Featured

Συναγερμός στον κόσμο-300.000 κρούσματα σε μια μέρα

Δεκάδες χώρες σπάνε τα ρεκόρ κρουσμάτων

Parallaxi
συναγερμός-στον-κόσμο-300-000-κρούσματα-σε-μ-635060
Parallaxi

Περισσότεροι από 680.000 θάνατοι – Τουλάχιστον 17.638.510 κρούσματα στον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 680.014 θανάτους παγκοσμίως από την στιγμή που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στο τέλος του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου AFP με βάση επίσημα στοιχεία.

Περισσότερα από 17.638.510 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωσθεί σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, 10.156.500 από τα οποία θεωρούνται σήμερα ιαθέντα.

Ωστόσο, ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα του πραγματικού αριθμού. Ορισμένες χώρες δεν πραγματοποιούν τεστ παρά στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση και πολλές από τις φτωχές χώρες δεν διαθέτουν παρά περιορισμένες δυνατότητες πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων.

Κατά την χθεσινή ημέρα, καταγράφηκαν 6.469 νέοι θάνατοι και 286.453 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θανάτων στους τελευταίους απολογισμούς τους είναι οι ΗΠΑ με 1.442 νεκρούς, η Βραζιλία (1.212) και η Ινδία (764).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, με 153.314 θανάτους και 4.562.170 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Τουλάχιστον 1.438.160 άτομα έχουν χαρακτηρισθεί ιαθέντα.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 92.475 νεκρούς επί 2.662.485 κρουσμάτων, το Μεξικό με 46.688 επί 424.637 κρουσμάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο με 46.119 νεκρούς επί 303.181 κρουσμάτων και η Ινδία με 36.511 νεκρούς επί 1.695.988 κρουσμάτων.

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 68, η Ισπανία με 61, η Ιταλία με 58 και το Περού με 58.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) έχει επισήμως καταγράψει 84.337 κρούσματα (45 νέα κρούσματα από χθες), ανάμεσά τους 4.634 θανάτους και 78.989 ιαθέντα περιστατικά.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 210.200 επί 3.177.936 κρουσμάτων, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταμετρά 197.544 νεκρούς (4.828.413 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 162.278 νεκρούς (4.678.286 κρούσματα) , η Ασία 62.779 νεκρούς (2.848.811 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 27.321 νεκρούς (1.156.750 κρούσματα), η Αφρική 19.660 νεκρούς ( 929.326 κρούσματα) και η Ωκεανία 232 νεκρούς ( 18.995 κρούσματα).

Το Χονγκ Κονγκ εγκαινίασε ένα νοσοκομείο εκστρατείας για ασθενείς με COVID-19

Το Χονγκ Κονγκ άνοιξε σήμερα ένα προσωρινό νοσοκομείο εκστρατείας 500 κλινών για ασθενείς με COVID-19, καθώς η πρώην βρετανική αποικία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τον περασμένο μήνα με κάποια από αυτά να οφείλονται στις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που είχαν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική καραντίνα, η οποία είχε επιβληθεί για τις περισσότερες αφίξεις.

Το άνοιγμα του νοσοκομείου γίνεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, για αναβολή των προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών κατά έναν χρόνο με το αιτιολογικό ότι η απόφαση αυτή αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και “ουδεμία πολιτική σχέση έχει”.

Από τις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 νέα κρούσματα.

Το νέο νοσοκομείο εκστρατείας εγκαταστάθηκε στο εκθεσιακό κέντρο AsiaWorld-Expo, κοντά στο αεροδρόμιο, και θα δέχεται ασθενείς με COVID-19 από 18 ως 60 ετών.

“Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τους ασθενείς από την κοινότητα και να τους προσφέρουμε την κατάλληλη θεραπεία και νοσηλεία”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο δρ Λάρι Λι του Ιατρικού Συλλόγου και πρόσθεσε ότι περίπου 20 με 30 ασθενείς αναμένεται ότι θα εισαχθούν κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.

Ο Λι διευκρίνισε ότι κατά την διακομιδή τους οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινογραφία, αιμοληψία, καρδιογράφημα και λήψη σιέλου. Αν προκύψει ότι είναι ασταθείς, οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε συμβατικά νοσοκομεία, ενώ εκείνοι που θα είναι σταθεροί θα παραμένουν στο νοσοκομείο εκστρατείας και θα τίθενται υπό παρακολούθηση.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 100 τις τελευταίες δέκα ημέρες και χθες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 3.272.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε από επτά σε 29 μέσα στον Ιούλιο.

Κουβέιτ: Απαγόρευση πτήσεων προς πολλές χώρες «υψηλού κινδύνου»

Μερικές από αυτές είναι η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες, ο Λίβανος και η Σρι Λάνκα Το Κουβέιτ απαγορεύει από σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου τις εμπορικές πτήσεις προς πολλές χώρες που θεωρεί ότι είναι υψηλού κινδύνου λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Κυβερνείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, οι Φιλιππίνες, ο Λίβανος και η Σρι Λάνκα -όλες χώρες με μεγάλο αριθμό πολιτών τους να κατοικεί μόνιμα στο Κουβέιτ. Άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι οι Κίνα, Ιράν, Βραζιλία, Μεξικό, Ιταλία και Ιράκ.

Πολωνία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τρίτη συναπτή ημέρα

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πέντε θανάτους Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ημερήσια βάση για τρίτη συναπτή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφηκαν 658 νέα κρούσματα, εκ των οποίων περισσότερα από 200 στην Σιλεσία, την περιοχή όπου βρίσκονται ορυχεία στη νότια Πολωνία και όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων μεταξύ των μεταλλωρύχων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πέντε θανάτους.

Η χώρα έχει καταγγράψει συνολικά 46.346 κρούσματα και 1.721 θανάτους από τον COVID-19.

Ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι δήλωσε σήμερα ότι περιορισμοί πιθανόν να επιβληθούν στους γάμους, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει εστίες μόλυνσης.

«Σκεφτόμαστε να επιβάλουμε, στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, περιορισμούς που θα προβλέπουν μικρότερο επιτρεπόμενο αριθμό προσκεκλημένων στους γάμους ή να καταγράφονται οι γάμοι ώστε να είναι εφικτός ο μεγαλύτερος έλεγχος», είπε ο υπουργός στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF24.

Η Πολωνία επιτρέπει προς το παρόν την παρουσία 150 ανθρώπων σε έναν γάμο.

Η υγειονομική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των μεταλλωρύχων είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιορισμών και των εργασιακών συνθηκών στα ορυχεία, στα οποία είναι δύσκολο να επιβληθούν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αύξηση των κρουσμάτων σε Ινδονησία και Φιλιππίνες Νέο ημερήσιο ρεκόρ περιστατικών στο Τόκιο

Η Ινδονησία ανακοίνωσε 1.560 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό σε 109.936, σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Ανακοινώθηκαν επίσης 62 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών λόγω του Covid-19 στην Ινδονησία να φθάνει τους 5.193.

Την ίδια ώρα, οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν 4.963 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 98.232, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 17 στους 2.039. Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι Φιλιππίνες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά την Ινδονησία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων.

Στην Ιαπωνία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Τόκιο είναι 472, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων στην κρατική τηλεόραση NHK. Είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που ο αριθμός των νέων περιστατικών στο Τόκιο ξεπερνά τα 400.

Μάλτα έκρηξη κρουσμάτων

Είκοσι μία νέες περιπτώσεις COVID-19 έχουν αναφερθεί στη Μάλτα, ανέφεραν το Σάββατο οι υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με έκθεση των Times of Malta.

Οι περισσότεροι από τους νέους ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αλλά ένας ασθενής είναι 80 ετών.

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, όταν η Μάλτα σημείωσε μια εβδομάδα χωρίς νέα περιστατικά κοροναϊού, αλλά οι περιπτώσεις άρχισαν να αυξάνονται πιο πρόσφατα.

Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα στη Μάλτα καθώς προγραμματίζονται τέσσερα μουσικά φεστιβάλ τους επόμενους μήνες.

Βιετνάμ

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ δήλωσε ότι έως 800.000 επισκέπτες από την πόλη Danang, το κέντρο του κοροναϊού της χώρας, έχουν φύγει για άλλα μέρη της χώρας από την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα το Βιετνάμ εντόπισε τις πρώτες του τοπικές μεταδόσεις Covid-19  στο Danang, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα αυξήθηκε από τότε σε 558 από 413, με τις περισσότερες από τις νέες περιπτώσεις να συνδέονται με τρία νοσοκομεία στο Danang, αφού η χώρα πέρασε 99 ημέρες χωρίς νέες τοπικές περιπτώσεις. Δώδεκα από τις νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο Danang το Σάββατο και υπήρξαν άλλες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στο Ανόι και στο Χο Τσι Μινχ.

Περισσότερα από 41.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τα τρία νοσοκομεία της πόλης από την 1η Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση. Το Βιετνάμ ανέφερε τους δύο πρώτους θανάτους του Covid-19 την Παρασκευή (βλ. 3.54πμ) – και οι δύο στο Danang, όπου σημειώθηκαν περισσότερες από 100 περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα – καθώς ο αριθμός αυξήθηκε σε τρεις το Σάββατο, ανέφερε το Reuters.

Δεκαπέντε άλλοι ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν αξιωματούχοι. Όλα έχουν άλλες υποκείμενες ασθένειες.

Ο Δρ Kidong Park, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Βιετνάμ, δήλωσε ότι το Βιετνάμ προετοιμάζεται για τη δυνατότητα ευρύτερης κοινοτικής μετάδοσης, αφού η χώρα ανέφερε την πρώτη της υπόθεση τον Ιανουάριο.

Βρετανία: Σκέψεις για νέο lockdown

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, η κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για την επανεμφάνιση κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο καθηγητής Graham Medley, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Sage), δήλωσε ότι η Αγγλία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει παμπ για να ανοίξει ξανά τα σχολεία τον επόμενο μήνα.

Είπε στο πρόγραμμα BBC Radio 4’s Today:

Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το άνοιγμα σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την υγεία και την ευημερία των παιδιών και ότι όταν το κάνουμε αυτό θα επανασυνδέσουμε πολλά νοικοκυριά.

Και έτσι στην πραγματικότητα, κλείνοντας μερικά από τα άλλα δίκτυα, μερικές από τις άλλες δραστηριότητες μπορεί να απαιτούνται για να μας επιτρέψουν να ανοίξουμε σχολεία.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των λοιμώξεων από κορανοϊούς φαίνεται να είναι μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να “διαδοθεί” σε άλλα μέρη του πληθυσμού.

Η ηλικιακή κατανομή των λοιμώξεων έχει αλλάξει, έχει μετακινηθεί σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και έτσι είναι πιθανό ότι δεν θα παρατηρήσουμε ότι η αύξηση στις εισαγωγές νοσοκομείων σχετίζεται με μόλυνση με τον ίδιο τρόπο που κάναμε τον Μάρτιο.

Αλλά ο μεγάλος φόβος είναι ότι ο ιός μόλις ξεφεύγει από τον έλεγχο και αναπόφευκτα διαχέεται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού.

Προειδοποίησε ότι τα αυξημένα μέτρα κλειδώματος σε περιοχές σε όλη τη βορειοδυτική Αγγλία ήταν «πολύ απίθανο» να είναι η «τελευταία παρέμβαση που πρέπει να γίνει περιφερειακά».

«Περιμένω να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις σε άλλες στιγμές, αλλά αυτό που οι παρεμβάσεις εξαρτάται πραγματικά από το τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα