Top

Τα επόμενα βήματα προς την άρση του lockdown – Οι τρεις προβληματισμοί των ειδικών

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα μας από σήμερα - Πότε θα επανεξεταστεί η μουσική στην εστίαση και το όριο των 100 ατόμων στις δεξιώσεις

Parallaxi
τα-επόμενα-βήματα-προς-την-άρση-του-lockdown-750889
Parallaxi

Σε καθεστώς νέας κανονικότητας μπαίνουν από σήμερα οι πολίτες μετά και το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο.

Μετά την κατάργηση των SMS, των click away και click inside αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, μία νέα σειρά από άρσεις μέτρων ξεκινά από σήμερα με ορίζοντα το τέλος του μήνα και την… υποδοχή του καλοκαιριού.

Από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ μετρά αντίστροφα για την απελευθέρωση περαιτέρω δραστηριοτήτων εντός της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, σήμερα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self – test μια φορά την εβδομάδα. Ξεκινούν επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

21/5: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)

28/5: Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)

31/5: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους (επαναξιολόγηση)

Τέλος σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως και ΄στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Παιδικοί σταθμοί: Ανοιχτοί από σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν

Ανοίγουν ξανά από σήμερα, Δευτέρα, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτούς να υποχρεούνται σε διενέργεια δύο self tests την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με τους μαθητές των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε self test -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι πρότινος- οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Επίσης, από σήμερα επιστρέφουν επίσης στη δια ζώσης λειτουργία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και τα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μόνο για ατομικά μαθήματα, με αναλογία ένας μαθητής ανά έναν καθηγητή. Ακόμη, από αύριο ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Open την Κυριακή τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

«Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών» όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.

Επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών, o οποίος ξεκινά πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο περιφέρειες και θα περιλαμβάνει λίστα βιβλίων που θα πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν, καθώς και πρώιμη διάγνωση διαταραχών με ειδικά τεστ.

Η ανησυχία των ειδικών από το άνοιγμα της χώρας – Οι 3 κίνδυνοι

Οι τρεις βασικοί προβληματισμοί των ειδικών έχουν να κάνουν με:

Μην υπάρξει διασπορά μετά την άρση του lockdown και πληγεί ο τουρισμός. Άλλωστε η ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες με χώρες όπως η Αγγλία να αμφισβητεί το «πράσινο» χρώμα στο χάρτη της Ελλάδος αλλά και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Άλλος ένας φόβος των ειδικών σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους. Στην περίπτωση αυτή οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν το πράσινο φως για επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έχοντας όμως και την αγωνία των οικονομικών επιπτώσεων παρότι το δικό τους μέλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

Ο τρίτος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ειδικούς είναι μην υπάρξει μεγάλη διασπορά λόγω της χαλάρωσης και υποχρεωθούν σε νέο γενικό lockdown, παρότι το σενάριο αυτό δεν είναι πιθανό τους μήνες του καλοκαιριού. Όμως σε μία τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, έστω κι αν οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η ανοσία αγέλης είναι κοντά έστω προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο φόβος σχετίζεται κυρίως με νέες μεταλλάξεις που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα