Συρία μετά τον σεισμό: Φόβοι για σοβαρή επιδημία χολέρας

Το «καμπανάκι» έκρουσαν επιστήμονες

Parallaxi
συρία-μετά-τον-σεισμό-φόβοι-για-σοβαρή-973099
Parallaxi

Το ξέσπασμα χολέρας στη Συρία, το οποίο καταγράφηκε για πρώτη φορά πέρυσι, θα μπορούσε να επιδεινωθεί εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποιούν ομάδες αρωγής και ειδικοί στη δημόσια υγεία.

Το «καμπανάκι» έκρουσαν οι επιστήμονες καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης σταμάτησαν τόσο στις αντάρτικες περιοχές της Συρίας, όσο και σε εκείνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Από την Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς ξεπέρασε τους 35.000 σε Συρία και Τουρκία, με τουλάχιστον 4.500 θανάτους να αφορούν στη Συρία.

Σε όλη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα – για την οποία τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι – υπήρχε ήδη πριν από τον σεισμό η «τέλεια καταιγίδα».

Η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια, η κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό και οι κακές συνθήκες υγιεινής, είναι η πραγματικότητα για τη χώρα που τώρα μετρά τις πληγές της από τα 7,8 Ρίχτερ.

«Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στη Συρία εξαρτώνται από μη ασφαλείς εναλλακτικές πηγές νερού. Και αυτό, φυσικά, αυξάνει την ευαλωτότητα σε ασθένειες που μεταδίδονται γρήγορα στο νερό, όπως η χολέρα», δήλωσε η Εύα Χάινς, επικεφαλής επικοινωνίας του Ταμείου OCHA των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, μιλώντας στο Al Jazeera.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, η συριακή κυβέρνηση κήρυξε ξέσπασμα χολέρας – λοίμωξη που προκαλείται από την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου από το βακτήριο Vibrio cholerae. Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Το ξέσπασμα αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο υποδομή νερού της Συρίας, η οποία ανάγκασε τους κατοίκους να πίνουν και να ποτίζουν χωράφια με μολυσμένο νερό από τον ποταμό Ευφράτη στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η ασθένεια γρήγορα επικράτησε σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, όπου τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτοπισμένοι από τον εμφύλιο πόλεμο, ζουν σε πολυσύχναστους καταυλισμούς, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα να βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν από τον σεισμό.

Από τις 18 Ιανουαρίου, σχεδόν τα μισά από τα ύποπτα 77.500 κρούσματα χολέρας στη χώρα βρίσκονταν στη βορειοδυτική περιοχή, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), με το 18% να εντοπίζεται σε καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία διαβιούν «στις πιο επικίνδυνες υπο-περιοχές για την ανάπτυξη επιδημίας χολέρας», σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Το προϋπάρχον ποσοστό μόλυνσης από τη χολέρα στη Συρία αυξάνει τις πιθανότητες μιας ευρύτερης εξάπλωσης, δήλωσε στο Al Jazeera ο Ilan Kelman, καθηγητής Καταστροφών και Υγείας στο University College του Λονδίνου.

Οι μεγάλοι σεισμοί προκαλούν συνήθως διακοπές στην αποχέτευση και την πρόσβαση σε καθαρό νερό, εξήγησε. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος.

Ωστόσο, αυτές οι ασθένειες «γενικά δεν εμφανίζονται μετά την καταστροφή, εκτός εάν είναι ήδη παρούσες», σημείωσε.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα