Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Όσα ειπώθηκαν τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου
Το δικό μας στοίχημα είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε κλίμα ενθουσιασμού για «επιστροφή» και «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινήθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 3ου συνεδρίου.
Οι εντάσεις συνεδρίων του παρελθόντος έλειπαν και αυτό που κυριαρχούσε στις ομιλίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων ήταν το πάθος και η αισιοδοξία για ένα ευνοϊκό πλασάρισμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια εκλογική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό το κλίμα ήταν ενωτικό, ή ακριβέστερα πρυτάνευσε η ανάγκη οι όποιες εσωκομματικές διαφορές να μπουν κάτω από το χαλί, ενόψει της ανάγκης επανασυσπείρωσης της παράταξης. Στην κατεύθυνση αυτή, η συσπείρωση γύρω από τη νέα ηγεσία υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα προτάγματα που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδιναν το στίγμα και τον παλμό αυτού του συνεδρίου, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών.
Τα κορυφαία στελέχη συντάχθηκαν με τα βασικά μηνύματα της χθεσινής ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη, ενώ σε αυτό το κλίμα κινήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, που μίλησε για στοίχημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και απέρριψε το δίλημμα του «με ποιους θα πάτε», απορρίπτοντας έτσι τη συνεργασία είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλουν να μας καταστήσουν κομπάρσους στις ορέξεις των ισχυρών και την διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός. «Το στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε αλλά πού θα πάει η χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι η πόλωση σήμερα δεν αφορά στα πραγματικά διλήμματα για την κοινωνία, αλλά εξυπηρετεί τον εγκλωβισμό ψηφοφόρων σε μικροκομματικές επιδιώξεις.
Το δικό μας στοίχημα είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «οι συντηρητικές δυνάμεις βολεύονται στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θέλουν να μας παγιδέψουν στο δίλημμα με ποιους θα πάτε».
Ενδεικτικό του ενωτικού κλίματος, ήταν και το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «θετικά» τα «πρώτα δείγματα γραφής» από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο έθεσε τη δική του πινελιά στο θέμα των συνεργασιών και ουσιαστικά κράτησε διακριτικές αποστάσεις από το κλίμα ενθουσιασμού.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση «εντός θέματος», καθώς εκτίμησε ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα έχει πολλά μέτωπα και δυσκολίες να αντιμετωπίσει, χαρακτηρίζοντας την κρίση και την αβεβαιότητα ως τη νέα κανονικότητα.
Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η νουθεσία τού πρώην προέδρου προς το κόμμα και τον Νίκο Ανδρουλάκη να σταθμίσει τα πράγματα και να κερδίσει τόσο τη μάχη της συγκυρίας, όσο και τον πόλεμο της Ιστορίας.
«Υπερδιπλασιάζουμε δυνάμεις»
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι οι πολίτες έδωσαν μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε αυτό να εκφραστεί στις κάλπες, με υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τις επόμενες εθνικές εκλογές «ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, που δεν πρέπει να χαθεί», και εξέφρασε την πλήρη στήριξη και διαθεσιμότητά του στον αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης.
«Σαν ηφαίστειο…»
Με ποιητική διάθεση, ο Κώστας Σκανδαλίδης επικαλέστηκε στίχους για να μιλήσει για τη μελλοντική πορεία του αναγεννημένου ΠΑΣΟΚ.
«Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης, από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες, ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω: ‘Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό’. Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε. Αναγέννηση τώρα και παντού και νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.
Σε ρόλο πρωταγωνιστή
Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Με τη δύναμη των συμβόλων και της ιστορικής προσφοράς του, που όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ζωντανά στη ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών πολιτών. Με νέα, φρέσκα πρόσωπα. Με σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, «που θα ενώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις».
Ανανεωμένα ψηφοδέλτια
Κατά 60% ανανεωμένα σε πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο θα είναι τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα λάβουν μέρος νέοι κάτω των 40 ετών κατά 30%.
«Στα ψηφοδέλτια θέλουμε φρεσκάδα, σύγκρουση με απαρχαιωμένες συνταγές, θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών, να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς για να εκπροσωπήσουν τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Αργύρης.
«Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα»
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, ούτε θα γίνει συμπλήρωμα», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται, όπως θέλουν οι πληροφορίες, να είναι ο επόμενος γραμματέας της ΚΕ του κόμματος
«Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα μικρό και διαχειρίσιμο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε το κοινωνικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ», κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι ηττήθηκε το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Από την δική του πλευρά, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας αφορά και το κάθε στέλεχος ξεχωριστά, προκειμένου να μην είναι δέσμιο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός σημείωσε και ο Παύλος Χρηστίδης.
«Εσωκομματικό δημοψήφισμα για συμμετοχή σε κυβέρνηση»
Να τεθεί σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος η όποια απόφαση για συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση πρότεινε ο Στέφανος Ξεκαλάκης.
Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η όποια μετεκλογική μας απόφαση δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση του αρχηγού, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά επιβάλλεται να τεθεί στην κρίση του συνόλου των μελών».
Ο κ. Ξεκαλάκης υποστήριξε ότι το διακύβευμα μετά τις επόμενες εκλογές «δεν είναι απλά να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά από ποιους θα κυβερνηθεί και αν θα κυβερνηθεί επ’ ωφελεία του λαού ή των ολιγοπωλίων».
Και στο ίδιο μήκος κύματος, ξεκαθάρισε λέγοντας ότι «όποιος έχει στο μυαλό του την επανάληψη του σκηνικού του 2011 ή του 2012, δεν προσφέρει υπηρεσίες ούτε στο χώρο, ούτε στη χώρα», καθώς «η μόνη πολιτικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση είναι αυτή που προκύπτει με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας, κοινοβουλευτικής ισοδυναμίας των εταίρων και προγραμματικής σύγκλισης κι όχι αυτή που βασίζεται στις αλχημείες του εκλογικού νόμου και στην παρασκηνιακή νομή της εξουσίας».
Πηγή: In.gr