Featured

Συνεχίζεται η καταπάτηση του κοινόχρηστου χώρου επί της Π. Π. Γερμανού

Παρότι υπήρξε ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και της ΕΛΑΣ

Parallaxi
συνεχίζεται-η-καταπάτηση-του-κοινόχρ-857478
Parallaxi

Κανονικά φαίνεται πως συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες σε κοινόχρηστο χώρο επί της Π. Πατρών Γερμανού στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο προετοιμασίας καταστήματος εστίασης, παρά τις έντονες αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών για παραβάσεις κανονιστικών διατάξεων, αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού που ζήτησε τη διακοπή τους λόγω αλλοίωσης διατηρητέου κτηρίου

Το θέμα είχε αναδείξει το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου που κατήγγειλε τη διενέργεια εργασιών στο σημείο για τη δημιουργία του νέου χώρου εστίασης. Ανάμεσα στις καταγγελίες που διατυπώνονται είναι η καταπάτηση δημόσιου κοινόχρηστου χώρου με σταθερές κατασκευές, η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κτηρίου στην Π.Π. Γερμανού 15 που έχει κηρυχθεί διατηρητέο το 1999 με ΦΕΚ, η κοπή δένδρου και η αφαίρεση παγκακίου.

Για το τελευταίο ο δήμος Θεσσαλονίκης, που το αφαίρεσε, προφανώς για να διευκολύνει τις εργασίες της επιχείρησης, υποσχέθηκε την επανατοποθέτηση του, αλλά για τις υπόλοιπες παραβάσεις ισχύει το “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” των δημοτικών και κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, η ΕΛΑΣ έχει επισκεφτεί δύο φορές το χώρο και έχει προβεί σε καταγραφή των καταγγελιών όπως και η δημοτική αστυνομία που έχει διενεργήσει αυτοψία στο χώρο και έχει ενημερώσει αρμοδίως τις υπηρεσίες του δήμου για τυχόν διοικητικές ή ποινικές παραβάσεις, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό να αποτραπούν και να σταματήσουν οι παραβάσεις.

Αυτό ωστόσο που κάνει εντύπωση είναι η ψυχραιμία και η ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ιδίως στο θέμα της καταπάτησης του πεζοδρομίου με σταθερές πακτωμένες  και βαριές κατασκευές οι οποίες σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις, δεν επιτρέπονται.

Στους ελέγχους που έχουν γίνει είναι αμφίβολο αν η επιχείρηση διαθέτει τις απαραίτητες άδειες για την έκταση που καταλαμβάνει στο πεζοδρόμιο και τον όγκο των κατασκευών που περιλαμβάνουν μεταλλικά πακτωμένα πλαίσια επί του πεζοδρομίου, ηλεκτρικές καλωδιώσεις πέραν των οικοδομικών ορίων, ξύλινα υπερυψωμένα πατώματα και γυάλινους ανεμοθραύστες.

Επίσης για τις ανάγκες της επιχείρησης, σύμφωνα με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου, έχουν ενωθεί δύο κτίρια, με γκρέμισμα ενδιάμεσου τοίχου ενώ στο κτήριο που είναι χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο έχει τοποθετηθεί φωτεινή επιγραφή και στο πίσω μέρος έχουν γίνει παρεμβάσεις για δίοδο στον ακάλυπτο χώρο.

Να θυμίσουμε ότι ήδη υπάρχει αντίδραση της «Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων» του υπουργείου Πολιτισμού, για τις εν λόγω παραβάσεις και καταπατήσεις επί της Π. Πατρών Γερμανού και με σήμα που εστάλη στην Ελληνική Αστυνομία ζητούσε άμεσα να διακοπεί κάθε εργασία στο συγκεκριμένο χώρο, κάτι που δεν συνέβη καθώς η επιχείρηση προχωρά κανονικά στα εγκαίνια του χώρου χωρίς να έχει προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές εργασίες. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Υπηρεσίας, που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, στο ΥΜΑΘ αλλά και στους ιδιοκτήτες του νέου χώρου εστίασης, είναι σαφής και μιλά για παραβάσεις και βλάβες και για εργασίες για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί καμία άδεια.

Μάλιστα η «Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων» του υπουργείου Πολιτισμού, στο έγγραφο της για τις εν λόγω παραβάσεις και καταπατήσεις σημειώνει τα εξής:

Όπως τονίζει στην Parallaxi ο πρόεδρος του Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου, Άκης Λαζάρου, “δημιουργεί πολλές εντυπώσεις η αδράνεια των δημοτικών υπηρεσιών οι οποίες έχουν ενημερωθεί  πλήρως για τα τεκταινόμενα. Επίσης απευθυνόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης τονίζει πως “κ. Ζέρβα ενδεχομένως οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι σας μέχρι το περασμένο Σάββατο δεν γνώριζαν την υπόθεση. Απο τη Δευτέρα τη γνωρίζουν πολύ καλά και αυτό πλέον που μπορεί να ειπωθεί είναι πως είτε είναι ανίκανοι είτε κάτι άλλο συμβαίνει”.

To κατάστημα έχει εγκαίνια σήμερα Πέμπτη.

Παρέμβαση του ΥΠΠΟ για τις καταπατήσεις και παραβάσεις στην Π. Πατρών Γερμανού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα