Τα επόμενα βήματα με την πανδημία
Καρναβάλια χωρίς παρελάσεις
Τι θα γίνει με την τρίτη δόση σε παιδιά – εφήβους
Συγκρατημένοι οι επιστήμονες για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις μικρότερες ηλικίες – Βάνα Παπαευαγγέλου στα «ΝΕΑ»: «Η ανοσία διατηρείται για μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με τους ενηλίκους»
Σε μια εποχή όπου οι τρίτες δόσεις έγιναν με έμμεσο τρόπο υποχρεωτικές στη χώρα μας στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, η επιστημονική συζήτηση μετακυλίεται εφεξής στις πλέον κρίσιμες – λόγω της ιδιαιτερότητάς τους – ηλικιακές ομάδες, τα παιδιά και τους εφήβους. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εντός και εκτός της χώρας εμφανίζονται κατά κανόνα συγκρατημένοι, αρνούμενοι να οδηγηθούν σε βεβιασμένες εισηγήσεις.
Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, «σχετικά πρόσφατα καταλήξαμε στην οδηγία για αναμνηστική δόση στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, εφόσον τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Αντίστοιχη απόφαση δεν έχουμε ακόμη λάβει για τα μικρότερα παιδιά, δηλαδή 5-11 ετών, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όπως συμβαίνει και με τους ανοσοκατασταλμένους ενηλίκους έτσι και στην περίπτωση των ανηλίκων η ανοσοαπόκριση στα εμβόλια είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως προσθέτει η καθηγήτρια, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας έχει εστιάσει σε ορισμένες υποομάδες παιδιών και εφήβων, 12-17 ετών, που «απαντούν» μεν καλά στα εμβόλια, έχουν όμως διαγνωστεί με δύσκολα και χρόνια νοσήματα (π.χ. βαριά νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια). Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της ΗΔΙΚΑ, αναζητούνται οι μικροί αυτοί ασθενείς, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο μητρώο και εφόσον δοθεί το τελικό «πράσινο φως» να ειδοποιηθούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ίδια διευκρινίζει πως έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι η ανοσία που αποκτούν διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ίσως και πέραν του εξαμήνου) εν συγκρίσει με τους ενηλίκους. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση «δεν φοβόμαστε ότι τα αφήνουμε απροστάτευτα».
Comirnaty Εξάλλου, μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την αξιολόγηση αίτησης για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του Comirnaty (εμβόλιο BioNTech/Pfizer) σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αίτηση όσον αφορά τους μεγαλύτερους εφήβους, ηλικίας 16-17 ετών.
Εν τω μεταξύ, σε νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει πως ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου παραμένει πολύ χαμηλός για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών. Επιπροσθέτως, το Κέντρο υπογραμμίζει στην ίδια έκθεση πως τα προκαταρκτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης υποδηλώνουν αύξηση της προστασίας, όμως επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας και τα δεδομένα για τη σχέση ωφέλειας-κινδύνου μιας αναμνηστικής δόσης.
Οι επιστήμονες, δε, διευκρινίζουν πως ακόμη και όταν προκύψουν σαφή δεδομένα είναι αναγκαίο να συνυπολογιστούν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η επιδημιολογική κατάσταση και οι στόχοι των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού. Και προσθέτουν με νόημα πως η επίτευξη πολύ υψηλής κάλυψης αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID θα πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα της πολιτικής δημόσιας υγείας.
Καρναβάλι. Η καρναβαλική παρέλαση της Πάτρας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων χθες το μεσημέρι. Η απόφαση έρχεται πριν από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με τα πρώτα μηνύματά τους, ωστόσο, να «δείχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ετσι για τρίτη χρονιά η Πάτρα θα γιορτάσει το καρναβάλι χωρίς παρελάσεις.
Μαγιορκίνης: Ευρωπαϊκή μελέτη για τις βλάβες σε εγκέφαλο και καρδιά
Ελληνική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο και έδειξε ότι ο κορονοϊός ενεργοποιεί κάποιους επικίνδυνους ρετροϊούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλύσει σε βάθος πενταετίας, ουσίες στο ανθρώπινο σώμα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση, τη θεραπεία αλλά και την παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19. Ένας από τους βασικούς στόχους των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα είναι να δουν πώς επηρεάζεται η καρδιά και ο εγκέφαλος από τη νόσο σε βάθος χρόνου και πώς μπορούν να αναστρέψουν αυτές τις συνέπειες.
Η αρχική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ΜΙCROBIOLOGY SPECTRUM» έγινε στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής από την Ομάδα Εφηρμοσμένης Εξελικτικής Ιολογίας, της οποίας προΐσταται ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως αναφέρει ο ίδιος (που είναι και ο επιβλέπων ερευνητής της νέας μελέτης) στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» «πρόκειται για τη συνέχεια της μελέτης που ξεκινήσαμε εδώ πριν από περίπου δύο χρόνια, η οποία έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων στη διεθνή κοινότητα και για αυτό χρηματοδοτείται τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το πρόγραμμα Ορίζοντας-Έρευνα και Καινοτομία με 6,6 εκατομμύρια ευρώ (έχουν ήδη προεγκριθεί) σε βάθος 5ετίας. Οι συνεργάτες μας είναι το Ινσερμ της Λυόν, το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, το Ινστιτούτο Έρευνας Υγιεινής της Αραγκόν, η εταιρεία Geneuro της Γαλλίας, το Frascati Scienza της Ιταλίας και το Κλινικό κέντρο του Νοσοκομείου Rijeka της Κροατίας». Το εργαστήριο του κ. Μαγιορκίνη προΐσταται στο κομμάτι που αφορά στη Γενωμική και τη Βιοπληροφορική, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης που έχει ο ίδιος και η ομάδα του σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάλυση αυτών των ρετροϊών. Εξάλλου η ίδια ομάδα ηγείται του αντίστοιχου τμήματος και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόγραμμα των 100.000 Γονιδιωμάτων.
Πηγή: Τα Νέα/ethnos