Σύνοδος Κορυφής: Aδιέξοδο- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ποιοι διαφώνησαν και για ποιους λόγους.

Parallaxi
σύνοδος-κορυφής-aδιέξοδο-νέος-γύρος-δι-627932
Parallaxi

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται με φυσική παρουσία εδώ και πέντε μήνες.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε,  τόσο για τα ζητήματα των δανείων όσο και για κυρώσεις στην Τουρκία, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 12. 

Tι ζητά το Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Σχετικά με την πληροφορία που κυκλοφόρησε αναφορικά με πιθανή ειδική Σύνοδο για την Τουρκία, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος τη διέψευσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Οι αντιδράσεις του «Βορρά»

Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση.

Σημειώνεται ότι, δεν υπήρξε πρόοδος για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, εμμένουν στις αντιρρήσεις τους.

Αναλυτικότερα, υπήρξε διαφωνία αναφορικά με το μέγεθος του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης, το ποσοστό των χρημάτων που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τη μορφή δανείων, καθώς και τους όρους που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις.

Η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες του νότου επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία και γι’ αυτό στηρίζουν το σχέδιο. Αντιθέτως, οι χώρες του βορρά δεν είναι σύμφωνες.

Ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ ομόφωνα θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση όποιων επιχορηγήσεων, απορρίπτοντας τη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ.

Εξέφρασε την απαίτηση να μπορεί ένα κράτος της ΕΕ να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε:

“Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις”.

Ακολούθως, η Αυστρία, Σουηδία και Δανία αποζητούν περικοπές τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων από το πακέτο επιχορηγήσεων 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνεται.

Λόγω των παραπάνω διαφωνιών ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις χθες βράδυ και να ξεκινήσουν εκ νέου σήμερα.

Η αντίδραση της Ιταλίας 

Πάντως, η Ιταλία εναντιώθηκε και ζήτησε έναν πιο χαλαρό μηχανισμό επίβλεψης.

«Η Ολλανδία έχει πει ότι αν μία μεγάλη ομάδα χωρών θέλει πραγματικά επιχορηγήσεις, αυτό πρέπει να γίνει μόνο υπό αυστηρούς όρους. Τώρα συζητάμε για το πώς ακριβώς πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ότι ενδεχομένως αλλάξει στάση στο ζήτημα της ομόφωνης έγκρισης.

«Υπάρχουν και άλλες τεχνικές. Αλλά η αρχή πρέπει να είναι ότι, ειδικά για τις επιχορηγήσεις, πρέπει να είσαι ακόμη πιο αυστηρός στο αν οι μεταρρυθμίσεις γίνονται», δήλωσε από μέρους του ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα παρουσιαστούν νέες προτάσεις.

Κατά τον ίδιο, δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει αυτός που μπλοκάρει τον συμβιβασμό αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, ωστόσο τόνισε «Δεν είναι αυτός ο στόχος μου».

Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Οι διαπραγματεύσεις έληξαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες και οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 σήμερα, ώρα Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα