Featured

Συναγερμός στο βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός με δέκα κρούσματα

Προσωπικό και παιδιά.

Parallaxi
συναγερμός-στο-βρεφοκομείο-άγιος-στυ-693127
Parallaxi

Η Μαρία Τσιουτάνη μέλος του ΔΣ του δημοτικού Βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός μας ενημερώνει τι συμβαίνει

Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ”

Όταν έχεις προσφέρει τις υπηρεσίες σου σε έναν χώρο, όταν ο χώρος είναι ιδιαίτερος και ευαίσθητος όπως ένα βρεφοκομείο που περιθάλπει βρέφη και μικρά παιδιά, των οποίων οι γονείς είτε σου τα εμπιστεύθηκαν λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε έκρινε η αρμόδια Εισαγγελία και η Δικαιοσύνη κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε η πίεση, που νιώθεις για όσα δυσάρεστα συμβαίνουν εκεί, έχει πολλαπλές πηγές και ίσως την δικαιολογεί.

Ούτως ή άλλως, νομίζω πως πρόκειται για ένα από τα πιο λυπηρά και ανησυχητικά συμβάντα στην αλυσίδα πένθους και πίκρας που σώρευσε στην πόλη μας η πανδημία.

Το σημερινό γεγονός της διαπίστωσης δέκα κρουσμάτων (έξι εργαζομένων και τεσσάρων παιδιών) δεν είναι ούτε απλό, ούτε αιφνίδιο. Είναι η κατακλείδα μιας σειράς κινήσεων που με πολύ επιείκεια μπορούν να χαρακτηριστούν ανεύθυνες και προσωπικά δεν θα δίσταζα να τους προσδώσω τον χαρακτηρισμό της απαράδεκτης ολιγωρίας.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1. Η είδηση περί κρουσμάτων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου ρεπορτάζ, κάποιου Δελτίου Τύπου του Ιδρύματος,του Δήμου ή, έστω, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά μια ανάρτηση σε προσωπικό προφίλ του FACEBOOK. Ποιου ανάρτηση: της Προέδρου του! Ένα Ίδρυμα, ΝΠΔΔ με γενναία επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου και 100 υπαλλήλους , δεν εκδίδει Δελτίο Τύπου, ούτε ο Δήμος και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά το ζήτημα κοινοποιείται από ένα προσωπικό προφίλ, της εν ενεργεία Προέδρου του. Θεσμική λειτουργία και υπεύθυνη στάση δεν το λες.

2. Πώς προέκυψε το πρώτο κρούσμα; Από διενέργεια ελέγχου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, θα υποθέσετε, αλλά θα ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ. Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, στο οποίο μεταφέρθηκε προς αντιμετώπιση οδοντιατρικού προβλήματος μικρός τρόφιμος και υποβλήθηκε σε τεστ. Μετά απ’ αυτή την διαπίστωση κινητοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ και χθες διενεργήθηκαν για ΠΡΩΤΗ φορά τεστ στο Ίδρυμα και έδωσαν τα πρώτα και πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.

3. Από τον Σεπτέμβριο 2020, όταν το ΔΣ του Ιδρύματος ενημερώθηκε ότι θα προσφερθούν αίθουσες του Παιδικού Σταθμού για την λειτουργία δύο τμημάτων Προσχολικής αγωγής, καταψηφίσαμε την εισήγηση αποστέλλοντας εγγράφως τους λόγους και επισημαίνοντας τους κινδύνους διασποράς εντός της δομής. Η πρόταση υπερψηφίστηκε και, εντέλει οι αίθουσες δόθηκαν και λειτούργησαν έως την επιβολή του lockdown, αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς.

4. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ΟΥΔΕΠΟΤΕ μέχρι χθες υποβλήθηκε το προσωπικό σε τεστ, μολονότι την 3η Νοεμβρίου παρουσιάστηκε κρούσμα COVID-19 σε δασκάλα του παιδικού σταθμού και συγκεκριμένα στην αίθουσα “Αστεράκια”, η οποία διαπίστωσε τη νόσο με δική της πρωτοβουλία.

5. Την περίοδο που μεσολαβεί έως την Συνεδρίαση της 19.11.20, λαμβάνω διαβεβαιώσεις ότι το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες ασφαλείας και λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή διασποράς. Τίποτα ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ.

α) Ουδέποτε έγινε απολύμανση ΟΛΩΝ των χώρων του Βρεφοκομείου, ούτε της κουζίνας από την οποία σιτίζονται το προσωπικό και τα παιδιά του Βρεφοκομείου.

β)Ακόμα και σήμερα, οι εργαζόμενες βρεφοκόμοι ΔΕΝ διαθέτουν τις ειδικές προσωπίδες που επιβάλλεται να φορούν πάνω από την συνήθη μάσκα όταν περιποιούνται βρέφη και νήπια. Τους παραχωρήθηκε ένας αριθμός προσωπίδων που επαρκεί για μία βάρδια, τις οποίες παραλαμβάνει η επόμενη και τις πλένει!

γ) Μετακινείται προσωπικό χωρίς να προηγηθεί διαγνωστικός έλεγχος

5. Την 17η Νοεμβρίου τίθεται θέμα προς συζήτηση για την Συνεδρίαση της 19ης/11 η παραχώρηση του εσωτερικού χώρου του Ιδρύματος για την τέλεση Μπαζάρ (!!!) του συλλόγου φίλων. Επιτέλους, επεκράτησε η “λογική” των οξύτατων διαμαρτυριών και το θέμα αποσύρθηκε.

6.Την ίδια, ως άνω,-που λέγαμε παλιά- ημερομηνία, το ΔΣ ενημερώνεται ότι με απόφαση της Προέδρου μετακινήθηκε προσωπικό του Παιδικού Σταθμού στο Βρεφοκομείο προς στήριξη του εκεί προσωπικού. Μολονότι υπήρξε έγγραφη προτροπή για την διενέργεια τεστ στις υπαλλήλους που, ενώ δεν εργαζόταν μέχρι εκείνη την στιγμή, θα εισερχόταν στην κλειστή δομή, η προτροπή μου έπεσε στο κενό.

Σήμερα, δύο από τις μετακινηθείσες υπαλλήλους νοσούν. Μαζί με άλλες τέσσερις συναδέλφους τους βρεφοκόμους και τέσσερα μικρά παιδιά. Μακάρι να σταματήσουμε εδώ…

Οι προσπάθειες στήριξης και υποβοήθησης του έργου του ΔΣ από την πλευρά της αντιπολίτευσης (μέλη δύο επί συνόλου έντεκα) υπήρξαν συνεχείς, άλλοτε με εποικοδομητικές προτάσεις και άλλοτε με “εύγλωττη απουσία”, χάριν της καλής λειτουργίας του Ιδρύματος, η οποία είναι και το μόνο που προσωπικά με ενδιαφέρει. Αλλά δυστυχώς τα λόγια και τα γραπτά μου έπεφταν στο κενό. Εύχομαι και ελπίζω δύο πράγματα: να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις και κάποιοι να αντιληφθούν τις έννοιες καθήκον, ευθύνη και επάρκεια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα