Συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον κόσμο
Πάνω από 360.000 κρούσματα σε μια μέρα.
H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
411 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 5.263 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 411 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του COVID-19.
Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 83.507 νεκρούς επί συνόλου 809.751 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Όμως τα μεγέθη αυτά θεωρείται πως είναι ακόμα μεγαλύτερα στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης.
Η Λατινική Αμερική, η πλέον πληγείσα περιοχή
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική αντιμετωπίζουν τις «χειρότερες οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες» παγκοσμίως λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, που προβλέπει μείωση του περιφερειακού ΑΕΠ κατά 7,9% το 2020.
«Η περιοχή μας γνωρίζει τις χειρότερες οικονομικές και περιφερειακές συνέπειες εξαιτίας του Covid-19 παγκοσμίως», δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ο Κολομβιανός Κάρλος Φελίπε Χαραμίγιο.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις, τον Ιούνιο, έκαναν λόγο για μια συρρίκνωση της οικονομίας ύψους 7,2%.
Όμως, το 2021, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά μια πιθανή ανάκαμψη, ύψους 4%.
Τα δεδομένα αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τη Βενεζουέλα που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πολλά χρόνια και βιώνει μια σοβαρή πολιτική κρίση.
Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική «ο αριθμός των θανάτων είναι το ίδιο υψηλός με τις προηγμένες οικονομίες, εάν όχι μεγαλύτερος, όμως οι διαθέσιμοι πόροι για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοκ είναι πολύ πιο περιορισμένοι».
Επιπλέον, αυτή η κρίση λαμβάνει χώρα «έπειτα από πολλά χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης και περιορισμένης προόδου των κοινωνικών δεικτών».
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, «οι κοινωνικές ζημίες είναι τεράστιες» και τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν στην περιοχή, ορισμένες φορές σημαντικά.
Σε 13 χώρες, «το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετώπισαν μείωση των εισοδημάτων τους είναι πολύ πιο υψηλό σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που έχασαν μια θέση απασχόλησης», τονίζεται στην έκθεση.
Οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας περιγράφουν ότι σε πέντε χώρες ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δήλωσε πως καθυστερεί τις πληρωμές του ή σκέφτεται ότι θα μπορούσε να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Για την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό καταδεικνύει πως ο αντίκτυπος της κρίσης δεν θα είναι μονάχα «σφοδρός» αλλά «ενδεχομένως διαρκής».
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν σήμερα 9.831.306 κρούσματα και 362.450 νεκρούς από τη νόσο Covid-19.
Τσεχία: Ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων για τέταρτη συνεχή μέρα
Για τέταρτη συνεχή μέρα, η Τσεχία κατέγραψε αύξηση ρεκόρ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού με 8.618 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο συνολικός απολογισμός μολύνσεων αυξήθηκε σε 109.374 στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας την περασμένη εβδομάδα, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Περισσότερες από 38.000 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με πάνω από 43.000 μολύνσεις ολόκληρο τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα. Τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.
Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό νέων περιπτώσεων, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε σε 1.893 χθες Παρασκευή, σε σύγκριση με 1.028 στις 30 Σεπτεμβρίου.
Μια άλλη πηγή ανησυχίας αποτελεί ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός μολύνσεων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με το τσεχικό ιατρικό σύλλογο.
ΔΝΤ: Η Αφρική χρειάζεται 1,2 τρις δολάρια μέχρι το 2023 για να ξεπεράσει την κρίση από την πανδημία
Οι χώρες της Αφρικής χρειάζονται χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2023 προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διευκρίνισε ότι προς το παρόν λείπουν περίπου 345 δισεκατομμύρια.
Οι δεσμεύσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και τους επίσημους διμερείς δανειστές καλύπτουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των αναγκών, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν πάντα περιορισμένα, ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην ομιλία της στη διαδικτυακή εκδήλωση «Κινητοποίηση υπέρ της Αφρικής».
Τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε το έλλειμμα χρηματοδότησης στα 44 δισεκατομμύρια, μόνο για το 2020. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι χώρες και οι θεσμοί να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν την Αφρική να ξεπεράσει την κρίση, συνέχισε.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η πανδημία δεν θα σταματήσει αν δεν ελεγχθεί προηγουμένως σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική. Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι τα κρούσματα στην ήπειρο αυτή ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5%, τουλάχιστον φέτος, ποσοστό που είναι «ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2021 αλλά το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση παρά μόνο το 2022. «Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να προκαλέσουν μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών μέχρι και 12% φέτος», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Κατά συνέπεια, άλλα 43 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιέλθουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Αφρική.
Το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την οικονομική βοήθειά του στην Αφρική, εκταμιεύοντας περίπου 26 δισεκ. δολάρια για περισσότερες από 40 χώρες φέτος, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συνέδεσε όμως αυτή την κατεπείγουσα βοήθεια με τον όρο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Οι χώρες θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά εκθέσεις για να αποδεικνύουν τη διαφάνειά τους.
Το ΔΝΤ εκφράζει ικανοποίηση επειδή πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει σχετικούς νόμους και συγκρότησαν όργανα ελέγχου, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Γκάμπια.
Ξεπέρασαν τους 149.000 οι νεκροί στη Βραζιλία
Ακόμη 27.444 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, με το σύνολο των περιπτώσεων να ανέρχεται πλέον σε 5.055.888, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε τους 149.639 νεκρούς, καθώς άλλοι 682 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19.
Η Βραζιλία έσπασε την Τετάρτη το φράγμα των 5 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον κορωνοϊό και είναι θέμα ωρών να ξεπεράσει το θλιβερό ορόσημο των 150.000 θανάτων.
Τραμπ: Αυτή τη στιγμή δεν παίρνω φάρμακα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ (τοπική ώρα) σε μια συνέντευξή του στο Fox News ότι σταμάτησε πριν από οκτώ ώρες να παίρνει τη φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Αυτή τη στιγμή δεν παίρνω φάρμακα. Δεν παίρνω κανένα φάρμακο, εδώ και οκτώ ώρες», είπε.
Ανυπόμονος να επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, μετά την μόλυνσή του με COVID-19, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας θα μιλήσει σε υποστηρικτές του σε εξωτερικό χώρο στον Λευκό Οίκο αργότερα σήμερα και τη Δευτέρα θα παραστεί σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Φλόριντα.
Φάουτσι: Οι αναφορές του Τραμπ για «θεραπεία» της Covid-19 μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση»
Οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ, που συγχαίρει τον εαυτό του για την ανάρρωσή του από την Covid-19 χάρη σε μια φαρμακευτική αγωγή την οποία περιγράφει ως «θεραπεία» της νόσου, μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση», δήλωσε χθες ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι. Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων και παγκοσμίως αξιοσέβαστος επιστήμονας, αναφέρθηκε επίσης στην «εκδήλωση, εστία υπερμετάδοσης» του κορονοϊού που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο όπου φέρεται να μολύνθηκαν δεκάδες προσκεκλημένοι με Covid-19.
«Νομίζω ότι πραγματικά εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς με τη λέξη θεραπεία, επειδή αυτή η λέξη προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε ο Φάουτσι στο CBS Radio.
«Έχουμε καλές φαρμακευτικές αγωγές για ανθρώπους που έχουν ασθενήσει σοβαρά και νοσηλεύονται», δήλωσε ο γιατρός, αναφέροντας διάφορα φάρμακα που έχουν ήδη δοκιμαστεί πειραματικά σε χιλιάδες ασθενείς, όπως το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη και το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, που χορηγήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο.
Αλλά ο δρ. Φάουτσι ήταν προσεκτικός για φαρμακευτικές αγωγές που βασίζονται σε «μονοκλωνικά» αντισώματα, όπως αυτή που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, επαινόμενη από τον πρόεδρο Τραμπ, ή τη φαρμακευτική Eli Lilly.
«Αφήνουν υποσχέσεις σε κλινικές δοκιμές, αλλά συνολικά η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλειά τους δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος.
Η φαρμακευτική αγωγή με Regeneron έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές σε 275 ασθενείς.
Ερωτηθείς για τη χρησιμότητα της μάσκας μετά από τη θετική διάγνωση με κορονοϊό πολλών προσκεκλημένων στην τελετή της 26ης Σεπτεμβρίου στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, ο Φάουτσι είπε ότι «τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».
«Είχαμε μια εκδήλωση υπερμετάδοσης στο Λευκό Οίκο (όπου) οι άνθρωποι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο και δεν φορούσαν μάσκες», είπε.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι φέρονται να μολύνθηκαν με τον ιό κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής που διοργανώθηκε για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας από τον Τραμπ της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο.
Όσον αφορά τις ανησυχίες που διατυπώνουν ορισμένοι αναφορικά με τη βιαστική επιστροφή του Τραμπ στα καθήκοντά του και σε δημόσιες εκδηλώσεις, ο Φάουτσι τόνισε ότι εμπιστεύεται την ιατρική ομάδα του προέδρου.
«Μπορώ να σας πω ότι θα τον εξετάσουν (…) για να μάθουν αν είναι μολυσμένος», είπε. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα του κάνουν τεστ πριν τον αφήσουν να βγει έξω», συμπλήρωσε ο Φάουτσι.
Γαλλία: Νέο ρεκόρ μολύνσεων με πάνω από 20.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες κορονοϊός-γαλλία
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία εκτοξεύθηκε άνω των 20.000 σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 20.330 νέες μολύνσεις, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 691.977 από την έναρξη του έτους. Τις τελευταίες 2 ημέρες το υπουργείο ανακοίνωνε περισσότερα από 18.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση.
Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό αυξήθηκε κατά 109, στους 32.630, ο υψηλότερος σε μία εβδομάδα, όμως χαμηλότερος από τα υψηλά των περίπου 150 νεκρών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με τον νέο κορονοϊό, συν 240 με το σύνολο στους 7.864 σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 21 στους 1.448.
Στην κορύφωση της κρίσης στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7000 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με νέο κορονοϊό.
Τραγικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό στην Ουκρανία
Ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 στην Ουκρανία ξεπέρασε τους 100 μέσα σε 24 ώρες για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημίας, και έφθασε τους 108, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.
Το προηγούμενο ρεκόρ με 93 θανάτους είχε καταγραφεί στις 8 Οκτωβρίου.
Το συμβούλιο ανακοίνωσε πως συνολικά 256.266 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία, με 4.887 θανάτους και 112.570 ασθενείς που ανέρρωσαν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως θα ανοίξει περισσότερα νοσοκομεία για να δέχονται ασθενείς με κορονοϊό καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τρόπους για να ενισχύσει τα μέτρα περιορισμού, τα οποία είχαν σταδιακά χαλαρώσει από τον Ιούνιο για να τονωθεί η οικονομία, που κατέγραψε πτώση 11,4% το δεύτερο τρίμηνο.