Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ρόδο – Φόβοι αναζωπύρωσης

Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε.

Parallaxi
συνεχίζεται-η-μάχη-με-τις-φλόγες-στην-ρ-794846
Parallaxi
Πηγή: rodiaki.gr

Φωτιά ξέσπασε εχθές στο νησί της Ρόδου, σε περιοχή ανάμεσα σε Θολό και Σορωνή. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντικές ομάδες και ιδιώτες. Για τη κατάσβεση της φωτιάς χρησιμοποιείται και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στη Ρόδο με συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από το μέτωπο.

Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στην δασική πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Α/Φ με το Beriev-200 και 6 Ε/Π (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κατά πληροφορίες, υπάρχουν τρία πύρινα μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου. Αρκετοί κάτοικοι έλαβαν μήνυμα μέσω του «112» με σκοπό να απομακρυνθούν άμεσα από τη περιοχή.

Εξαιτίας των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

Όπως επεσήμανε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος «Το ξημέρωμα βρίσκει την Ρόδο πολύ καλύτερα από τη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα».

«Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».

Από τα πρώτα στοιχεία και την εικόνα που μεταδίδει το αρμόδιο πυροσβεστικό σώμα, το μέτωπο της φωτιάς φαίνεται ότι είναι αρκετά επικίνδυνο με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενικευμένης επέκτασής της, εξαιτίας της έντασης των ανέμων που επικρατούν σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών.

Όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα στην ίδια περιοχή και σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα τέτοιες παρόμοιες φωτιές

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: rodiaki.gr, ethnos.gr, skai.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα