Συναγερμός από βουβωνική πανώλη στην Κίνα

Δύο νεκροί στην Μογγολία

Parallaxi
συναγερμός-από-βουβωνική-πανώλη-στην-638108
Parallaxi

Δύο νεκροί από βουβωνική πανώλη στην Κίνα

Βουβωνική πανώλη

Τα περιστατικά πανώλης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Κίνα, αν και οι εξάρσεις είναι ολοένα και πιο σπάνιες. Από το 2009 έως το 2018, η Κίνα κατέγραψε 26 περιστατικά και 11 θανάτους.

Οι αρχές πόλης στην κινεζική περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας εξέδωσαν προειδοποίηση καθώς ασθενής με βουβωνική πανώλη πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια, μετέδωσαν σήμερα Σάββατο κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα περιστατικά πανώλης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Κίνα, αν και οι εξάρσεις είναι ολοένα και πιο σπάνιες. Από το 2009 έως το 2018, η Κίνα κατέγραψε 26 περιστατικά και 11 θανάτους.

Ο ασθενής επιβεβαιώθηκε ότι είχε προσβληθεί από βουβωνική πανώλη, ανέφερε η Λαϊκή Ημερησία, επικαλούμενη ανακοίνωση της επιτροπής Υγείας της πόλης Μπαγιάν Νουρ. Η βουβωνική πανώλη, γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» στο Μεσαίωνα, είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική και συχνά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από τα τρωκτικά.

Η επιτροπή εξέδωσε προειδοποίηση τρίτου επιπέδου, που είναι η δεύτερη χαμηλότερη σε ένα σύστημα τεσσάρων βαθμίδων, με ισχύ από χθες έως τα τέλη του 2020, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση της ασθένειας, ανέφερε η Λαϊκή Ημερησία.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο ασθενούς με πανώλη που καταγράφεται αυτό τον μήνα στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας.

Την Πέμπτη, οι αρχές στην πόλη Μπαοτόου, γειτονική της Μπαγιάν Νουρ, ανέφεραν ότι ασθενής με βουβωνική πανώλη κατέληξε λόγω κατάρρευσης του κυκλοφορικού συστήματος.

Οι αρχές στο Μπαγιάν Νουρ έχουν αποκλείσει την περιοχή όπου ζούσε ο ασθενής που έχασε τη ζωή του και έχουν θέσει σε καραντίνα επτά ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του, οι οποίοι έχουν βρεθεί έως τώρα αρνητικοί και λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η βουβωνική πανώλη;

Η πανούκλα Bubonic, που προκλήθηκε από βακτηριακή λοίμωξη, ήταν υπεύθυνη για μια από τις θανατηφόρες επιδημίες στην ανθρώπινη ιστορία – τον Μαύρο Θάνατο – που σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη τον 14ο αιώνα.

Έκτοτε υπήρξαν πολλές μεγάλες επιδημίες. Σκότωσε περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας του 1665, ενώ περισσότερα από 12 εκατομμύρια πέθαναν σε εστίες κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στην Κίνα και την Ινδία.

Ο Μαύρος Θάνατος «εξαπλώθηκε από ανθρώπους όχι αρουραίους»

Σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια – η οποία συνήθως μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους από ψύλλους – έχει ποσοστό θνησιμότητας 30-60%.

Τα συμπτώματα της πανώλης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρίγη, ναυτία, αδυναμία και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό, στη μασχάλη ή στη βουβωνική χώρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα