Συνέντευξη Ζέρβα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τι είπε για πανδημία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και δράσεις ΕΚΕ
Διαβάστε αναλυτικά.
“ Μόνο μέσα από μία διοικητική μεταρρύθμιση που θα μας εξοπλίσει με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και αντίστοιχες δυνατότητες θα μπορέσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσουμε έναν ρόλο πιο ουσιαστικό στο κοινωνικό πεδίο”, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Σε συνέντευξη του με αφορμή το ψηφιακό αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) ο κ.Ζέρβας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως “ η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής μέχρι κάποιο επίπεδο – δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως το κράτος – καθώς είναι ο θεσμός εκείνος με τη μεγαλύτερη εγγύτητα προς τον πολίτη. Με την ευελιξία που τον διακρίνει -εκτιμώ- ότι είναι ή θα είναι σε θέση να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να δαπανά πολλούς περισσότερους πόρους”.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ζέρβα στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μπάμπη Γιαννακίδη
-Κύριε Δήμαρχε, η νέα πανδημία που ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες την ανθρωπότητα, έφερε στο προσκήνιο μια ελπιδοφόρα πλευρά της κοινωνίας μας, μια πλευρά που χαρακτηρίζεται από δράσεις με αυξημένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, από δράσεις που αναλαμβάνονται κυρίως από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επιχειρήσεων και υπάγονται στις λεγόμενες πολιτικές περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή Υπευθυνότητας. Προσωπικά πιστεύετε στην αναγκαιότητα και τις αξίες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ); Προσωπικά πιστεύω σε κάθε ενέργεια, πρωτοβουλία και δράση που επιστρέφει στην κοινωνία και συμβάλει στην ικανοποίηση αναγκών ή που ανοίγει νέους δρόμους και ορίζοντες με στόχο τη διαρκή πρόοδο και τη βιωσιμότητα. Η θεσμική ωρίμανση των δημοκρατιών μας αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων, η ενασχόλησή τους με ζητήματα πέραν της στενής οπτικής της κερδοφορίας έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει. Οι πολιτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι έκφραση κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας, ενισχύουν τόσο την ίδια την επιχείρηση και την εικόνα της όσο όμως και το κοινωνικό σύνολο, επιστρέφοντας και αποδίδοντας σε αυτό μέρος των πόρων που έχουν παραχθεί από την οικονομική δραστηριότητα.
-Ως Δήμαρχος και νέα δημοτική αρχή έχετε περιλάβει στις προτεραιότητές σας την άσκηση κοινωνικών πολιτικών;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής μέχρι κάποιο επίπεδο – δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως το κράτος – καθώς είναι ο θεσμός εκείνος με τη μεγαλύτερη εγγύτητα προς τον πολίτη. Με την ευελιξία που τον διακρίνει -εκτιμώ- ότι είναι ή θα είναι σε θέση να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να δαπανά πολλούς περισσότερους πόρους.
Εμείς σαν νέα δημοτική αρχή έχουμε προτεραιότητα την άσκηση κοινωνικών προνοιακών πολιτικών, όμως πιστεύω ότι μόνο μέσα από μία διοικητική μεταρρύθμιση που θα μας εξοπλίσει με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και αντίστοιχες δυνατότητες θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο πιο ουσιαστικό στο κοινωνικό πεδίο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σήμερα φροντίζει και μεριμνά για το ζήτημα της αστεγίας, της σίτισης, φροντίζει για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας, έχει κοινωνικές δομές, Κ.Α.Π.Η, κοινωνικά ιατρεία, μεριμνά για τις πιο αδύναμες και ευπαθείς ομάδες, για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες καθώς και για πρόσφυγες ή μετανάστες που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του.
-Πιστεύετε ότι είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένη η επιχειρηματική κοινότητα σε θέματα ανταπόδοσης στην κοινωνία και το περιβάλλον; Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως σαν κοινωνία στο σύνολό της κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα ήταν ψέμα όμως να ισχυριστούμε ότι βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με κοινωνίες και κράτη ανεπτυγμένα, όπου τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η Κοινωνία των Πολιτών και θεσμοί όπως ο εθελοντικός ή η κοινωνική επιχειρηματικότητα παράγουν έργο με σημαντικό αποτύπωμα. Κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, διακρίνω τη βούληση και την αποφασιστικότητα, όμως έχουμε ακόμη αρκετά χιλιόμετρα να διανύσουμε.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την εξέλιξη. Από τη μία μείωσε δραστικά τους οικονομικούς πόρους που πιθανά θα μπορούσαν να διατεθούν για την υλοποίηση δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά από την άλλη συντέλεσε καθοριστικά στην εμπέδωση της αντίληψης του συνανήκειν. Ώθησε τα πράγματα στο να καταλάβουμε όλοι ότι κατά κάποιο τρόπο οφείλουμε να συνεργαστούμε, να κοιτάξουμε πέρα και πάνω από τα στενά επιχειρηματικά ή άλλου είδους μικροσυμφέροντα και να αναπτύξουμε μία έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.
Επίσης σημαντική είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αν και εδώ πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης. Πολλές φορές μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και μικρότερες εταιρείες βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά από την Πολιτεία και παρεμβαίνουν με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών μετάβασης σε μία κυκλική οικονομία ή σε zero waste πρακτικές που υιοθετούν πρωτίστως οι ίδιες. Μπολιάζουν τον δημόσιο διάλογο και την καθημερινή πρακτική με ιδέες και εφαρμοσμένες λύσεις και προτάσεις. Το γεγονός πως σταδιακά, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε εθνοκρατικό υιοθετούνται φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι μας κάνει όλους πιο αισιόδοξους.
-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς για την υλοποίηση πολιτικών ΕΚΕ; Ιδιαίτερα τώρα, με την κρίση λόγω κορονοϊού, ο Δήμος και οι υπηρεσίες του βρήκαν στήριξη στην υλοποίηση των κοινωνικών τους δράσεων; Δύο είναι τα παραδείγματα που μου ανακαλώ άμεσα στη μνήμη. Δύο περιπτώσεις όπου παρά το διαφορετικό τους περιεχόμενο συντείνουν σε αυτή τη συνειδητοποίηση που ανέφερα πρωτύτερα.
Την περίοδο των Χριστουγέννων καταβλήθηκε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η Θεσσαλονίκη να αλλάξει επίπεδο. Παρουσιάσαμε και εν πολλοίς υλοποιήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και γιορτών το οποίο βασίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε δωρεές και προσφορές θεσμών της πόλης αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Ο επιχειρηματικός κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και την στήριξε εν τοις πράγμασι με σημαντικές οικονομικές προσφορές. Όλοι κατάλαβαν ότι η συλλογική προσπάθεια και συνεισφορά οδηγεί σε συλλογική επιτυχία και συλλογικά οφέλη. Και ήταν σημαντικό γιατί πέτυχε. Έφερε αυξημένη εμπορική κίνηση, αποτίναξε την αισθητική του κρισιακού κύκλου και το κυριότερο όλων – άφησε σημαντική παρακαταθήκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Για την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας, όπου έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι όλοι είμαστε επιβάτες του ίδιου οχήματος, η αλληλεγγύη και η διάθεση προσφοράς ήταν ακόμη πιο αισθητή. Ενδεικτικά μόνον θα αναφερθώ τόσο στις προσφορές υγειονομικού υλικού προς τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο όμως και σε μία συνεχή ροή δωρεών υλικών πόρων αλλά και υπηρεσιών. Φροντιστηριακά μαθήματα, ψυχολογική υποστήριξη, προετοιμασία γευμάτων, συγκέντρωση τροφίμων και πολλά άλλα οργανώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και εκτιμώ ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Η αυτογνωσία, η συνειδητοποίηση μιας κοινής προσπάθειας, η γνώση των εγγενών αδυναμιών της κρατικής μηχανής αλλά και η μοναδική αυτή αίσθηση της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι Έλληνες στη δύσκολη συνθήκη, μεταφράστηκε σε προσφορά. Στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ώστε να δώσουμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα άμεσες λύσεις. Να βελτιώσουμε άμεσα το αστικό περιβάλλον, να ενισχύσουμε κοινωνικές δομές και να αλλάξουμε την πόλη. Από την υιοθεσία ενός μικρού πάρκου μέχρι φιλόδοξες πρωτοβουλίες στον εθελοντισμό και τον αθλητισμό, θα συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του τόπου.
Πηγή: AΠΕ