Top

Συνεχίζεται η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων – Η Σερβία σκέφτεται χρέωση νοσηλίων σε ανεμβολίαστους

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως

Parallaxi
συνεχίζεται-η-παγκόσμια-αύξηση-κρουσ-765142
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Σερβία: Για ενδεχόμενη χρέωση νοσηλίων σε ανεμβολίαστους ασθενείς με covid κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρεώνονται νοσήλια σε όσους ασθενείς με κορονοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

“Είναι λογική και εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι επιδημιολόγοι, να επιβαρύνονται με τα έξοδα νοσηλείας όλοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς” δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος υπουργός Υγείας. Τόνισε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που συμπεριφέρονται ανεύθυνα. “Έχετε κάποιους ανθρώπους που δεν πιστεύουν ούτε στον κορονοϊό, ούτε στο εμβόλιο αλλά γνωρίζουν πως όταν θα αρρωστήσουν το κράτος θα πληρώσει τα πάντα. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αν είχαν εμβολιαστεί, μάλλον δεν θα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Έτσι, ούτε τηρούν τα μέτρα, ούτε έχουν εμβολιαστεί, μπαίνουν στο νοσοκομείο και αναμένουν από το κράτος να τους καλύψει όλα τα έξοδα” επισήμανε ο Ζλάτιμπορ Λόνταρ.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι αν δεν το πράξει το 80% του πληθυσμού η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι για την ώρα έχουν εντοπιστεί οχτώ άτομα που προσβλήθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε ωστόσο ότι είναι πολύ περισσότερα και απλώς δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές ώστε να ζητήσουν την βοήθεια των υγειονομικών αρχών.

Στο θέμα της χρέωσης της νοσηλείας των ανεμβολίαστων, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σημείωσε ότι προσωπικά δεν συμφωνεί γιατί – όπως είπε- κάτι τέτοιο παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πολιτών. Τόνισε ωστόσο, ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. “Παρακολουθούμε τα μέτρα του πρωθυπουργού της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των πολιτών, χωρίς να παραβιάσουμε το Σύνταγμα και χωρίς να βλάψουμε τα δικαιώματα όσων είναι απείθαρχοι και ανεύθυνοι” υπογράμμισε ο Βούτσιτς. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε επίσης την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για το κορονοϊό και κάλεσε την Επιτροπή Επιδημιολόγων να λάβει την σχετική απόφαση. “Καλώ τους ειδικούς να καταθέσουν πρόταση για την τρίτη δόση και για την δυνατότητα συνδυασμού εμβολίων. Έχουμε αυτήν τη στιγμή απόθεμα 1,3 εκατομμυρίων δόσεων και μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα την χορήγηση της τρίτης δόσης” ανέφερε ο Βούτσιτς.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα εμβολιάστηκε σχεδόν το 50% των ενηλίκων πολιτών και με τις δύο δόσεις. Τελευταία ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους, όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%.

ΠΟΥ: Ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια και τις αγορές ζώων για να εντοπιστεί η προέλευση της πανδημίας ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα “ελέγχους στα εργαστήρια” της Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.

Τον Ιανουάριο, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δεν κατάφερε να ρίξει φως στην προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ο ΠΟΥ δεχόταν εδώ και μήνες πιέσεις για να οργανώσει μια νέα, εις βάθος έρευνα.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες ή ενέργειες σε πέντε κύριους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι “οι έλεγχοι σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα, τον Δεκέμβριο του 2019”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κρατών μελών του.

“Αναμένουμε από την Κίνα να στηρίξει αυτή τη νέα φάση της επιστημονικής διαδικασίας, μοιραζόμενη όλα τα σχετικά δεδομένα, με πνεύμα διαφάνειας. Παρομοίως, αναμένουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα στηρίξουν την επιστημονική διαδικασία και θα αποφύγουν την πολιτικοποίησή της”, πρόσθεσε.

Εκτός από τους ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια, ο ΠΟΥ επιθυμεί να κάνει “ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους, σε άγρια ζώα, σε ζώα σε αιχμαλωσία και σε ζώα εκτροφής, καθώς και στο περιβάλλον”. Στόχος του είναι επίσης να γίνουν “μελέτες που θα επικεντρώνονται στις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεντοπίστηκε ο SARS-CoV-2”.

Ο ΠΟΥ θέλει εξάλλου να γίνουν “μελέτες που θα σχετίζονται με τις αγορές ζώων της Ουχάν και των περιχώρων της, όπως και έρευνες για τα ζώα που πωλούνται στην αγορά χονδρικής Χουανάν”.

Η νέα φάση της έρευνας του ΠΟΥ αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Το Πεκίνο απέρριψε νωρίτερα την κριτική που του άσκησε ο Τέντρος για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών.

Κίνα: Το Πεκίνο απορρίπτει τις επικρίσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις επί του διεθνούς οργανισμού για την διεξαγωγή νέας, εις βάθος, έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού

Η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε εν τέλει χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις επί τους διεθνούς οργανισμού για την διεξαγωγή νέας, εις βάθος, έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Πεκίνο «περισσότερη συνεργασία» για να γίνει αντιληπτό «τι πραγματικά συνέβη».

Τον Ιανουάριο, η αποστολή στην Κίνα ομάδας εμπειρογνωμόνων δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες ότι η απροθυμία του Πεκίνου να παραδώσει πρωτογενή στοιχεία συνιστά «πρόβλημα».

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δηλαδή της υπόθεσης ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο για να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κοινή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους από κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίσθηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπισθεί.

Η θέση της διαφυγής από εργαστήριο αποκλείσθηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν που της δίνει υπόσταση και ζητεί την διεξαγωγή έρευνας προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να καταστήσουν το θέμα προτεραιότητα.

Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε χθες: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Εχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».

«Αρα αυτό μπορεί να συμβεί και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί τι συνέβη στα εργαστήριά μας και έχουμε ανάγκη από πληροφορίες, απευθείας πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια πριν από την πανδημία», παραδέχθηκε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ομάδα της έρευνας δεν είχε πρόσβαση σε δεδομένα αυτά.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία και ότι θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Κίνα και τα κράτη μέλη», είπε. «Το οφείλουμε στα 4 εκατομμύρια των νεκρών».

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Πεκίνο παρέδωσε «μεγάλη ποσότητα δεδομένων» και η Κίνα «υπέδειξε γραμμή-γραμμή τα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να προσέξουν ιδιαιτέρως» τα μέλη της ερευνητικής ομάδας».

Βρετανία: Διεθνείς επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών – Σε υψηλό εξαμήνου τα κρούσματα σήμερα 

Επιστήμονες διεθνούς κύρους κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, με βάση την οποία την Δευτέρα θα αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην Αγγλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή της, αυτή η ομάδα των διεθνών επιστημόνων εξηγεί ότι θέλει “να σημάνει συναγερμό” για την “επικίνδυνη”, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λονδίνου, που θα μπορούσε να αυξήσει εκθετικά τις μολύνσεις.

Την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει, από τις 19 Ιουλίου, σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να “αποκαταστήσει τις ελευθερίες” ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι “η σωστή στιγμή” για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

“Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι”, αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της “μακράς Covid” στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.

“Η σημερινή στρατηγική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας, όχι μόνος στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες”, προειδοποιούν, παρακαλώντας τη βρετανική κυβέρνηση “να ξανασκεφθεί κατεπειγόντως” το σχέδιό της.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, προειδοποίησε χθες ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να φτάσει σε “τρομακτικούς αριθμούς”, ζητώντας από τον πληθυσμό να μην εφησυχάζει. “Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα”, υπογράμμισε, λίγες ώρες αφότου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι είναι “πάρα πολύ πιθανόν” να έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα.

Μόσιαλος: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα «χτύπησε» τους ανεμβολίαστους στην Ολλανδία

Ιταλία: Ανησυχία στη χώρα λόγω του αυξημένου δείκτη μετάδοσης Rt – πιθανή η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού» για είσοδο σε δημόσιους χώρους

Αυξάνεται στην Ιταλία η ανησυχία εξαιτίας της αύξησης του δείκτη μετάδοσης κορονοϊού Rt, o οποίος βρίσκεται στο 0,91, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 0,66. Πρόκειται, δηλαδή, για το ίδιο επίπεδο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου, όταν όλη η χώρα ήταν χωρισμένη σε πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες.

Την τελευταία εβδομάδα, στην Ιταλία καταγράφηκαν 19 κρούσματα κορονοϊού ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Rai, αν η αυξητική αυτή τάση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να ληφθούν νέες αποφάσεις, με επιστροφή στην χρήση της μάσκας σε ανοικτούς χώρους και στην δημιουργία “κίτρινων ζωνών”, ενώ στην φάση αυτή είναι όλες λευκές.

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές προσθέτουν ότι 19 περιφέρειες, σε σύνολο 21, παρουσιάζουν , προς το παρόν “ήπιο κίνδυνο” μετάδοσης του ιού. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι είναι βασικής σημασίας να ολοκληρωθεί άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με ιδιαίτερη αναφορά στις ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του “πράσινου πιστοποιητικού” για είσοδο σε σειρά δημοσίων χώρων -όπως έγινε στην Γαλλία- εντός του Ιουλίου, η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να λάβει επίσημη σχετική απόφαση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να αφορά την πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, τρένα, αεροπλάνα, αλλά όχι σε εστιατόρια και καφέ μπαρ.

Παράλληλα δεν αποκλείεται το “πράσινο πιστοποιητικό” να υιοθετηθεί ως λύση και για τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Βέλγιο: Αύξηση 86% στα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο επταήμερο στο Βέλγιο

Στα 1.175 ανέρχεται ο ημερήσιος μέσος όρος των περιστατικών κορωνοϊού στο Βέλγιο για την περίοδο από 6 μέχρι και 12 Iουλίου, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 86% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Χθες τα περιστατικά Covid στο Βέλγιο έφτασαν τα 1.453, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 1.102.069 θετικές περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 7.675.431 πολίτες με την πρώτη δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 81,8% του ενήλικου πληθυσμού. Tέλος, το 56,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

ΜΕΛΕΤΗ: Σε αυτούς τους χώρους είναι πιο πιθανόν να κολλήσεις κορονοϊό

Ρωσία: Το 70% των νέων μολύνσεων στην Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου οφείλεται στην παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού – Η Μόσχα καταργεί την υποχρέωση για επιδείξη κωδικού που πιστοποιεί τον εμβολιασμό, την ανοσία ή το αρνητικό τεστ για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους εστίασης

Σχεδόν το 70% των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν από τις αρχές Ιουλίου στην Ρωσία οφείλονται στην παραλλαγή «Δέλτα» του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα.

Η ίδια είπε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρωσία όπως και σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να είναι δύσκολη και δύσκολα προβλέψιμη.

Παράλληλα επισήμανε ότι η νοσηρότητα που οφείλεται στην Covid-19 αυξήθηκε στην Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα κατά 2%, όταν πριν από τρεις -τέσσερις εβδομάδες η αύξηση των κρουσμάτων έφθανε το 37% την εβδομάδα.

Η μείωση αυτή των ρυθμών μετάδοσης κατά 18,5 φορές σημαίνει ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό σταθεροποιείται, αλλά με αρκετά πολλά κρούσματα «84,9 ανά 100.000 την εβδομάδα, ο δείκτης αυτός είναι υψηλός», είπε η Ποπόβα.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Μόσχας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν κωδικό QR που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί έναντι του COVID-19 ή ότι έχουν ανοσία προκειμένου να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καφέ, εστιατορίων και μπαρ από τις 19 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Από τις 28 Ιουνίου, οι Μοσχοβίτες έπρεπε να εμφανίζουν κωδικό QR που να αποδεικνύει ότι είχαν εμβολιαστεί, είχαν αρνητικό τεστ ή ανοσία προκειμένου να καθίσουν στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. Οι εξωτερικοί χώροι παρέμειναν προσβάσιμοι για όλους.

Ο Σομπιάνιν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού επιταχύνθηκε στην πρωτεύουσα και ο περιορισμός μπορεί κατά συνέπεια να χαλαρώσει.

Ουγγαρία: Η χώρα θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των νοσηλευτών

Η Ουγγαρία θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid για τους νοσηλευτές, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε άλλα μέτρα για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

«Δεν είμαστε υπέρ του εξαναγκασμού, αλλά θα κάνουμε μια εξαίρεση σε ένα τομέα, ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός για τους νοσηλευτές», δήλωσε ο Ορμπάν στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του συνέντευξη. Δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο αυτό.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των νοσηλευτών και όσων εργάζονται σε νοσοκομεία, σε οίκους ευγηρίας ή με ευπαθείς ομάδες.

Η Ουγγαρία έχει καταγράψει πάνω από 30.000 νεκρούς λόγω της Covid από την αρχή της επιδημίας, το οποίο, σε σχέση με τον πληθυσμό της που φθάνει τα 9,8 εκατ. κατοίκους, την καθιστά μια από τις πλέον πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι επίσης μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξε πολύ γρήγορη στην εμβολιαστική της εκστρατεία, εν μέρει χάρη στη χρήση εμβολίων της κινεζικής Sinopharm και του ρωσικού σκευάσματος Sputnik V.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί με ταχείς ρυθμούς από τον Μάιο και το σύνολο των περιορισμών της πανδημίας ήρθη στις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο από τον Ιούνιο, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει σαφώς επιβραδυνθεί. Εκτός του μέτρου που αφορά τους νοσηλευτές, ο Ορμπάν ανακοίνωσε επίσης ότι οι νοσηλευτές θα πηγαίνουν οι ίδιοι στα σπίτια ηλικιωμένων που δεν έχουν ακόμα ανοσοποιηθεί προκειμένου να τους εμβολιάζουν.

Από την 1η Αυγούστου, θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα για μια τρίτη δόση σε ανθρώπους των οποίων η δεύτερη δόση έγινε τουλάχιστον πριν από τέσσερις μήνες.

Τέλος θα προσφερθούν εμβόλια σε όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών στα σχολεία κατά τη διάρκεια δύο ημερών πριν από την έναρξη των μαθημάτων, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ινδία: Η κυβέρνηση παρήγγειλε 660 εκατ δόσεις εμβολίων εν μέσω προειδοποιήσεων για ελλείψεις

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει παραγγείλει 660 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη προμήθεια μέχρι σήμερα, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης την ώρα που οι κρατικές αρχές και οι αρχές υγείας προειδοποίησαν ότι οι ελλείψεις μπορεί να αφήσουν ευάλωτους εκατομμύρια πολίτες αν τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξηθούν εν νέου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει όλον τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας –που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 944 εκατομμύρια κατοίκους– μέχρι τον Δεκέμβριο, ένας στόχος που οι ειδικοί υγείας θεωρούν φιλόδοξο, καθότι μόνο το 8% αυτών είναι προς το παρόν εμβολιασμένο με τις υποχρεωτικές δύο δόσεις.

Πολλά κρατίδια έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια με πολλά εμβολιαστικά κέντρα να είναι κλειστά και τους πολίτες να πρέπει να περιμένουν πολλές ώρες σε άλλα κέντρα για να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 375 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, που παρασκευάζει στη χώρα η Covishield, και 285 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος Covaxin της εγχώριας Bharat Biotech, έγραψε η εφημερίδα Economic Times επικαλούμενη πηγές.

Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Ρόιτερς για να σχολιάσει.

Το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, το οποίο παρασκευάζει το Covishield, έχει αυξήσει την μηνιαία παραγωγή σε περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις.

Έπειτα από έναν αριθμό ρεκόρ 9,1 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν στις 21 Ιουνίου, λιγότερες από τέσσερα εκατομμύρια δόσεις κατά μέσον όρο ημερησίως χορηγούνται έκτοτε αυτό τον μήνα.

Η διάθεση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ινδία επίσης έχει καθυστερήσει εξαιτίας έλλειψης στις εισαγόμενες προμήθειες.

Η εμπορική παραγωγή του εμβολίου στην Ινδία ωστόσο πιθανόν να ξεκινήσει σύντομα.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ινδία έχει μειωθεί σε σχεδόν χαμηλό διμήνου, αλλά η χώρα παραμένει με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων παγκοσμίως.

Σήμερα η Ινδία κατέγραψε 38.949 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 31 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 412.531.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης

ΠΟΥ: Πολύ πιθανή άλλη μια καταστροφική πανδημία στο μέλλον αν δεν αλλάξει τίποτα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα