Διεθνή

Σύντομα οι Τεξανοί θα κυκλοφορούν με κρυμμένα όπλα χωρίς άδεια

Την ώρα που στο Οχάιο σημειώθηκε νέο μακελειό.

Parallaxi
σύντομα-οι-τεξανοί-θα-κυκλοφορούν-με-κ-327472
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει στους Τεξανούς να φέρουν κρυμμένα όπλα χωρίς να χρειάζεται καμία άδεια γι’ αυτό εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της μεγάλης πολιτείας του αμερικανικού Νότου χθες και οδεύει στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, του Γκρεγκ Άμποτ, που έχει υποσχεθεί ότι θα το υπογράψει.

Μόλις ο κ. Άμποτ κάνει πράξη αυτή την υπόσχεση, το Τέξας θα γίνει η 21η πολιτεία, και η πολυπληθέστερη, που επιτρέπει κάποιας μορφής οπλοφορία χωρίς άδεια, πανηγύρισε η ισχυρότερη οργάνωση εκπροσώπησης των ειδικών συμφερόντων των υποστηρικτών της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας, η National Rifle Association.

Ο βουλευτής Ματ Σέφερ, ο Ρεπουμπλικάνος εισηγητής του σχεδίου νόμου, που οι υπερασπιστές του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν αποκαλούν νόμο περί «οπλοφορίας δυνάμει του Συντάγματος», έχει χαρακτηρίσει το κείμενο το «δυνατότερο (…) στην ιστορία του Τέξας».

Το νομοσχέδιο προστατεύει «το δικαίωμα των νομοταγών Τεξανών να φέρουν όπλο ασκώντας το ελέω Θεού δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των οικογενειών τους», υποστήριξε ο κ. Σέφερ μέσω Twitter.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, Ρεπουμπλικάνος που εκπροσωπεί την πολιτεία, έκρινε επίσης μέσω Twitter πως πρόκειται για «εξαίρετα νέα για τους νομοταγείς Τεξανούς που αγαπούν τη Δεύτερη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος.

Από το νομοσχέδιο απαλείφθηκαν πάντως αποσπάσματα που είχαν θορυβήσει την αστυνομία, για παράδειγμα διάταξη που θα απαγόρευε στους αστυνομικούς να ανακρίνουν κάποιον ύποπτο απλά και μόνο επειδή οπλοφορεί. Η συμμαχία Everytown for Gun Safety, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην οπλοκατοχή και την οπλοφορία στις ΗΠΑ, εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση για το νομοσχέδιο αυτό.

Οι τεξανοί κοινοβουλευτικοί «παραβίασαν τον όρκο τους να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά μας», τόνισε η Ελίζαμπεθ Χανκς, εθελόντρια της Moms Demand Action, οργάνωσης βάσης της Everytown for Gun Safety, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τους προειδοποιούμε: δεν θα μας σταματήσει τίποτα στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι τεξανοί ψηφοφόροι θα μάθουν σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μας έβαλαν», πρόσθεσε.

Μακελειό στο Οχάιο

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην κομητεία Μάντισον του Οχάιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την αστυνομία της περιοχής.

«Βρήκαμε πολλά θύματα» ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ουέστ Τζέφερσον, Κρίστοφερ Φλόιντ.

Δύο τηλεοπτικοί σταθμοί με έδρα το Κολόμπους ανέφεραν ότι τουλάχιστον τρία άτομα βρέθηκαν να πυροβολήθηκαν θανάσιμα μέσα σε ένα κτίριο, με περισσότερα θύματα να ανακαλύπτονται νεκρά έξω από αυτό, αν και δεν επιβεβαιώθηκε αμέσως ακριβής αριθμός θυμάτων.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν επί του παρόντος οι συνθήκες του επεισοδίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα