκεντρώσεις και πορείες των συνδικάτων και των οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά η συγκέντρωση και η πορεία των πολιτών που αντιδρούν στους εμβολιασμούς.

Οι αντιεμβολιαστές, που οργανώνουν την κινητοποίηση τους, κυρίως, μέσω των social media, θα συγκεντρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Λευκού Πύργου και ακολούθως θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το χώρο της ΔΕΘ, προς το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης. Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως θα υπάρξει μαζικότητα, και πιθανώς, τα ακραία στοιχεία, που πρωτοστατούν στην εν λόγω κινητοποίηση, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Τα μέτρα λοιπόν της αστυνομίας αναμένονται ιδιαίτερα αυστηρά, με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, να προειδοποιεί πως «η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα μέτρα, έχουμε ήδη κάνει σύσκεψη με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς που θα φέρουν εις πέρας αυτό το έργο».

Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν συνολικά 5.500 αστυνομικοί, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ θα έρθουν αστυνομικοί ακόμα και από την Αττική, που θα αναλάβουν συγκεκριμένα και κομβικά σημεία στην πυρίκαυστη ζώνη στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μεταξύ άλλων, η ΕΛΑΣ θα χρησιμοποιήσει αστυνομικούς φραγμούς με κλούβες και θα θέσει υπό επιτήρηση κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα θα επιτηρούν από αέρος, με αστυνομικούς ακροβολισμένους ακόμα και σε ταράτσες κτιρίων.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα