Σύσταση για αναβολή εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει με κοροναϊό

Όσα είπαν Β. Κικίλιας και Μ. Τσολιά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

Parallaxi
σύσταση-για-αναβολή-εμβολιασμού-σε-όσ-709324
Parallaxi

Mε βάση τα στοιχεία που του παρέσχε η η επιτροπή και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι τα 65 ανά 24ωρο είπε ξεκινώντας τη σημερινή του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Πρόσθεσε ακόμη ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 35-44 ετών αλλά και ότι η «πίεση στις ΜΕΘ μειώνεται, αργά αλλά μειώνεται».

Ο υπ. Υγείας επεσήμανε επίσης ότι αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Δυτική Αττική, Ροδόπη, Λέσβο, Κάλυμνο, Αργολίδα (η οποία μπήκε σήμερα μαζί με τη Σπάρτη σε καθεστώς ολικού lockdown), Χαλκιδική και Βοιωτία.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά. Οπως είπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά.

Η Μαρία Τσολιά απάντησε στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι είχαν ήδη κολλήσει κοροναϊό τονίζοντας πως «κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Επίσης όμως είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη

Ένα άλλο συχνό ερώτημα, αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, είπε στην συνέχεια η καθηγήτρια και συνέχισε: «Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

Όπως επανέλαβε, από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί, για τους άνω των 85 ετών. «Εχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη» σημείωσε η κα Τσολιά. Πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας».

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες» όπως εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα