Top

Συναγερμός στο «Γεννηματάς»- Δεκάδες κρούσματα σε γιατρούς και ασθενείς

Όσα είπε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Parallaxi
συναγερμός-στο-γεννηματάς-δεκάδες-743227
Parallaxi

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή, 4 Απριλίου, 1.955 κρούσματα κορονοϊού, 78 θανάτους και 749 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562, αυξήθηκαν κατά 25.17%. Υπενθυμίζεται ότι έγιναν λιγότερα τεστ λόγω Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν 23.294 τεστ (PCR:8.375, RAPID: 14.919), ενώ η θετικότητα τους έφτασε το 8.39%.

Στην Αττική καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 1.955 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 921 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 262, ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν άλλα 71 κρούσματα.

Χάρτης των κρουσμάτων: Στο κόκκινο η Αττική- 262 στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 40 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, 41 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, σε δυο κλινικές, οι οποίες και έκλεισαν.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκεται για 15 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασθενείς και συγγενείς που τους επισκέπτονταν. Όπως είπε η κυρία Παγώνη, κανείς δεν μπορεί να πει, από πού ξεκίνησε η διασπορά, ενώ τα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, είχαν εμβολιαστεί.

Σχολεία: Mόνο με βεβαίωση για αρνητικό self test τα μαθήματα στα Λύκεια από 12 Απριλίου

Με τη βεβαίωση αρνητικού self test τεστ covid-19,ανα χείρας θα φτάσουν τη Δευτέρα 12 του μήνα στα σχολεία οι μαθητές του λυκείου αλλά και οι καθηγητές τους, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν μάθημα, διαφορετικά θα μένουν εκτός σχολείου και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες. Όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν τα τεστ από τα φαρμακεία και να τα έχουν κάνει 24 – 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία κάτι το οποίο θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε Δευτέρα ώστε να μπορούν να μπουν στις τάξεις τους. Οι μαθητές των λυκείων θα δίνουν βεβαίωση στο σχολείο ότι πράγματι είναι αρνητικοί για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Μητσοτάκης για λιανεμπόριο: Η απόφαση ήταν των γιατρών

Συνεπώς γονείς και μαθητές θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, πρέπει να δηλωθεί στη σελίδα self-testing.gov.gr. Εκεί θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) και να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων. Μέχρι να γίνει αυτό εσείς και οι οικείοι σας πρέπει να παραμείνετε σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στην περίπτωση που ο επιβεβαιωτικός έλεγχος είναι θετικός, θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω οδηγίες καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών σας.

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε πάλι στο self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης. «Χωρίς βεβαίωση οι μαθητές δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε να κάνουν τηλεκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Φτάνουν στα φαρμακεία τα self tests – Πώς θα τα κάνουμε σπίτι μας

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια self tests θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα στα ράφια των φαρμακείων, με την πρώτη παρτίδα να έχει ήδη φτάσει στη χώρα. Τα πρώτα τεστ βρίσκονται σε αποθήκη εταιρείας στην περιοχή του Μαρκοπούλου και αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να διανεμηθούν σε 11.000 φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την Τετάρτη μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Πώς θα γίνονται τα τεστ

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία και ο τρόπος θα είναι απλός.

Η μπατονέτα μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.

Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό.

Αν είναι εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό.

Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως με την χρήση των self tests θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτοξεύεται.

Η προϋπόθεση ωστόσο είναι να δηλώνεται το αποτέλεσα του τεστ από τους πολίτες στη σχετική πλατφόρμα.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι δε θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα κι αν το τεστ βγει αρνητικό, αλλά να τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες ασφαλείας.

Μέτρα για όσους δεν ανοίξουν ανακοινώνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρωί της Δευτέρας ένα επιπλέον μέτρο για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο.

Προηγήθηκε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρθηκε ότι η απόφαση ήταν των γιατρών και όχι της κυβέρνησης και ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ανοικτή περισσότερες ημέρες από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε ότι αύριο το πρωί θα ανακοινωθεί αυτό το πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή ενώ το ύψος του βοηθήματος πιθανότατα θα κυμαίνεται ανάλογα με το τζίρο.

Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία παράλληλα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντί να προτείνει και να ασκεί θεσμική κριτική, βρίζει και ακολουθεί ρητορική καφενειακού επιπέδου.

«Η χώρα ατύχησε σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση να έχει αυτή την αξιωματική αντιπολίτευση. Κρίμα» πρόσθεσε η κυρία Πελώνη.

Εφιαλτικές εφημερίες – Γεμάτο ασθενοφόρα το προαύλιο του Ευαγγελισμού

Δύσκολη ήταν για μία ακόμη φορά η εφημερία του προηγούμενου 24ώρου στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς η κατάσταση λόγω κορονοϊού παραμένει επιβαρυμένη. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το γεμάτο προαύλιο του Ευαγγελισμού από ασθενοφόρα, που μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 και αυξήθηκαν κατά 25.17%, ενώ στην Αττική ήταν 189. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 749 πολίτες είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο.

Η πίεση πάντως δείχνει να είναι μεγάλη και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, το τελευταίο 24ώρο έγινε ρεκόρ εισαγωγών στο ΑΧΕΠΑ με 72 ασθενείς.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ MEGA/ Newsbomb

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα