Συναγερμός στον Π.Ο.Υ. για νέο πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού

Το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια

Parallaxi
συναγερμός-στον-π-ο-υ-για-νέο-πιο-μεταλ-808543
Parallaxi

Μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, παρακολουθεί ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Οργανισμού.

Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Και νέα μετάλλαξη από Ν. Αφρική

Στο μεταξύ, αξίζει να επισημάνουμε πως σχετικά πρόσφατα, μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η «C.1.2»,  εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και οι επιστήμονες από τα πρώτα ευρήματα που διαθέτουν, εκτιμούν πως πρόκειται για την εξελιγμένη μετάλλαξη του κορoνοϊού, η οποία μπορεί να διαφεύγει αντισωμάτων που δημιούργησαν εμβόλια ή νόσηση.

Μια νέα μετάλλαξη, η C.1.2  μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων της Νότιας Αφρικής και το ίδρυμα ερευνών «KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform».

Η μελέτη βρίσκεται υπό εξέταση. Η C.1.2 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021, και φαίνεται να προέρχεται από τη C.1, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς η τελευταία είχε εντοπιστεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021. Το νέο στέλεχος έχει «μεταλλαχθεί ουσιαστικά» σε σχέση με τo C.1 και είναι το πλέον μεταλλαγμένο έναντι του αρχικού κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Γουάν και όλων των άλλων «μεταλλάξεων ανησυχίας», ή «μεταλλάξεων ενδιαφέροντος» που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο.

Η νέα παραλλαγή για πρώτη φορά τον Μάιο στις νοτιοαφρικανικές επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκαουτένγκ όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα της χώρας, Πρετόρια, ανέφεραν οι επιστήμονες σε ερευνητική τους εργασία ενώ στη συνέχεια έχει βρεθεί σε Αγγλία, Κίνα, Κογκό, Μαυρίκιο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αλληλουχιών της C.1.2 μπορεί να υποτιμά την διάδοση και την συχνότητα της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική και στον κόσμο. Η έρευνα δείχνει επίμονη αύξηση των γονιδιωμάτων της C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, από 0,2% τον Μάιο, σε 1,6% τον Ιούνιο και 2% τον Ιούλιο, ρυθμός ανάλογος με αυτόν που είχε καταγραφεί στη χώρα με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η γενεαλογία C.1.2 έχει ρυθμό μετάλλαξης περίπου 41,8 το χρόνο, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τον υφιστάμενο ρυθμό άλλων μεταλλάξεων.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, σημείωσαν ότι αυτή η μικρή περίοδος αυξημένης εξέλιξης εντοπίστηκε και στις μεταλλάξεις Αλφα, Βήτα και Γάμα, κάτι που υπονοεί ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός, συνοδευόμενο από απότομη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς μετάλλαξης. Πάνω από τις μισές από τις αλληλουχίες της C.1.2 έχουν 14 μεταλλάξεις, αλλά επιπρόσθετες έχουν εντοπιστεί σε κάποιες από τις αλληλουχίες, υπονοώντας ότι η εξέλιξη εντός της γενεαλογικής σειράς προχωρά σύμφωνα με τη μελέτη.

Περίπου 52% των μεταλλάξεων στην περιοχή της ακίδας της C.1.2 έχουν εντοπιστεί προηγουμένως σε άλλες «μεταλλάξεις ανησυχίας» και «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος». Οι μεταλλάξεις N440K και Y449H, που έχουν συσχετιστεί με το ότι ξεφεύγουν από συγκεκριμένα αντισώματα, έχουν επίσης εντοπιστεί στην αλληλουχία C.1.2.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων, καθώς και οι αλλαγές σε άλλα τμήματα του ιού, πιθανά τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα αντισώματα και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιλαμβανομένων ασθενών που ήδη μολύνθηκαν από την Αλφα και τη Βήτα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά για να καταλάβουμε το ακριβές αντίκτυπο αυτών των μεταλλάξεων και να δούμε αν προσφέρουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Όλα αυτά ενώ γιατρός στην Τουρκία ανέφερε ενδείξεις μιας νέας μετάλλαξης στη χώρα, η οποία έχει χαρακτηριστικά που δεν έχουν εντοπιστεί σε άλλες μεταλλάξεις που έχει ονοματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Lütfi Çamlı δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι ενώ γίνονταν τεστ για να εντοπιστεί η παρουσία μεταλλάξεων, γιατροί βρήκαν μια νέα χωρίς σύνδεση με άλλες, η οποία φτάνει σε ποσοστά 50-60% στην επαρχία Rize. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εντοπιστεί μια νέα μετάλλαξη ή αυτό είναι αποτέλεσμα λαθών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε διαδοχικά κύματα της πανδημίας με την παραλλαγή Δέλτα, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, να αυξάνει πλέον σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: ΑΠΕ,euro2day, ΕΘΝΟΣ, Capital

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα