Ελλάδα

Συμφέρει η σύνδεση ενεργειακής σόμπας με καλοριφέρ; – Οι ειδικοί απαντούν

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την διαδικασία

Parallaxi
συμφέρει-η-σύνδεση-ενεργειακής-σόμπα-946876
Parallaxi

Καθώς η θερμοκρασία χαμηλώνει, η ανάγκη για θέρμανση γίνεται όλο και μεγαλύτερη, ωστόσο η ενεργειακή κρίση καθιστά τη χρήση του καλοριφέρ… απαγορευτική.

Μια λύση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των καταναλωτών είναι η σύνδεση μιας ενεργειακής σόμπας ξύλου ή πέλλετ με το σύστημα καλοριφέρ του σπιτιού, καθώς και τα δύο αυτά καύσιμα παραμένουν σε πιο λογικές τιμές.

Φυσικά, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί σωστή ενημέρωση και τεχνογνωσία, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο ήταν δυσνόητες και δεν απευθύνονταν στο μέσο καταναλωτή.

Τελικά, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορούσε να μας λύσει τις απορίες και να μας παρέχει έγκυρες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες.

Συζητώντας με τον υπεύθυνο της εταιρίας «e-sompes.gr», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο στην κατασκευή και το εμπόριο ειδών θέρμανσης από το 1965 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, μάθαμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη σύνδεση μιας σόμπας με το σύστημα καλοριφέρ.

Σύνδεση σόμπας με καλοριφέρ – Όσα πρέπει να ξέρουμε

Ξεκινώντας από τα βασικά, οι επιλογές που έχουμε εάν θέλουμε να συνδέσουμε μια σόμπα με το καλοριφέρ μας είναι δύο: ξυλόσομπα και σόμπα πέλλετ. Και για τις δύο επιλογές θα πρέπει να έχετε ατομικό λέβητα πετρελαίου, ενώ η εγκατάσταση γίνεται από θερμοϋδραυλικό και κοστίζει μεταξύ 100 και 200 ευρώ περίπου ανά σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον επαγγελματία.

Τόσο στην περίπτωση της ξυλόσομπας όσο και εκείνης της σόμπα πέλλετ, ο συνηθέστερος τρόπος εγκατάστασης είναι αφαιρώντας ένα σώμα και αντικαθιστώντας το με το σόμπα μας, την οποία και θα συνδέσουμε με το σύστημα θέρμανσης. Η τιμή μιας ξυλόσομπας ξεκινά συνήθως από τα 500 ευρώ περίπου, ενώ η σόμπα πέλλετ είναι αρκετά πιο ακριβή, ξεκινώντας περίπου στα 1.500 ευρώ. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι το ξύλο είναι επίσης πιο οικονομικό καύσιμο από το πέλλετ, επομένως συνήθως μας συμφέρει η ξυλόσομπα.

Ωστόσο, για την εγκατάσταση της ξυλόσομπας χρειάζεται να συνήθως υπάρχει καπνοδόχος μέχρι και 1 μέτρο πιο ψηλά από τη σκεπή. Αν και ορισμένες φορές υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης του σωλήνα, η εγκατάσταση μιας ξυλόσομπας θα είναι δύσκολη εάν πρόκειται για ένα ισόγειο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Το ύψος που χρειάζεται να είναι καπνοδόχου για τη σόμπα πέλλετ είναι μεγαλύτερο, αλλά και πάλι σε μια πολυόροφη πολυκατοικία η εγκατάσταση δεν είναι πάντα δυνατή για τους χαμηλότερους ορόφους.

Φυσικά, είναι σημαντικό εάν μένετε σε πολυκατοικία να έχετε την άδεια της διαχείρισης για την εγκατάσταση οποιασδήποτε σόμπας. Σε γενικές γραμμές, η σύνδεση μιας σόμπας με καλοριφέρ συμφέρει περισσότερο σε μονοκατοικίες, ιδίως εάν διαθέτετε ήδη τζάκι και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η καμινάδα που ήδη υπάρχει.

Ειδικότερα στην επαρχία, όπου τα ξύλα τείνουν να είναι φθηνότερα, η εγκατάσταση ξυλόσομπας σε μια μονοκατοικία θα μπορούσε να είναι μια αποδοτική, οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία, ο οποίος θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση για τις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειάς σας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα