Ελλάδα

Συνταγματικές οι περικοπές δώρων και επιδομάτων στους Δημοσίους Υπαλλήλους

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Parallaxi
συνταγματικές-οι-περικοπές-δώρων-και-332355
Parallaxi

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας. Η απόφαση για την οριστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθό αφορά δημοσίους  υπαλλήλους, υπαλλήλους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, και άλλων οργανισμών.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μετά από παραπομπή του θέματος στην ολομέλεια από την επταμελή σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ η οποία είχε συνεδριάσει για το θέμα και είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012. 

Η συζήτηση των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2019 με εισηγήτρια των υποθέσεων την σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου. Μία πολύ σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της όμως ανάγκασε τη κυρία Φιλοπούλου να απουσιάσει από το δικαστήριο με αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να ορίσει νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Οι υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ αφορούσαν δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν εκτός των Αθηνών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα