Συνεχίζεται η στενή παρακολούθηση του Οruc Reis και η ψύχραιμη στάση της Αθήνας
Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο με το Oruc Reis, όσο και με απειλές για επέκταση των ερευνών νότια της Κρήτης. Το τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει να κινείται και να κάνει καταγραφές παρανόμως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Με αντι-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με ισχύ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε «ταραξία» τη γειτονική χώρα. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ι. Μάζης μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι τώρα είναι η αναγκαστική στιγμή της επεκτάσεως στα 12 μίλια. Επέκταση που θέτει αυτόματα σε πλήρη παρανομία και παράβαση κυριαρχίας του Oruc Reis, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει διεθνώς και επισήμως εν αδίκω την γείτονα στο blame-game που θα ακολουθήσει, εξήγησε ο καθηγητής.
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων, δήλωσε μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί δια επισήμων εκπροσώπων να βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς μόλις χτες ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξη που δόθηκε με τηλεδιάσκεψη μετά την 3η Σύνοδο για την Τουρκία του 2023, αναφέρθηκε στους ενεργειακούς στόχους της χώρας.
Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε αν έχει βρεθεί κάτι συγκεκριμένο στην ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη αλλά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Επίσης αναφέρθηκε στην δραστηριότητα των δυο ερευνητικών σκαφών, Μπάρμπαρος και Οruc Reis, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και έκανε λόγο και για γεωτρήσεις σε περίπτωση που έχουν θετικά αποτελέσματα οι έρευνες . «Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνές μας, τόσο από Μπαρμπαρός, όσο και από Oruc Reis. Ειδικά το Oruc Reis, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα συνεχίζει τις εργασίες του και πάλι στην δική μας υφαλοκρηπίδα νοτίως του Κας της Αττάλειας. Εκεί υπάρχουν εργασίες δύο μηνών ακόμη. Δηλαδή είμαστε το μέσο του προγράμματός μας εκεί. Εμείς έχουμε δηλώσει πολλές φορές και κυρίως ο πρόεδρός μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εκεί – αυτή τη στιγμή οι εργασίες που γίνονται είναι δισδιάστατες- μετά θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες και στη συνέχεια και μετά θα περάσουμε στην δεύτερη φάση και αν προσδιορίσουμε μια δυνητική περιοχή θα κάνουμε τις εργασίες γεώτρησής μας».
Σύμφωνα με τη γνωστή αρθρογράφο της Χουριέτ Χαντέ Φιράτ η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας, η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Αθήνα ζητώντας να πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση για τα ΜΟΕ μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών.
Στο άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην Χουριέτ, διατυπώνεται η ελπίδα ότι οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν. Επίσης η αρθρογράφος αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας παρά τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει ακόμη ότι οι στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών συνεχίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν και σε βραδύ ρυθμό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «να πέσει καμιά πέτρα», δηλαδή για την αποφυγή τυχόν επεισοδίου.