ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ξεκινάει την Πέμπτη το 3ο συνέδριο
Οι εργασίες θα ανοίξουν στις 6.30 το απόγευμα, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα - 15 Μαΐου η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής
Ξεκινάει την Πέμπτη το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 17 Απριλίου στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία μεγάλων ανακατατάξεων και έντονων κοινωνικών διεργασιών και αποτελεί ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια, με στόχο τη Νέα Αρχή και την πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 6.30μ.μ, με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.
Προηγήθηκε προσυνεδριακός διάλογος
Πρόκειται για ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, καθώς θα επισφραγιστούν ο μετασχηματισμός, η διεύρυνση και η αντιστοίχιση του πολιτικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις βάσεις της παράδοσης της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Στο συνέδριο, εκτός από τις ομιλίες των αντιπροσώπων, θα λειτουργήσουν συζητήσεις με θεματικές προγραμματικού και στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η Υγεία, η ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομία.
Ολο το προηγούμενο διάστημα ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν πλούσιος στις οργανώσεις, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκλογή αντιπροσώπων, αφού ο αριθμός των ψηφισάντων τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2ο Συνέδριο. Ειδικότερα, στις κάλπες προσήλθαν 40.500 μέλη, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2016 ήταν 13.500, με τα στελέχη του κόμματος να εκτιμούν πως περαιτέρω αύξηση θα σημειωθεί στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση του Αλ. Τσίπρα. Τεράστια έκπληξη θα είναι το αντίθετο, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, ο συσχετισμός υπέρ της εκλογής ηγεσίας από τα μέλη είναι συντριπτικός μεταξύ των 5.000 αντιπροσώπων.
15 Μαΐου η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
Με βάση τον εκλογικό κανονισμό που παρουσιάστηκε -όχι χωρίς διαφωνίες- στο Πολιτικό Συμβούλιο, δυνατότητα να ψηφίσουν -εκτός από όσους έχουν εγγραφεί έως τις 21.3.2022- έχουν και όσοι συμπληρώσουν το απογραφικό δελτίο ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών. Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Μαΐου σε συνολικά 500 τμήματα ανά την Ελλάδα.
Για την ανάδειξη των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα στηθεί δεύτερη κάλπη. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία θα έχουν όσοι έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έως τις 21.3.2022, δηλαδή περίπου 61.000 μέλη. Ως προς την εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή, στην Αττική αντιστοιχούν 150 μέλη. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκλέγει 10 μέλη, η Κεντρική Μακεδονία 34 μέλη, η Δυτική Μακεδονία 10 μέλη, η Ήπειρος 10 μέλη, η Θεσσαλία 12 μέλη, τα Ιόνια Νησιά 6 μέλη, η Δυτική Ελλάδα 20 μέλη, η Στερεά Ελλάδα 8 μέλη, η Πελοπόννησος 14 μέλη, το Βόρειο Αιγαίο 4 μέλη, το Νότιο Αιγαίο επίσης 4 μέλη, η Κρήτη 16 μέλη και οι οργανώσεις εξωτερικού 2 μέλη. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί η προτεινόμενη στο καταστατικό ποσόστωση φύλου 50-50.
Η ποσόστωση της διεύρυνσης για την ένταξη των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά περιφέρεια. Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Αττική στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20%.
Συνθέσεις, διαφωνίες και ανακατατάξεις
Η πρόταση για εκλογή ηγεσίας από τα μέλη υπήρξε το κεντρικό σημείο τριβής στην προσυνεδριακή διαδικασία, με τα μέλη και τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ομπρέλα να εκφράζουν τις εντονότερες διαφωνίες. Υπέρ της πρότασης του Αλ. Τσίπρα έχουν ταχθεί Κίνηση Μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, ΔΗΜ.ΑΡ., προκαλώντας και ανακατατάξεις στον εσωκομματικό χάρτη.
«Δεν συνηγορώ στη μεταδημοκρατική θεωρία των αδιαμεσολάβητων σχέσεων του ηγέτη, της ηγεσίας, των βουλευτών και των παραγόντων με την κοινωνία. Αντιλήψεις που, κατά τη γνώμη μου, συνιστούν μια υποχώρηση και συστημική προσαρμογή σε έναν τύπο κομματικής δημοκρατίας, στον οποίο έτσι κι αλλιώς θητεύουν από χρόνια η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο politicus.gr ο Νίκος Βούτσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προωθητικών συνθέσεων και των αναγκαίων τομών στην πορεία του κόμματος.
Όπως τόνισε, «οι ομόφωνα προτεινόμενες πολιτικές θέσεις ενόψει του συνεδρίου ξεκαθαρίζουν απολύτως το ότι είμαστε σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς και όχι ‘δημοκρατική παράταξη’, ότι δίνουμε τη μάχη των ιδεών με βάση τις αξίες και τα προτάγματα της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς απέναντι στα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και τα συστημικά συντηρητικά πρότυπα που κρατάνε καθηλωμένη την κοινωνία μας».
πηγή: ΑΠΕ- Αυγή