Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου

Parallaxi
συριζα-η-κυβέρνηση-αφήνει-χωρίς-ιατρο-985218
Parallaxi

Επίθεση στον Άκη Σκέρτσο για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ελευθέρων επαγγελματιών από τον ΣΥΡΙΖΑ που τονίζει πως η απάντησή του ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Αντί να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε να υπάρξει παράταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μετά την 1.6.2023. Αντί να απαντήσει γιατί αρνήθηκε επανειλημμένα την πρότασή μας για ρύθμιση οφειλών. Προσπαθεί περίπου να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνυπεύθυνο για την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Σκέρτσος λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι ορθώς αφήνουν εκτός περίθαλψης την μεσαία τάξη».

Συνεχίζοντας καλεί τον κ. Σκέρτσο «να αφήσει λοιπόν τα λογοπαίγνια» και να απαντήσει με σαφήνεια:

1.Θεωρεί ο ίδιος και η ΝΔ, ότι έχει λήξει η κρίση και οι μικρομεσαίοι μπορούν να πληρώσουν 722 ευρώ για να έχουν φαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους; 2.Γιατί η παράταση δόθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023, όταν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, θα ήταν εδώ τουλάχιστον, για όλο το 2023; 3.Πώς θα αγοράσουν φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από την επόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου; 4.Γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση ενώ είχε τη δυνατότητα, μια ρύθμιση οφειλών για οφειλές στα ταμεία, που πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης;

Ποιοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου

Εκτός πρόσβασης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μείνουν από 1η Ιουνίου όσοι δεν πλήρωσαν τις εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα