Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί ένταση στην Αν. Μεσόγειο
Περιλαμβάνει και εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές - Το Λιβυκό κοινοβούλιο την απορρίπτει
Στα «δύο» είναι χωρισμένη η Λιβύη για την συμφωνία με την Τουρκία. Από την μια πλευρά η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία που περιλαμβάνει πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά απέρριψε αυτή την συμφωνία.
Ειδικότερα, τα δύο μνημόνια συναντίληψης σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπογράφηκαν σήμερα Δευτέρα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας είναι συμφωνίες συνεργασίας που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Νάιλα Μανγκούς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογο της, με το ν Τούρκο ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει σταθεί στο πλευρό της Λιβύης και του λιβυκού λαού στις δύσκολες στιγμές τους και θα συνεχίσει να τους συμπαραστέκεται και να τους στηρίζει χωρίς κανένα δισταγμό, είπε ότι «η Λιβύη, με τη δυτική, την ανατολική και τη νότια πλευρά της, είναι μια, ολόκληρη και πολύ πολύτιμη για εμάς. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι στις κινήσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης και στη δημιουργία αδελφοκτόνων συγκρούσεων. Με αυτή την κατανόηση, βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα τμήματα της Λιβύης».
Τα μνημόνια κατανόησης
Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στον λιβυκό λαό για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης, ηρεμίας και ευημερίας το συντομότερο δυνατό:
«Το τονίζουμε αυτό σε όλους τους συνομιλητές μας. Οι σχέσεις μας με τη Λιβύη αντλούν τη δύναμή τους από την κοινή μας ιστορία, τη γειτονία και τους δεσμούς αδελφοσύνης. Στις σημερινές μας συναντήσεις, τονίσαμε αμοιβαία τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Σήμερα, όπως είπε η κ. Νέιλα Μανγκούς, υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Υπογράψαμε μνημόνια κατανόησης στους τομείς των υδρογονανθράκων και των πρωτοκόλλων. Οι φίλοι μας συνεχίζουν σήμερα τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Σήμερα, ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα του φυσικού αερίου».
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα πολλά σχέδια εγγράφων και ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα έγγραφα αυτά με εποικοδομητικό τρόπο και δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη νομική βάση των σχέσεών μας και θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και θα κάνουμε τις προετοιμασίες γι’ αυτό μαζί με την κα Μανγκούς».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αντιρρήσεις για το μνημόνιο κατανόησης για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε νωρίτερα με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις για τα μνημόνια που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία και η Λιβύη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η ενεργειακή κρίση που περνάει ο κόσμος βρίσκεται πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου;» ο Τσαβούσογλου είπε: «Φυσικά, υπάρχει ενεργειακή κρίση στον κόσμο, αλλά ως Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα που έχει προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σήμερα».
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα διαμετακόμισης όσον αφορά την ενέργεια χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακολουθεί, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με αυτή την έννοια, τόσο όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και φυσικού αερίου. Στη μεταφορά του φυσικού αερίου που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν προς τις χώρες αυτές.
Τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν
Ωστόσο, οι συμφωνίες που υπογράψαμε στο παρελθόν, οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, είναι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με μια προσέγγιση win-win. Ως εκ τούτου, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη συμφωνία που υπογράφουν δύο κυρίαρχες χώρες. Το τι σκέφτονται δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει σημασία είναι αν οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει είναι επωφελείς ή όχι για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών. Το εξετάζουμε αυτό. Από τη στιγμή που υπογράψαμε, βλέπουμε αμοιβαίο όφελος εδώ, με αμοιβαία κατανόηση.
Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε κάθε τομέα. Χαιρόμαστε μόνο που η Λιβύη αναπτύσσει τις σχέσεις της με τρίτες χώρες. Οι χώρες αυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι κυρίαρχο κράτος. Θα πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με την αρνητική έννοια».
Η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Τσαβούσογλου, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και ότι αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα όπως η ασφάλεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης, η διπλωματία και το πρωτόκολλο, ιδίως η ενέργεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης επεσήμανε ότι «υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της πετρελαϊκής ενέργειας και των υδρογονανθράκων. Οι συμφωνίες αυτές δείχνουν το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών».
Επισημαίνοντας τη σημασία του πρωτοκόλλου, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, η Μανγκούς δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τις συναντήσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Λιβύης-Τουρκίας.
Ο Λίβυα ΥΠΕΞ δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης με τον Τσαβούσογλου για τη διεξαγωγή εκλογών και την πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι «καταλήξαμε σε συναίνεση σχετικά με τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη που θα καθορίζει τις ευθύνες όλων των μερών στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα».
Δηλώνοντας ότι συζήτησαν την ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων για την πραγματοποίηση των εκλογών, η Μανγκούς συνέχισε λέγοντας ότι «σε περίπτωση που τα νομοθετικά όργανα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση για την προετοιμασία της συνταγματικής υποδομής, θα καταφύγουν σε δημοψήφισμα ή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Εάν η συνταγματική υποδομή είναι έτοιμη, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα θεσπίσει νόμο για την εφαρμογή της. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Λιβύης θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα στηρίξει τις εκλογές όσον αφορά την ασφάλεια και την υλικοτεχνική υποδομή».
Τονίζοντας ότι τα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα πρέπει να συνεργαστούν, η Μανγκούς τόνισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη. Υπογραμμίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το καθήκον της ενάντια στις χώρες που θέλουν να εμποδίσουν την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία στη Λιβύη».
Όχι από το κοινοβούλιο της Λιβύης
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, ΜΜΕ στη Λιβύη μεταδίδουν ότι του Κοινοβούλιο της χώρας δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.
Όπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, αναφέρεται.
Το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη και έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.
ΠΗΓΗ ieidiseis