Top

Συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη – Βρετανοί εθελοντές μολύνονται από τον κορονοϊό

Όλες οι νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στο κόσμο.

Parallaxi
συνεχίζεται-η-αύξηση-κρουσμάτων-στην-647843
Parallaxi

κοροναϊός

Οι Ινδοί επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους αψηφώντας τους κινδύνους

Τα εργοστάσια βουίζουν στο κρατίδιο Μαχαράστρα, οι αγορές στην Καλκούτα είναι γεμάτες, ενώ οι δρόμοι στο Τσενάι έχουν μποτιλιάρισμα: οι Ινδοί επέστρεψαν στις δουλειές τους παρά την επιδημία του κορονοϊού και σκοπεύουν να την ξεχάσουν για λίγο στη διάρκεια των εορτών που πλησιάζουν.

Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, με 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό μετά τις ΗΠΑ. Όμως έπειτα από ένα αυστηρό lockdown τον Μάρτιο που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα του λιμού, η κυβέρνηση και οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί.

Η Σονάλι Ντάνγκε, που έχει αναλάβει τη φροντίδα του άνεργου συζύγου της, των δύο κοριτσιών τους αλλά και της ηλικιωμένης πεθεράς της, μολύνθηκε από τον κορονοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Όμως γρήγορα οι οικονομίες της οικογένειας εξανεμίστηκαν λόγω του lockdown κι έτσι χρειάστηκε να επιστρέψει στη δουλειά της, σε ένα εργοστάσιο στο Μπουμπάι, όπου κερδίζει 25.000 ρουπίες (290 ευρώ) τον μήνα.

“Δεν φοβάμαι πια”

“Τώρα που ιάθηκα δεν φοβάμαι πια την ασθένεια”, δηλώνει τη 29χρονη γυναίκα.

Η επιδημία του κορονοϊού έχει σκοτώσει λιγότερους ανθρώπους στην Ινδία (115.000 νεκροί) απ΄ό,τι στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νεκρών είναι σχεδόν διπλάσιος ενώ ο πληθυσμός τέσσερις φορές μικρότερος.

Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας είναι πολύ χειρότερες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα μειωθεί κατά 10,3% φέτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναδυόμενων χωρών και τη χειρότερη από το 1947, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Στην πόλη Βαρανάσι, ο 12χρονος Σαντσίτ χρειάστηκε να εγκαταλτείψει το σχολείο για να εργαστεί. “Τις καλές ημέρες κερδίζω περίπου 50 ρουπίες (58 σεντς)”, δηλώνει.

Η βιαστική επιβολή lockdown τον Μάρτιο άφησε στην τύχη τους εκατομμύρια εργαζόμενους στην άτυπη οικονομία.

Κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσει αυτό, λέει η 42χρονη Γκάργκι Μουχερτζί που κάνει τα ψώνια της στη New Market της Καλκούτα μεταξύ πολλών πελατών που δεν φορούν μάσκα, λίγο πριν την εποχή των ινδουιστικών γιορτών που ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου.

“Οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν έξω και να εργάζονται για να ζήσουν”, προσθέτει. “Αν δεν κερδίζουμε χρήματα, δεν μπορούμε να θρέψουμε την οικογένειά μας”.

Οι Ινδοί αναμένουν με ανυπομονησία τις γιορτές. “Φυσικά πρέπει να φοβόμαστε τον κορονοϊό. Αλλά τι να κάνω; Δεν θέλω να χάσω την Ντούργκα Πούζα”, σχολιάζει η 25χρονη Τίας Μπαρασαρία, μια νοικοκυρά.

“Η Ντούργκα Πούζα γίνεται μία φορά τον χρόνο, δεν μπορώ να στερηθώ τη χαρά του shopping”, προσθέτει, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο εξάπλωσης της covid-19 στις γεμάτες αγορές.

Δύσκολη επιλογή

“Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν αν θα πεθάνουν από την πείνα ή αν θα διακινδυνεύσουν να κολλήσουν τον ιό, ο οποίος ίσως τους σκοτώσει ίσως και όχι”, εξηγεί ο Σουνίλ Κούμαρ Σίνχα, οικονομολόγος στο India Ratings and Research στο Μπουμπάι.

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας από την covid-19 εξέπληξε όσους φοβόντουσαν ότι τα πτώματα θα συσσωρεύονταν στους δρόμους, λόγω των κανών συνθηκών υγιεινής και του ελλιπούς συστήματος υγείας.

Ούτε η κυβέρνηση μοιάζει να επιθυμεί ένα δεύτερο lockdown.

Όμως δεν πρέπει να επιτραπεί στον κορονοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα, προειδοποιεί η Μπραχμάρ Μουκερζί, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. “Για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας”, διαφορετικά “παίρνουμε εντελώς το πόδι από το φρένο και ο ιός θα επιταχυνθεί”.

Σύμφωνα με την ίδια, “η Ινδία πέρασε κατευθείαν από την καταστροφολογία στην άρνηση”.

Η Ινδική Ιατρική Ένωση κατήγγειλε τον Σεπτέμβριο “την αδιαφορία” της κυβέρνησης απέναντι στις θυσίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Καλκούτα ο 67χρονος βιβλιοπώλης Πρεμ Πρακάς σχολιάζει με μια δόση φιλοσοφίας: “πρέπει να αφήνουμε κάποια πράγματα στην τύχη. Δεν είναι λύση να φοβόμαστε πάρα πολύ τον θάνατο”.

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν εθελοντές με τον κορονοϊό

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν εθελοντές με τον νέο κορονοϊό με στόχο να δοθεί ώθηση στις έρευνες για εμβόλια και θεραπείες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ίδιοι παρουσιάζοντας τη μελέτη τους ως μια παγκόσμια πρωτιά. Το πρώτο στάδιο του σχεδίου, το οποίο διευθύνεται από το Imperial College του Λονδίνου, έγκειται στο να διερευνηθεί κατά πόσον είναι εφικτό να εκτεθούν στον SARS-CoV2 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 30 ετών χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

Αυτή η αρχική φάση έχει στόχο να προσδιορισθεί η ποσότητα του ιού που προκαλεί συμπτώματα στους ανθρώπους, εξηγεί το Imperial College στον ιστότοπό του. Στη συνέχεια θα μελετηθεί “πώς τα εμβόλια λειτουργούν μέσα στο σώμα για να σταματήσουν ή να εμποδίσουν την Covid-19, θα εξετασθούν εν δυνάμει θεραπείες και θα μελετηθεί η ανοσολογική απάντηση” του οργανισμού. “Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εθελοντών”, υπογράμισε ο δρ. Κρις Κίου, ο οποίος διεξάγει αυτές τις έρευνες στο τμήμα λοιμωδών νόσων του Imperial College του Λονδίνου υπογραμμίζοντας πως η ομάδα του διεξάγει τέτοιες μελέτες πάνω σε ιούς του αναπνευστικού εδώ και 10 χρόνια.

Οι εθελοντές θα μολυνθούν “από τη μύτη”, τη “φυσική οδό” που ακολουθεί ο ιός, δήλωσε στο Radio 4 του BBC ο Πίτερ Όπενσο, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College, ο οποίος συνδιευθύνει τη μελέτη.

“Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μελετών σε εθελοντές είναι ότι μπορούμε να δούμε κάθε εθελοντή με πολλή προσοχή, όχι μόνο στη διάρκεια της μόλυνσης, αλλά και πριν από τη μόλυνση και μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό που συμβαίνει σε κάθε στάδιο, ακόμη και πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα”, πρόσθεσε.

Οι εθελοντές θα πρέπει να παραμείνουν επί δυόμιση εβδομάδες, “τόσο για να ληφθούν τα δείγματα και να παρακολουθηθεί η κατάστασή τους με πολλή φροντίδα, όσο και για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του κοινού”, πρόσθεσε.

Οι έρευνες αυτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια τεράστια πηγή πληροφοριών, επιτρέπουν στους επιστήμονες να εργασθούν πάνω σ’ έναν πολύ πιο μικρό αριθμό ασθενών σε σχέση με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές.

“Λίγες εκατοντάδες ή μερικές δεκάδες εθελοντών” σου επιτρέπουν να σχηματίσεις μια “πολύ σαφή ιδέα για το αν ένα εμβόλιο θα λειτουργήσει” και “πώς θα λειτουργήσει”, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη της έρευνας, πρόσθεσε ο καθηγητής Όπενσο.

Μόλις καθορισθούν οι παράμετροι του μοντέλου, μια φάση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, θα μπορέσουν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των εμβολίων, συνέχισε.

“Αρκετά αισόδοξος”, ο καθηγητής Όπενσο εκτιμά πως εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένη ποσότητα για τα πιο ευάλωτα άτομα στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν να μολύνουν εθελοντές με τον κορονοϊό – Ποιος ο στόχος

Ελβετία: Περισσότερα από 3.000 τα νέα κρούσματα σε μια μέρα

Οι αρχές της Ελβετίας κατέγραψαν 3.008 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, την ώρα που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται στη χώρα.

Με τα νέα κρούσματα SARS-CoV-2 που καταγράφηκαν, ο συνολικός αριθμός τους στην Ελβετία και στο γειτονικό Λίχτενσταϊν ανέρχεται τώρα σε 86.167, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η ελβετική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν επίσης 8 νέοι θάνατοι από την COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.845.

Πολωνία: Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Το πολωνικό Κοινοβούλιο ανέβαλε σήμερα την έκτακτη συζήτηση για τους νέους κανόνες αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των υγειονομικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κρούσματα COVID-19, ενώ η Πολωνία ανακοίνωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον αριθμό των περιστατικών από την αρχή της πανδημίας.

Σήμερα η Πολωνία ανακοίνωσε 9.291 νέα κρούσματα, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μετά τα 9.622 νέα περιστατικά του Σαββάτου. Η χώρα των 38 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει έως 192.539 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 3.721 θανάτους.

Το κυβερνών κόμμα PiS θέλει να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για γιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς της COVID-19 και να καταστήσει την πρόσληψη περισσότερων γιατρών πιο ευέλικτη. Θέλει επίσης να καταστήσει νομικά δεσμευτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, εν μέσω αναφορών ότι τα δικαστήρια ακυρώνουν πρόστιμα που επέβαλε η αστυνομία, επικαλούμενα κενά στη νομοθεσία.

Ωστόσο, οι αντιπολιτευόμενοι κεντρώοι υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα αναγκάζουν τις γυναίκες γιατρούς να εντάσσονται σε ομάδες αντιμετώπισης της COVID-19 σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση του παιδιού τους, και κάλεσαν το PiS να αποσαφηνίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ισπανία: Η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενη επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα μέτρα περιλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου να αναχαιτισθεί ένα νέο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Η επιβολή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Μαδρίτη και πιθανόν και σε άλλες περιοχές θα απαιτούσε την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Ίγια στους δημοσιογράφους. Ο Ισπανός υπουργός Υγείας προσέθεσε πως ενδεχόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας μεγαλύτερης των δύο εβδομάδων θα απαιτούσε την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Σαλβαδόρ Ίγια είπε ακόμη πως η Ισπανία θα λάβει 31,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, που αναπτύσσει ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca, από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο εφόσον αυτό είναι έτοιμο. Η προμήθεια του πιθανού εμβολίου αποτελεί μέρος ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ίγια σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ίγια είπε επίσης πως θα επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Μαδρίτη για τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή στις 23 Οκτωβρίου.

Έρευνα: Πώς το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει κατά του κορονοϊού

Κίνα: 60.000 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν λάβει ένα από τα κινεζικά πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού

Περίπου 60.000 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν λάβει πειραματικά κινεζικά εμβόλια κατά της Covid-19 στο πλαίσιο τεσσάρων κλινικών δοκιμών, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κανείς από αυτούς που το έλαβαν δεν παρουσίασε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Η Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη του περασμένου έτους, κατάφερε στην πράξη να εξαλείψει την επιδημία. Και ο ασιατικός γίγαντας είναι από εκείνες τις χώρες οι έρευνες των οποίων για ένα ενδεχόμενο εμβόλιο είναι από τις πιο προχωρημένες.

“Οι κλινικές δοκιμές της φάσης 3 τεσσάρων (κινεζικών) εμβολίων προχωρούν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας , ο Τιάν Μπαογκούο, διευκρινίζοντας πως περίπου “60.000 εθελοντές έχουν λάβει ένα (πειραματικό) εμβόλιο” κατά της Covid-19.

“Κανένα σοβαρό ανεπιθύμητο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε”, διαβεβαίωσε.

Η φάση 3 είναι η τελευταία πριν από την έγκριση ενός εμβολίου.

Αρκετές κινεζικές εταιρίες ετοιμάζονται να παραγάγουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, όπως και οι Sinovac και Sinopharm.

Οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί θα πρέπει ως εκ τούτου να στραφούν στο εξωτερικό για να διενεργήσουν τις δοκιμές, κυρίως στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία.

Στην Κίνα, όπου ελάχιστα περιστατικά μόλυνσης από Covid-19 καταγράφονται πλέον καθημερινά, “δεν πληρούνται πλέον οι όροι για τη διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής φάσης 3”, σημείωσε ο Τιάν.

Κανένα εμβόλιο παγκοσμίως δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για εμπορική διανομή σε μεγάλη κλίμακα. Όμως οι κινεζικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για επείγουσα χρήση ορισμένων από αυτά τα εμβόλια. Από τον Ιούλιο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις που κρίνονται απαραίτητες στα λιμάνια, στα νοσοκομεία και σε άλλες ζώνες υψηλού κινδύνου έχουν λάβει ήδη ένα εμβόλιο.

Η Κίνα προβλέπει να είναι σε θέση έως τα τέλη του έτους να παραγάγει 610 εκατομμύρια δόσεις τον χρόνο πολλών εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτή η ετήσια παραγωγή αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις από το 2021.

Ρωσία: Ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων και 269 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, 16.319, μεταξύ των οποίων τα 4.999 στην πρωτεύουσα Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.431.635.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης 269 θανάτους από covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 24.635.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα