Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση νομοθετεί ρυθμίσεις που θίγουν το δημόσιο αγαθό του νερού

Ο αρμόδιος Τομεάρχης, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου «σκούπα» -  Τι απάντησε ο Κ. Σκρέκας.

Parallaxi
συριζα-η-κυβέρνηση-νομοθετεί-ρυθμίσε-591187
Parallaxi

Για ισχυρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παράκαμψη αποφάσεων του ΣτΕ μίλησε ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα και τα ρουσφέτια» τόνισε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μία κυβέρνηση σε αποδρομή δεν δικαιούται να νομοθετεί και μάλιστα ρυθμίσεις που θίγουν δημόσια αγαθά και την πρόσβαση σε αυτά όπως είναι το νερό. Το μόνο καλό για τη χώρα που μπορεί να κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα εκλογές».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο σημειώνοντας πως πρόκειται «για ένα χαώδες γονατογράφημα που συνιστά προσβολή για το κοινοβούλιο», στηλιτεύοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση νομοθετεί στη σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος. Επεσήμανε πως πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθεση με συνταγματικές προβλέψεις.

«Πολλές διατάξεις είναι σε αντίθεση με αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τουλάχιστον τρεις που αφορούν το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, όπως και η απαράδεκτη διάταξη για την Ακρινή όπου, επιχειρεί να παρακάμψει άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Σημείωσε μάλιστα πως η διαδικασία νομοθέτησης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση παραβιάζει δικό της νόμο. «Η διαδικασία νομοθέτησης παραβιάζει το ν. 4622/2019, το νόμο για το επιτελικό κράτος που ορίζει ρητά ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και σε έκτακτες περιστάσεις μία (1) εβδομάδα, με αιτιολόγηση.

Εδώ έχουμε για το ένα από τα τρία νομοσχέδια που συμπυκνώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα των διακοσίων εξήντα τριών (263) άρθρων που συζητάμε σήμερα, μόνο τέσσερις (4) μέρες διαβούλευσης που συμπεριέλαβαν Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα. Κάτι που έχουν στηλιτεύσει με ανακοίνωσή του έντεκα (11) περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σκρέκας: Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας παροχής ύδατος

Για «έωλη» επιχειρηματολογία και «ψεύδη» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας παροχής ύδατος στην Ελλάδα, λέγοντας πως «προστατεύουμε τον πολυτιμότερο πόρο που έχουμε, το νερό». Απαντώντας στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως δεν έχουμε καμία πρόθεση αλλά ούτε και πιστεύουμε ότι είναι σωστή, η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας παροχής ύδρευσης στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα