Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση – πρόκληση του Ντογιάκου
«Ένα ακόμα σκαλί πιο κάτω στην επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και στην υπονόμευση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου»
Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση – πρόκληση που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος επιχειρεί να θάψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, επισύροντας ποινές για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία.
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της ΑΔΑΕ, για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου. Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές Όργανο, το οποίο αποτελείται από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Στην ίδια γνωμοδότηση αναφέρει ότι μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει ενημέρωση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης που ιδρύει το Τριμελές Οργανο για τις παρακολουθήσεις έχει αναδρομική ισχύ.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρει:
Τα δικαιώματα στη δημοκρατία γίνονται σεβαστά επειδή τα κατοχυρώνει ο ανώτατος νόμος της χώρας, το Σύνταγμα. Οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή και εφαρμόζουν τα δικαστήρια, απλώς υλοποιούν τη συνταγματική τους προστασία, γι’ αυτό και όταν οι νόμοι αντίκεινται στο Σύνταγμα, τα δικαστήρια οφείλουν να μην τους εφαρμόζουν. Έτσι τουλάχιστον συμβαίνει σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19 κατοχυρώνει το περίφημο απόρρητο των ανταποκρίσεων και ρητά εμπιστεύεται τη διασφάλισή του σε ειδική ανεξάρτητη αρχή, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ανεξάρτητη είναι μια αρχή όταν τίποτα και κανένας, παρά μόνον οι αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν μπορούν να παρέμβουν στο έργο της.
Το να έρχεται αυτόκλητος ένας Εισαγγελέας, ακόμη και αν είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και να απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο έργο της, απειλώντας μάλιστα τα μέλη της με βαρύτατες κυρώσεις επικαλούμενος την προσωπική του ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας ερήμην και σε πείσμα ρητών συνταγματικών ρυθμίσεων, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τίποτα λιγότερο από αντισυνταγματική εκτροπή από τον θεσμικό του ρόλο.
Το γεγονός δε ότι η πρωτοβουλία αυτή του κ. Ντογιάκου αποβλέπει πρόδηλα στο να αποτρέψει την επιβεβαίωση των γνωστών καταγγελιών για την παράνομη μαζική παρακολούθηση πολιτών, από την απ’ ευθείας υπαγόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που συγκλονίζουν από το καλοκαίρι τη χώρα, αποτελεί ένα ακόμα σκαλί πιο κάτω στην επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και στην υπονόμευση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
Κεφαλογιάννη: Η Δικαιοσύνη πρέπει να διευκολύνει το έργο της ΑΔΑΕ – Άπλετο φως στις υποκλοπές
Σαφή θέση υπέρ της διευκόλυνσης του έργου της ΑΔΑΕ πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη μετά τη γνωμοδότηση – «μπλόκο» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
Η Όλγα Κεφαλονιάννη ρωτήθηκε για την γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, που προκάλεσε σάλο. Σύμφωνα με την επίμαχη γνωμοδότηση, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη απέφυγε να σχολιάσει την γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έχει να κάνει με την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως είπε, οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα – αφήνοντας σαφείς αιχμές – ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται». Αυτό δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Casus Beli στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1).
Σε ερώτηση του Βασίλη Σκουρή εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές η Όλγα Κεφαλογιάννη απάντησε: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».