Συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης λόγω covid για τα ΑΜΕΑ στα κοινωνικά ιδρύματα

Ακόμα και η επαφή με τις οικογένειες έχει ελαχιστοποιηθεί

Φίλιππος Δεργιαδές
συνθήκες-εγκλεισμού-και-απομόνωσης-λ-833138
Φίλιππος Δεργιαδές
ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Απομόνωση και εγκλεισμό βιώνουν τα άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στις δομές και στα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, λόγω της πανδημία του covid. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, έχουν αναστείλει σειρά κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, που αποτελούν ανάσα και ελπίδα ζωής για τα ΑΜΕΑ αλλά και τις οικογένειες τους.

Η επαφή με τις οικογένειες και οι επισκέψεις των συγγενών τους, έχουν ελαχιστοποιηθεί και γίνονται κάτω από αυστηρούς όρους επιτήρησης, υπό τον φόβο της μετάδοσης του ιού. Επίσης πολλές δράσεις και προγράμματα έχουν ανασταλεί ή έχουν μειωθεί δραστικά.

Ακόμα και απλές δραστηριότητες όπως μικρές εκδρομές, μία βόλτα με το αυτοκίνητο ή επισκέψεις σε χώρους κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων ή αναψυχής, δεν γίνονται λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτές οι δραστηριότητες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες, αποτελούν πραγματικά μία όαση ζωής μέσα στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Η πανδημία του covid δεν τους απειλεί μόνο ως επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια, αλλά επιδρά στη ζωή τους με τρόπο σχεδόν τραγικό, καθώς τους έχει αφαιρέσει ακόμα και την ελάχιστη χαραμάδα κοινωνικότητας και επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο».

Ο. Κορδά: Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η απομόνωση

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδο για μας αλλά και τα παιδιά μας που βιώνουν την απομόνωση», τονίζει στην Parallaxi, η Ολυμπία Κορδά, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος, ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες. Οι επισκέψεις γίνονται με την ώρα και επιτρέπονται για ένα συγγενή κάθε φορά, ενώ έχουν σταματήσει αθλητικά προγράμματα και κοινωνικές δραστηριότητες που υλοποιούνταν μέσω των εθελοντών. Όπως αναφέρει η κ. Κορδά, ακόμα και το «Φιλοξενείο», δράση που λειτουργεί στα πρότυπα των βρεφονηπιακών σταθμών, έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, γεγονός που δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους. «Το Φιλοξενείο στον Αγ. Δημήτριο μας έδινε τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά το πρωί μέχρι το απόγευμα (8πμ-4μμ), και αυτό μας έδινε την ευκαιρία να οργανώσουμε καλύτερα την καθημερινότητα μας», τονίζει και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν τους όρους λειτουργίας των ιδρυμάτων που θα επιτρέπουν την επαφή με τον έξω κόσμο. «Αυτή η απομόνωση είναι οδυνηρή γιατί αυτά τα παιδιά επιζητούν την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία», τονίζει και προσθέτει πως μετά τον καθολικό εμβολιασμό όλων ΑΜΕΑ και προσωπικού πρέπει το πλαίσιο να χαλαρώσει και να αποκατασταθεί η ανοιχτή κοινωνικότητα. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η απομόνωση» τονίζει και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να αντιμετωπίσει πλέον το θέμα όχι μόνο υγειονομικά αλλά και ανθρωπιστικά.

Ε. Καστρινάκη: Μετά από 1,5 χρόνο καταφέραμε και κάναμε μία προπόνηση

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Ελευθερίας Καστρινάκη, εθελόντριας στον Άγιο Δημήτριο που βοηθά ΑΜΕΑ να έχουν αθλητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα στο άθλημα «μπότσια». Πρόκειται για ένα άθλημα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, και είναι δημοφιλές τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας κι αναψυχής όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Μάλιστα στους τελευταίους παραολυμπιακούς η Ελλάδα πήρε δύο μετάλλια στο μπότσια. «Μετά από 1,5 χρόνο καταφέραμε και κάναμε μία προπόνηση με τα παιδιά και τώρα θέλουμε να πάμε στην Αθήνα για τους αγώνες αλλά λόγω covid αυτό είναι δύσκολο», τονίζει και επισημαίνει ότι δραστηριότητες όπως αυτή του μπότσια, για τα συγκεκριμένα παιδιά είναι πηγή ζωής και χαράς.

Screenshot

Β. Νάκου: Για μας προέχει η ασφάλεια

Η Βίκυ Νάκου, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε στην Parallaxi, πως το θέμα δεν μπορεί να ειδωθεί εκτός του πλαισίου και των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία. «Εμείς φροντίζουμε με αυστηρότητα να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, διότι πρέπει να προστατέψουμε την υγεία των ατόμων που φιλοξενούμε στις δομές όπως και των εργαζόμενων. Ωστόσο προσπαθούμε με πνεύμα κατανόησης ακόμα και κατά περίπτωση να δώσουμε λύσεις», τονίζει. Επίσης αναφέρει πως και στα 6 ιδρύματα που υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εμβολιασμός είναι καθολικός. Από τους 540 εργαζόμενους, μόνο 35 δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή, βάσει του νόμου της υποχρεωτικότητας. «Κατανοούμε απόλυτα το πρόβλημα της απομόνωσης, αλλά το θέμα είναι σύνθετο και προέχει η ασφάλεια», επιμένει η κ. Νάκου και εκτιμά πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα επέλθει η κανονικότητα και θα αποκατασταθούν όλα τα προγράμματα και οι δράσεις για τα ΑΜΕΑ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα