Τα κρούσματα μειώνονται αλλά οι θάνατοι αυξάνονται παγκοσμίως

Ρεκόρ θυμάτων καταγράφουν οι χώρες - Τα ερωτήματα που θέτουν οι επιστήμονες για τα εμβόλια

Parallaxi
τα-κρούσματα-μειώνονται-αλλά-οι-θάνατ-657832
Parallaxi

corona

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, όμως οι θάνατοι στην περιφέρεια αυτή συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 60.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρώπη, η οποία είδε χθες, Τρίτη, τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ξεπερνά το όριο των 15 εκατομμυρίων, παραμένει η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν το 46% των νέων κρουσμάτων στον κόσμο και το 49% των θανάτων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επικαιροποίηση του οργανισμού.

Με 1,84 εκατομμύριο νέα κρούσματα, η πίεση παρέμεινε αυξημένη στην Ευρώπη, όμως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, η περιοχή κατέγραψε πτώση 10% του αριθμού των εβδομαδιαίων κρουσμάτων».

Περισσότεροι από 29.000 νεκροί καταγράφηκαν πάντως στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλαδή αύξηση κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αμερικανική ήπειρο, τη δεύτερη περιοχή που πλήττεται περισσότερο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 40%, με πάνω από 1,45 εκατομμύριο νέα κρούσματα. Περισσότεροι από 19.100 άνθρωποι κατέληξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Η μόνη περιοχή που κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η νοτιοανατολική Ασία.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι κατέληξαν και περισσότεροι από 55 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τα τέλη της περυσινής χρονιάς που ο ιός εμφανίσθηκε στην Κίνα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές.

Μπορούν τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 να οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης;

Κυβερνήσεις και αξιωματούχοι εκφράζουν ελπίδες ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να οδηγήσουν σε «ανοσία αγέλης», με ορισμένους να υπολογίζουν πως η ανοσία μόλις των δύο τρίτων του πληθυσμού θα μπορούσε να σταματήσει την πανδημική ασθένεια και να βοηθήσει στην προστασία ολόκληρων κοινοτήτων ή κρατών.

Όμως η ιδέα συνοδεύεται από προειδοποιήσεις και μεγάλες απαιτήσεις για το τι μπορεί να είναι ικανά να αποτρέψουν τα εμβόλια. Ορισμένοι ειδικοί λένε πως τέτοιες προσδοκίες είναι λανθασμένες.

Κατ΄αρχάς, το τι χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία αγέλης με εμβόλια κατά της COVID-19, περιλαμβάνει ένα εύρος παραγόντων, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι.

Ποιος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της COVID-19 που προκαλεί ο ιός; Θα είναι ικανά τα πρώτα εμβόλια που αναπτύσσονται να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού ή απλώς θα βοηθήσουν ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να αρρωσταίνουν; Πόσοι άνθρωποι σε έναν πληθυσμό θα δεχθούν ένα εμβόλιο; Τα εμβόλια θα προσφέρουν την ίδια προστασία σε όλους;

«Η ανοσία αγέλης γίνεται μερικές φορές λανθασμένα κατανοητή ως ατομική προστασία», δήλωσε ο Γιόσεπ Γιάνσα, ειδικός στην ετοιμότητα και απόκριση σε έκτακτες καταστάσεις υγείας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (European Center for Disease and Control — ECDC) με έδρα τη Στοκχόλμη.

«Δεν είναι σωστό να σκεπτόμαστε ‘δεν θα επηρεαστώ ο ίδιος επειδή υπάρχει ανοσία αγέλης’. Η ανοσία αγέλης αναφέρεται στην προστασία της κοινότητας, όχι στο πώς ένα άτομο προστατεύεται».

Το ECDC χρησιμοποιεί ένα εκτιμώμενο κατώτερο όριο ανοσίας αγέλης στο 67% για τα μοντέλα του, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε αυτόν τον μήνα πως οι περιορισμοί λόγω της COVID-19 μπορούν να αρθούν μόνο αν το 60% έως 70% του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία, είτε μέσω ενός εμβολίου κατά της COVID-19 είτε μέσω μόλυνσης.

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν επίσης ότι ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65%-70% είναι ένας τρόπος να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού μέσω εμβολιασμού.

«Η ιδέα της ανοσίας αγέλης είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες», δήλωσε η Έλινορ Ράιλι, καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Και η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι αν, ας πούμε, το 98% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, θα υπάρχει τόσο μικρή ποσότητα ιού στην κοινότητα που το 2% θα έχει προστασία. Αυτό είναι το νόημα».

Ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι κρίσιμος παράγοντας

Κεντρική θέση στους υπολογισμούς δημόσιας υγείας για αυτή την ιδέα για την COVID-19 έχει ο ρυθμός αναπαραγωγής, ή τιμή R, του ιού που την προκαλεί. Είναι ένα μέτρο του σε πόσους άλλους ανθρώπους κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί θα μεταδώσει ένα παθογόνο σε «κανονικές», δηλ. χωρίς περιορισμούς, συνθήκες.

Στην υπόθεση μιας πλήρους αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τα όρια των ποσοστών της ανοσίας αγέλης για μολυσματικές ασθένειες υπολογίζονται με τη διαίρεση του 1 με την τιμή R, αφαιρώντας το πηλίκο από το 1 και πολλαπλασιάζοντας επί 100.

Για παράδειγμα, η ανοσία αγέλης από την πολύ μεταδοτική ιλαρά, με μια εκτιμώμενη τιμή R στο 12 ή και υψηλότερα, θα επιτευχθεί μόνο αν το 92% ή περισσότερο μέσα σε μια ομάδα έχει ανοσία. Για το στέλεχος της εποχικής γρίπης που μπορεί να έχει μια τιμή R 1,3, το όριο θα είναι μόλις 23%.

«Το πρόβλημα είναι ότι για την ώρα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο γρήγορα διαδίδεται ο ιός χωρίς προφυλάξεις και με τα κανονικά επίπεδα ταξιδιών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που είχαμε πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Βίνφριντ Πικλ, καθηγητής ανοσολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Πώς είναι να παίρνεις μέρος σε μια δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό; Μια εθελόντρια αφηγείται

Με τόσες πολλές χώρες να εξακολουθούν να λειτουργούν σε συνθήκες που απέχουν πολύ από τις κανονικές, η υπόθεση θα πρέπει να είναι πως η τιμή R για την COVID-19 θα είναι «πιο κοντά στο 4 παρά στο 2», είπε, καθώς ακόμη και με μέτρα μερικού ή ολικού λοκντάουν η τιμή του R είναι γύρω στο 1,5.

Επιπλέον, οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα του εμβολίου κάτω από το 100% –όπως 90% ή περίπου τόσο που φαίνεται από πρώιμα στοιχεία εμβολίων της Pfizer-BioNtech και της Moderna κατά της COVID-19– θα απαιτεί μια αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού κάλυψης προκειμένου να επιτευχθεί το όριο της ανοσίας αγέλης.

Ο Άμες Αντάλτζα, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Τζονς Χόπκινς για την Υγειονομική Ασφάλεια, δήλωσε πως ένας καλός στόχος για ανοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ο εμβολιασμός άνω του 70% του πληθυσμού, πρόσθεσε όμως πως το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί αν τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Σταματάει η μετάδοση στην «αγέλη»;

Ειδικοί λένε πως άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι κατά πόσον τα εμβόλια κατά της COVID-19 που επιλέγει μια κυβέρνηση να αναπτύξει μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν πως τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, τουλάχιστον θα σταματήσουν την ανάπτυξη της ασθένειας στους ανθρώπους. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να εξακολουθούν να κολλούν τον ιό SARS-CoV-2 και να τον μεταδίδουν σε άλλους χωρίς να το καταλαβαίνουν.

«Ενώ η προστασία απέναντι σε μια αρρώστια έχει μια αξία για το άτομο, δεν θα εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού και τον κίνδυνο να αρρωστήσουν μη εμβολιασμένοι», δήλωσε η Πένι Ουόρντ, επισκέπτρια καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.

Ο Μπόντο Πλάχτερ, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάιντς, στη Γερμανία, δήλωσε πως οι αναπνευστικές λοιμώξεις ιδιαίτερα μπορεί να είναι δύσκολο να αποτραπούν πλήρως με εμβόλια — αν και τα εμβόλια θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να μειώσουν την ποσότητα του κυκλοφορούντος ιού.

«Μπορεί οι εμβολιασμένοι να αποβάλλουν λιγότερους ιούς», είπε. «Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να καταστείλει μια πανδημία».

Επικέντρωση στην προστασία των ευάλωτων;

Η Ράιλι από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε πως αυτό σημαίνει πως για την ώρα η επιδίωξη μιας κάποιας ανοσίας αγέλης μέσω εμβολιασμού κατά της COVID-19 δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Μια καλύτερη προσέγγιση, είπε, θα μπορούσε να είναι να χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες περιορισμένες δόσεις του εμβολίου για να προστατεύσουμε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, χωρίς να ανησυχούμε για τα πιο ρωμαλέα μέλη της «αγέλης» που μπορούν σχετικά να συμβιώνουν με τον ιό.

«Ας ξεχάσουμε την προστασία των μαζών για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους», είπε. «Ας προστατεύσουμε απευθείας τους ευάλωτους».

Αυστρία-Covid-19: Το 83% των πολιτών πιστεύει ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο

Ο φόβος της μόλυνσης με τον κορονοϊό και η προθυμία να παραιτηθούν προσωρινά από κάποια δικαιώματα ατομικής ελευθερίας προκειμένου να συγκρατηθεί η πανδημία, αυξάνονται στον πληθυσμό στην Αυστρία, αλλά ταυτόχρονα μόνον ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.

Το 57% των ερωτηθέντων φοβάται τώρα τη μόλυνση, το 80% θα εγκατέλειπε προσωρινά κάποιες ατομικές ελευθερίες, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο φθάνει ήδη το 83%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά την έξαρση της κρίσης, «και γενικά εμφανίζεται μία στροφή προς το αρνητικό σε όλες τις απαντήσεις», τονίζει η Αντρέα Φρόνασιουτς, η διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών Gallup που διενήργησε την δημοσκόπηση.

Για πρώτη φορά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από τον ίδιο τον ιό. Οι περιορισμοί της ελευθερίας και της κοινωνικής απομόνωσης θα οδηγούσαν έμμεσα σε περισσότερες βλάβες στην υγεία από την ίδια την ασθένεια, πιστεύουν 56%, ενώ το 63% υποθέτει ότι οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων θα καταστρέψουν τη ζωή περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι ο ίδιος ο κορονοϊός.

Στο ερώτημα, που τέθηκε για πρώτη φορά, ως προς το πώς οι Αυστριακοί βλέπουν τον εαυτό τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) αναφέρουν ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία βρίσκονται σε καλύτερη θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης απ’ ό,τι οι άνθρωποι σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, μόνο το 42% είναι της άποψης ότι η Αυστρία ήταν πιο επιτυχημένη από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και μόνο το 39% πιστεύει ότι η αυστριακή κυβέρνηση ακολουθεί καλύτερη στρατηγική από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ρωσία-Πολωνία-Ουκρανία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων

Η Ρωσία κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, 456, με αποτέλεσμα ο επίσημος αριθμός των θανάτων να ανέλθει σε 34.387.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι καταγράφηκαν 20.985 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 4.174 στην πρωτεύουσα Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στο 1.991.998.

Η Πολωνία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 603 νέους θανάτους που συνδέονται με τον κορονοϊό, αριθμό ρεκόρ επίσης, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 19.883 νέα περιστατικά μόλυνσης, λιγότερα από το ημερήσιο ρεκόρ των 27.875 που είχε καταγραφεί στις 7 Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 256 νέους θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, αριθμό ρεκόρ, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός να φθάνει τους 10.112, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Ο Μαξίμ Στεπάνοφ δήλωσε επίσης πως έχουν αναφερθεί 12.496 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 570.153.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, χτυπώντας κατσαρολικά και φυσώντας σφυρίχτρες, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου σήμερα για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να δώσει στην κυβέρνησή της ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Η Μπούντεσρατ (άνω βουλή) θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αργότερα το απόγευμα, με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ πιθανότατα να επικυρώνει το νομοσχέδιο ήδη από σήμερα.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες να επιβάλλει με διατάγματα περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, να ορίζει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας, την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, το κλείσιμο των καταστημάτων και την αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων.

Αν και οι περισσότεροι Γερμανοί αποδέχονται το “ελαφρύ lockdown” που έχει επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας covid-19, οι επικριτές των μέτρων καταγγέλλουν ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει πάρα πολλές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς για την επιβολή των μέτρων δεν θα απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου.

Μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το νομοσχέδιο με την “Επιτρεπτική νομοθετική πράξη”του 1933 που άνοιξε τον δρόμο για τη δικτατορία του Χίλτερ.

Ο Γερμανος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμέσως αντέδρασε, γράφοντας στο Twiter: “Ανεξαρτήτως του αν κάποιος τα θεωρεί σωστά, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που αποφασίζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την Επιτρεπτική Νομοθετική πράξη. Όποιος κάνει τέτοιου είδους επαίσχυντες συγκρίσεις λοιδορεί τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές κατά των μέτρων για την covid-19 κάνουν συγκρίσεις με το Γ’ Ράιχ.

Στη διάρκεια διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο στην Καρλσρούη, ένα 11χρονο κορίτσι συνέκρινε τη ζωή της σε καθεστώς lockdown με αυτή της Άννας Φρανκ, προκαλώντας έντονες επικρίσεις.

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, όμως αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί κοντά στο Ράιχσταγκ. Περίπου 2.200 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο σημείο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες τηρούν τις αποστάσεις και φορούν μάσκα.

Ως τις 11:00 (τοπική ώρα) η αστυνομία ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι έχει επιβάλει περίπου 30 πρόστιμα σε ανθρώπους που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα.

Στα τέλη Αυγούστου ακροδεξιοί διαδηλωτές αποσπάστηκαν από μια μεγάλη διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων και προσπάθησαν να εισβάλουν στο Ράιχσταγκ.

Μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχουν αναφερθεί 833.307 κρούσματα covid-19 και 13.119 θάνατοι.

Οι πωλήσεις πολυτελών προϊόντων παγκοσμίως αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 23% λόγω του κορονοϊού

Οι πωλήσεις πολυτελών αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 23% φέτος στα 217 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2009, λόγω του αντίκτυπου από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών Bain.

Η μείωση αυτή, παρά την ισχυρή ανάκαμψη των πωλήσεων στην Κίνα, κινείται στο χαμηλότερο όριο του εύρους 20% έως 35% που προέβλεπε η Bain τον Μάιο. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη το καλοκαίρι, όταν είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα σε όλο τον κόσμο και άνοιξαν ξανά τα καταστήματα πωλήσεων πολυτελών τσαντών, ρούχων, κοσμημάτων και ρολογιών. Ωστόσο, η νέα έξαρση της πανδημίας στη Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο οδήγησε στην επιβολή νέων περιορισμών και σε κλείσιμο καταστημάτων, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές επηρέασε επίσης αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι η Κίνα, όπου οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν από την άνοιξη, όταν άρχισε η χώρα να βγαίνει από την υγειονομική κρίση. Οι πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα προβλέπονται αυξημένες κατά 45% (με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) στα 44 δισ. ευρώ φέτος. «Έχουμε έναν κόσμο δύο ταχυτήτων, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να έχουν πληγεί πολύ από το δεύτερο κύμα και την κοινωνική και πολιτική αβεβαιότητα, ενώ η Κίνα επιταχύνει σταθερά κάθε ημέρα», δήλωσε μία εταίρος της Bain.

Οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο αναμένονται μειωμένες κατά 10%, αν και η μείωση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη ανάλογα με το πόσο θα πληγεί η χριστουγεννιάτικη περίοδος από το νέο κλείσιμο καταστημάτων. Τα έσοδα εταιρειών – όπως της LVMH, της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Louis Vuitton, της Hermes και της Prada – αναμένεται να ανακάμψουν μερικά το 2021, ενώ η Bain σημειώνει ότι δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 πριν από το τέλος του 2022 ή ακόμη και του 2023.

Η κρίση του κορονοϊού επιτάχυνε τρεις τάσεις, με τις ηλεκτρονικές αγορές σχεδόν να διπλασιάζονται από 12% το 2019 στο 23% το 2020 και το ηλεκτρονικό εμπόριο να αναμένεται να είναι ο κύριος δίαυλος αγορών πολυτελών προϊόντων έως το 2025. Οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν περισσότερο στις χώρες τους, ενώ σχεδόν το 60% των συνολικών αγορών γίνεται πλέον από καταναλωτές που έχουν γεννηθεί από το 1981 και μετά.

FDA: Έγκριση για τεστ covid στο σπίτι με αποτελέσματα σε 30 λεπτά

Κίνα: Τα εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα στο στόχαστρο των αρχών

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο εργαζόμενοι στην αλυσίδα κατεψυγμένων τροφίμων έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Τιαντζίν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αυξάνεται η δυσπιστία απέναντι στα εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με αρκετές εστίες λοίμωξης από την COVID-19.

Η Κίνα έχει αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού από την άνοιξη χάρη στα δρακόντεια μέτρα που έλαβε (μαζικά τεστ, lockdown, καραντίνα κατά την άφιξη στη χώρα, παρακολούθηση των μετακινήσεων) και στην χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως εκ τούτου καταγράφει ημερησίως πολύ λίγα νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν ανθρώπους που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Ωστόσο ευρείες εκστρατείες εξέτασης εισαγόμενων τροφίμων έχουν διοργανωθεί πρόσφατα μετά τον εντοπισμό ιχνών του νέου κορονοϊού σε συσκευασίες.

Στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, οι αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι εντόπισαν τον SARS-CoV-2 σε κατεψυγμένο βοδινό κρέας που προερχόταν από την Βραζιλία.

Τέσσερις άλλοι δήμοι γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα την παρουσία νέου κορονοϊού σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων που ήρθαν από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων χοιρινό κρέας από την Αργεντινή και ψάρια από την Ινδία.

Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν εξετάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 800.000 δείγματα εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων και αναστείλει τις παραδόσεις από 99 ξένους προμηθευτές.

Οι υποψίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο, εν μέσω συρροής κρουσμάτων στο Πεκίνο, όταν ίχνη του ιού εντοπίστηκαν σε επιφάνεια κοπής εισαγόμενου σολομού.

Οι δύο εργαζόμενοι στην Τιαντζίν, την μεγάλη πόλη-λιμάνι που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κινεζικής πρωτεύουσας, “είχαν και οι δύο προηγουμένως έρθει σε επαφή με μολυσμένα προϊόντα διατροφής της αλυσίδας κατεψυγμένων”, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), “δεν υπάρχει σήμερα καμία απόδειξη ότι άνθρωποι θα μπορούσαν να κολλήσουν την COVID-19 από τρόφιμα ή συσκευασίες διατροφικών προϊόντων”.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν χαρακτήρισε σήμερα “κατάλληλα” και “απαραίτητα” τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι αποσκοπούν “στην προστασία της ζωής και της υγείας” του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού μέσω του εμπορίου τροφίμων και οι πληροφορίες αυτού του είδους “πρέπει να υποβαθμίζονται”, σημείωσε την ίδια ώρα σήμερα ο Μάξιμο Τορέρο Κάλεν, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο FAO έχει και στο παρελθόν δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως η παραγωγή τροφίμων σε προμηθεύτριες χώρες αποτελεί πηγή του νέου κορονοϊού, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάσκεψη Global Grain.

Η Κίνα σημειώνει ότι έχει εντοπίσει τον ιό στις συσκευασίες προϊόντων από 20 χώρες. Ωστόσο ξένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η έλλειψη παροχής αποδείξεων από τις αρχές σημαίνει ότι αυτό ζημιώνει το εμπόριο.

Έρευνα

Η μετάδοση της COVID-19 μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων είναι “πιθανή, αλλά δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, δεν γνωρίζουμε επομένως την έκταση αυτής της εξάπλωσης”, δήλωσε στο AFP ο Πολ Τάμπια, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η διεθνής αποστολή που έχει επιφορτιστεί να διευκρινίσει την προέλευση του νέου κορονοϊού συνεδρίασε για πρώτη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, με Κινέζους ειδικούς.

Ο διεθνής οργανισμός επιδιώκει να διεξαχθεί “ένα σύνολο μακρών και διεξοδικών ερευνών” στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, για να γίνει μια προσπάθεια να διευκρινιστεί η πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Το Πεκίνο υπογραμμίζει τακτικά ότι, μολονότι ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο κινεζικό έδαφος, μπορεί να προήλθε από άλλη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα