Ελλάδα

Σύντομα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επεκτάσεις του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο "πάει" Χαλκιδική.

Parallaxi
σύντομα-το-ρυθμιστικό-πλαίσιο-για-τις-318963
Parallaxi

Μέχρι τα τέλη Μαϊου αναμένεται να διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσουν τα έργα και να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου περιοχές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης, θα ισχύσει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια ώστε όσοι ζουν εντός και εκτός αστικών κέντρων να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο στην ίδια τιμή.

Αυτά έγιναν γνωστά μετά από σύσκεψη που συγκάλεσαν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Η σύσκεψη έγινε παρουσία εκπροσώπων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του γενικού διευθυντή της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), Λεωνίδα Μπακούρα, του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα, δημάρχων από δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και της διευθύντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως επισήμανε αμέσως μετά ο κ. Σταθάκης, λύνεται πλέον οριστικά το θέμα της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι πόλεις και οι περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου των κεντρικών αγωγών να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο αέριο ή υγροποιημένο φυσικό αέριο. “Βγαίνουν διαδοχικά όλες οι ρυθμιστικές αποφάσεις τόσο από τη ΡΑΕ όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο γι αυτές τις περιοχές” είπε. Πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση επέλεξε να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο αυτών που είναι διασυνδεδεμένοι στο δίκτυο όσο και των περιοχών που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο αέριο”.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι “η χρήση του φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη αλλά και ένα δικαίωμα στο οποίο δεν είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες”. “Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία με υψηλά στάνταρτ περιβάλλοντος και ασφάλειας τα οποία ήδη έχουμε ολοκληρώσει έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες όπως είναι το συμπυκνωμένο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και να έχουμε ασφαλές θεσμικό πλαίσιο αλλά και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών” υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμη ότι “έτσι ξεκινά ένα ευρύτατο πρόγραμμα έργων με αξιοποίηση και ιδιωτικών κονδυλίων για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της βόρειας Ελλάδας σε ένα φτηνό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο”.

“Μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και έτσι θα προχωρήσουν τα έργα για να συνδεθούν Κουφάλια, Λαγκαδάς, Χαλάστρα στην περιοχή της Θεσσαλίας η Καλαμπάκα η Ελασσόνα και άλλες απομακρυσμένες περιοχές και να μπορέσουμε να δώσουμε φυσικό αέριο σε περισσότερους καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας” τόνισε ο κ. Μπακούρας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε μελέτη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το νομό Χαλκιδικής, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο για να επεκταθεί το δίκτυο και σε αυτήν την περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι το συμπιεσμένο αέριο και αποτελεί έναν τρόπο για να τροφοδοτηθούν με αέριο και πόλεις οι οποίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή δίκτυο. “Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε βγάλει ήδη από το 2016 συγκεκριμένη πρόσκληση στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας 36,5 εκατ. ευρώ ώστε αυτό το ποσό να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου αυτού για έξι πολύ μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και για να πάρουν φυσικό αέριο και οι περιαστικοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης” τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι οι δήμοι Λαγκαδά και Τυρνάβου που ήταν πιλοτικές περιοχές για την ανάπτυξη δικτύων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, αναμένεται να διαθέτουν φυσικό αέριο από τον ερχόμενο χειμώνα ενώ στο Δήμο Θέρμης εκτός από το Νέο Ρύσιο που θα συνδεθεί εντός του 2018, θα συνδεθούν επίσης και οι Ταγαράδες, η Αγία Παρασκευή και η Σουρωτή εντός του 2019. Στα Κουφάλια έχουν ξεκινήσει τα έργα, στη Μεσήμβρια υπάρχουν τα πρώτα δίκτυα και έχουν γίνει συνδέσεις ενώ θα προχωρήσουν οι εργασίες στον Άγιο Αθανάσιο και τη Χαλκηδόνα. Σε ό,τι αφορά το Ωραιόκαστρο ενδέχεται οι περιοχές της Καλλιθέας και της Μυγδονίας να συμπεριληφθούν στην επόμενη ένταξη, το 2018 και το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα