Συνάντηση Κ. Τασούλα-Αλ Σίσι στη Βουλή

Υποδεχόμενος ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Τασούλας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου δήλωσε:

Parallaxi
συνάντηση-κ-τασούλα-αλ-σίσι-στη-βουλή-467424
Parallaxi

«Η Αίγυπτος και η Ελλάδα, με μια υποδειγματική συνεργασία, αποδεικνύουν στην παγκόσμια κοινότητα -και σίγουρα στη γειτονιά μας- ότι οι αρχές, οι αξίες και το διεθνές δίκαιο δεν είναι αντίθετες με τη θεωρία πως στις εξωτερικές σχέσεις επικρατούν μόνο τα συμφέροντα. Γιατί αποδεικνύουν ότι το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι τα συμφέροντα των λαών». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah El-Sisi, με τον οποίο είχαν συνάντηση στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους στη χώρα μας. 

Υποδεχόμενος ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Τασούλας, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου δήλωσε:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της φίλης χώρας Αιγύπτου, με μεγάλη χαρά και  αισθήματα τιμής σας καλωσορίζω στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, στον χώρο όπου εκφράζεται η βούληση του ελληνικού λαού, γεγονός που μου δίνει το δικαίωμα να σας καλωσορίζω εκ μέρους του ελληνικού λαού και των εκπροσώπων του. 

Η επίσκεψή σας γίνεται σε μια περίοδο που παγκόσμια και στην περιοχή μας επικρατούν αλλόκοτες υγειονομικές συνθήκες. Μία πρωτόγνωρη κρίση, που εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια τουλάχιστον, έχει αλλάξει τις προτεραιότητές μας, έχει αποσπάσει την προσοχή μας κι έχει μετατρέψει την αγωνία μας σε τεράστια προσπάθεια εύρεσης του εμβολίου και του φαρμάκου, ώστε η ανθρωπότητα να στραφεί και πάλι προς τις ειρηνικές και αναπτυξιακές της προοπτικές. 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, οι χώρες μας συνεχίζουν να αναπτύσσουν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Η συμφωνία που ψηφίσθηκε σε αυτό εδώ το κοινοβούλιο στις 27 Αυγούστου, με μεγάλη πλειοψηφία, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της φίλης Αιγύπτου και της Ελλάδος, αυτή η συμφωνία, η ιστορική, αρχίζει με τα εξής λόγια: «Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπενθυμίζουν τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σέβονται τις αρχές της καλής πίστης και της καλής γειτονίας, επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλλουν ώστε οι χώρες τους με αυτή τη συμφωνία να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές, κατοχυρώνοντας την κυριαρχία τους». 

Χθες, κύριε Πρόεδρε, τιμήσατε με κατάθεση στεφάνου το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ανάμεσα στα ονόματα των μαχών που είναι χαραγμένα σε αυτό το ιστορικό μνημείο, υπάρχουν η λέξη Μεσόγειος και η λέξη Ελ Αλαμέιν. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα, με μια υποδειγματική συνεργασία, αποδεικνύουν στην παγκόσμια κοινότητα -και σίγουρα στη γειτονιά μας- ότι οι αρχές, οι αξίες και το διεθνές δίκαιο δεν είναι αντίθετες με τη θεωρία πως στις εξωτερικές σχέσεις επικρατούν μόνον τα συμφέροντα. Γιατί αποδεικνύουν ότι το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι τα συμφέροντα των λαών. Και σήμερα, που η χώρα μας δέχεται επιθετικές προκλήσεις από την Τουρκία, είναι χαρακτηριστικό κι ελπιδοφόρο ότι μία χώρα με την ιστορικότητα και το κύρος της Αιγύπτου διατρανώνει την πεποίθησή της για προστασία της ασφάλειας και των συνόρων.

Σας καλωσορίζω λοιπόν και πάλι στη χώρα μου, στη Βουλή της Ελλάδος, η οποία το απόγευμα, σήμερα, θα ψηφίσει συμφωνία τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, και σας ευχαριστώ για τη συνέχιση μιας ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις χώρες μας και για τις διεθνείς προσπάθειές σας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου. 

«Σας βεβαιώνουμε ότι η Αίγυπτος είναι η παντοτινή και ισχυρή φίλη που θα στέκεται στο πλευρό σας» δήλωσε κατά την αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. 

Η δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου κ. El-Sisi έχει ως εξής:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ γι’ αυτήν εδώ τη συνάντησή μας, στη Βουλή των Ελλήνων, και μεταφέρω τον σεβασμό και την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού προς τον ελληνικό λαό. Το μήνυμα είναι η παλαιά και συνεχής σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Επιτρέψτε μου επίσης, εξ ονόματός μου και εξ ονόματος του αιγυπτιακού λαού, να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στον Υπουργό Εξωτερικών.

Συμφωνώ απόλυτα με ό,τι προαναφέρατε για τις σχέσεις των δύο χωρών και για το μέγεθός τους, σχέσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται από πράξεις και πρακτικές που λαμβάνονται συνεχώς, με πιο πρόσφατη τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων μας βάσει των διεθνών κανονισμών και νόμων και του δικαίου της θάλασσας. 

Θα σας ευχαριστούμε πάντα όταν μεταφέρετε τη φωνή της Αιγύπτου προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Και επιθυμούμε να συνεχιστεί η συνεργασία μας με επαφές και επισκέψεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο κοινοβουλίων μας. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, που πάντοτε μας προσφέρετε, και που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αισθητή παντού και σε όλα τα σημεία. Σας βεβαιώνουμε ότι η Αίγυπτος είναι η παντοτινή και ισχυρή φίλη που θα στέκεται στο πλευρό σας. 

Άλλη μία φορά, επ’ ευκαιρία αυτής της επίσκεψής μου, απευθύνω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές μου στον φίλο ελληνικό λαό.

Στη συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης. Από αιγυπτιακής πλευράς παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Sameh Hassan Shoukry και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα κ. Ismail Khairat.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα