«Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού»: Συμβαίνει σε γονείς που δεν είναι πρωταρχικοί φροντιστές
Η ψυχολόγος Κανδαράκη εξηγεί.
Οφείλεται ο θάνατος του 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα στο «Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού»; Ποιες οι ευθύνες του πατέρα που ξέχασε επί ώρες το παιδί του στο αυτοκίνητο με τραγική κατάληξη; Απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα έδωσε στην ΕΡΤ η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη η οποία αναφέρθηκε στο άγχος της καθημερινότητας και στη συγκέντρωση των γονέων στο ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών τους.
«Υπάρχει αυτός ο όρος, αλλά θέλει μια προσοχή διότι ο όρος σύνδρομο έχει “αρκετά ξεχειλώσει” και ο κόσμος μπερδεύεται και νομίζει ότι επειδή λέμε σύνδρομο σημαίνει πως υπάρχει από πίσω και μια ψυχοπαθολογική διάγνωση» επισήμανε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Κανδαράκη.
Σκέφτονται πιο πολύ τι έχουν να κάνουν στο μέλλον και δεν είναι συγκεντρωμένοι
Σύμφωνα με την ειδικό ψυχικής υγείας έχει ξεχειλώσει λίγο αυτός ο όρος. «Υπάρχει ένα φαινόμενο το οποίο έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά τα οποία επαναλαμβάνονται. Το έχουμε συναντήσει ειδικά στο εξωτερικό, σε μια σημαντική συχνότητα. Γονείς φροντιστές να ξεχνούν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το παιδί τους και είτε να τραυματίζεται σοβαρά είτε ακόμα ακόμα και να καταλήγει», σημείωσε.
Όπως είπε σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με γονεϊκή, συστηματική αμέλεια, παραμέληση ή αδιαφορία. Το να ξεχάσει κανείς το παιδί του, όπως εξήγησε, «συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν στην καθημερινή τους ρουτίνα αναλάβει τη μετακίνηση του βρέφους» και έχουν μπει σε μια διαδικασία να σκέφτονται όλες τις αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν. «Σκέφτονται πιο πολύ τι έχουν να κάνουν στο μέλλον και δεν είναι συγκεντρωμένοι». Επί της ουσίας, όπως είπε, «έχω μπει σε μια διαδικασία αυτόματου πιλότου, κάνω τη ρουτίνα μου και δεν έχω συγκέντρωση στο πιο σημαντικό».
Με αφορμή το θάνατο του βρέφους από θερμοπληξία και ασφυξία εντός του σταθμευμένου αυτοκινήτου του πατέρα η κλινική ψυχολόγος τόνισε ότι «θα πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι ότι μέσα σε αυτή την καθημερινότητα η οποία είναι δαιδαλώδης, χάνουμε τελικά τα σημαντικά και τα πιο πολύτιμα που είναι ο χρόνος και η προσοχή στα παιδιά μας».
Αναφορικά με τις κατηγορίες και την κοινωνική καταδίκη που δέχεται ο 37χρονος πατέρας του βρέφους η κ. Κανδαράκη τόνισε ότι δεν θα πρέπει να τον κατηγορούμε αλλά θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί τη δική του ευθύνη στο μεγάλωμα των παιδιών του έστω και όπως τόνισε είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε πώς ξέχασε το παιδί του.
Πηγή: ΕΡΤ