Συρίγος: Πώς επιστρέφουν σε σχολεία και ΑΕΙ μαθητές, φοιτητές και καθηγητές
Όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Το πώς θα επιστρέψουν σε σχολεία και πανεπιστήμια μαθητές, φοιτητές και καθηγητές περιέγραψε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
«Στις 13 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα σχολεία. Τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης. Στα σχολεία θα μπαίνουν οι καθηγητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ, δύο φορές την εβδομάδα. – Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της χώρας το ποσοστό δασκάλων και καθηγητών που έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε ο υφυπουργός.
Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι το χειμερινό εξάμηνο θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου δια ζώσης.
«Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως ή τεστ. Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής» επισήμανε.
Λινού: Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι
Για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, τα αυξημένα κρούσματα αλλά και την ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. «Είναι ενδεικτικό της αύξησης των κρουσμάτων το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές έχουμε υψηλό δείκτη θετικότητας. Για το σύνολο της χώρας ο δείκτης θετικότητας είναι 3 μέχρι 4 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη δημοσίευση μελέτης που δείχνει τον συσχετισμό του κορωνοϊού με τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων που προκαλούνται από τις φωτιές. Τα πορίσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς τα μικροσωματίδια αυτά επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει τη διασπορά του ιού.
Η οριστική άδεια που έλαβε η Pfizer από τον FDA είναι μία γερή απάντηση στους αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με την κ. Λινού. «Αυτό που προκαλεί είναι ότι δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο».
«Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο. Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί. Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλής και επικίνδυνος. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να κλείσαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ. Αυτός ο ιός μας αναγκάζει να μαθαίνουμε πράγματα ιατρικά και δημόσιας υγείας. Έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία».
«Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσομε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές».
Η κ. Λινού ξεκαθάρισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.
Σχετικά με τα ερωτήματα του πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου και αν θα δοθεί και πότε η τρίτη δόση του εμβολίου, η κ Λινού τόνισε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά.
Σχετικά με τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, η κ. Λινού ανέφερε πως θέτουν τα παιδιά τους σε τεράστιο κίνδυνο και συνιστά στους γονείς να μελετήσουν τι λένε οι επιστήμονες.
«Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: