Σύμβουλος Ζελένσκι: Η προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου αποτελεί "αυτοκτονία"

Πιέσεις να ενταχθεί η κατασκευή όπλων στην ταξινoμία της ΕΕ.

Parallaxi
σύμβουλος-ζελένσκι-η-προσπάθεια-κατά-908670
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αλλά η προσπάθειά της να το κάνει συνιστά “αυτοκτονία”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς.

Οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Μπορισπίλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο, συνέστησε σήμερα στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη αν μπορούν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται εκεί κοντά.

Ο δήμαρχος Βολοντίμιρ Μπορισένκο δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη απεύθυνσή του στους δημότες ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

“Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία”, σημείωσε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων.

“Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία “ανθρωπιστικών διαδρόμων” για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε τον ποντίφικα να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις «σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιήθηκαν» εξαιτίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, αναφέρει στη σημερινή του ενημέρωση το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως επισημαίνει, παρά τις σφοδρές μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη νότια πόλη της Μαριούπολης.

Σε άλλα μέρη της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπομείνει ακόμη μια μέρα περιορισμένης προόδου, με τις περισσότερες δυνάμεις να έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να υφίστανται σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό αέρος και πυροβολικού με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν την πόλη Μακαρίβ, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

Σε μια ενημέρωση που παρείχε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυνάμεις απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα έξω από την πόλη.

«Λόγω της αντεπίθεσης… ο εχθρός αναγκάζεται να υποχωρήσει σε δυσμενή σύνορα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στις ηρωικές ενέργειες των υπερασπιστών μας, η κρατική σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Μακάριφ, ο εχθρός απορρίφθηκε».

Η νίκη έρχεται τρεις ημέρες μετά από μια ρωσική επίθεση με όλμους που έπληξε την πόλη και σκότωσε επτά ανθρώπους, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Πιέσεις να ενταχθεί η κατασκευή όπλων στην ταξινoμία της ΕΕ

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αποκτά δυναμική. Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει την προθυμία τους να επενδύσουν στην άμυνα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο εάν πρέπει να χαρακτηρίσει την παραγωγή όπλων ως «κοινωνικά επιβλαβή δραστηριότητα» στη σχεδιαζόμενη κοινωνική ταξινόμηση.

Η SEB, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας, αρνιόταν επίμονα να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε παραγωγή όπλων, αλλά πρόσφατα άλλαξε την αυστηρή πολιτική της και επέτρεψε στα κεφάλαιά της να επενδύσουν στον αμυντικό τομέα.

Η αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι ορατή και στη Γερμανία.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διοχετεύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα βρήκε αμέσως ανταπόκριση από τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την Commerzbank, η οποία δήλωσε επίσης πρόθυμη να επενδύσει περισσότερα στον αμυντικό τομέα.

Ο Christoph Atzpodien, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Ασφάλειας και Άμυνας, είχε ζητήσει πρόσφατα να θεωρηθούν οι κατασκευαστές όπλων στην ΕΕ ως συμμορφούμενοι με τα κριτήρια ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση), υποστηρίζοντας ότι «χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα».

Ωστόσο, η πλατφόρμα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση ζήτησε να χαρακτηριστεί η παραγωγή όπλων ως επιβλαβής, κίνηση που επικρίνεται από την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την Ένωση Αεροδιαστημικών και Αμυντικών Βιομηχανιών (ASD), ο χαρακτηρισμός αυτός θα «περιόριζε τις επιλογές χρηματοδότησης και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα παράδοσης αμυντικών συστημάτων στους ευρωπαϊκούς στρατούς».

Οι εκκλήσεις για καλύτερη μεταχείριση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ προέρχονται όχι μόνο από τους λομπίστες αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

«Δεδομένου ότι στόχος της ΕΕ είναι η στήριξη, ανάπτυξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η δράση σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας στη EURACTIV Σλοβακίας, τονίζοντας ότι η επαρκής και αξιόπιστη πρόσβαση σε κεφάλαια είναι εξαιρετικά σημαντική για την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχίας Marek Mora, ο χαρακτηρισμός των όπλων ως κοινωνικά επιβλαβών δεν είναι κατάλληλος στην παρούσα κατάσταση.

«Οι συντάκτες της πρότασης την έγραψαν πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υποθέτω. Σίγουρα θα την έγραφαν διαφορετικά σήμερα», δήλωσε στο συνέδριο με τίτλο «Η ασφάλειά μας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» που διοργανώθηκε στην Πράγα.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι αντίθετη. Ο εμπειρογνώμονας της ESG, Max Deml, σημείωσε ότι «η βιομηχανία όπλων δεν έχει βρει ακόμη υποστήριξη μεταξύ των τριών κομμάτων του «φωτεινού σηματοδότη» για να συμπεριληφθεί στην κοινωνική ταξινόμηση της ΕΕ».

Οι θανατηφόρες πτυχές των όπλων δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσαν να θεωρηθούν μη βιώσιμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ο αμυντικός τομέας αποτελεί «πρωταρχικό στόχο για διαφθορά λόγω του τεράστιου ποσού των χρημάτων που εμπλέκονται, των στενών δεσμών μεταξύ των αμυντικών συμβάσεων και της πολιτικής και του διαβόητου πέπλου μυστικότητας κάτω από το οποίο λειτουργεί ο τομέας».

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και λειτουργίας των όπλων είναι εκτεταμένες. Σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπομπές του στρατού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα μιας χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ/ (Aneta Zachova, EURACTIV.cz, EURACTIV Network)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα