Τα λύματα προκαλούν ανησυχία για το τι προκάλεσαν τα ρεβεγιόν
Συστάσεις να μην ανοίξουν καταστήματα με click away.
«Κόκκινος» συναγερμός για την Αττική – Τα ρεβεγιόν προκάλεσαν «έκρηξη» στο ιικό φορτίο
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στη χώρα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα, με τους ειδικούς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν από την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια μετά την χαλάρωση των εορταστικών ημερών αναμένεται να είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου πλησιάζει.
Πάντως, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πορεία διασποράς του ιού, την Τρίτη, δείχνουν ότι τα κρούσματα καταγράφουν ήδη αυξητικές τάσεις. Στο επίκεντρο της αύξησης βρίσκεται φυσικά η Αττική στην οποία εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη περιφέρεια, με τις αρχές να προχωρούν σε παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονταν υπό αυτό το καθεστώς.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακινήσεις» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ό,τι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Ακόμη ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400.
Ανησυχία για τα λύματα της Αττικής Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.
Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην Αττική έδωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών.
«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες διότι, αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
Αυτό που εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους.
Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.
Νέα πίεση στο ΕΣΥ – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.
Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαίρι, είπε ο καθηγητής στο MEGA.
«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αρθιμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».
Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσιαλου, πριν την 15η Ιανουαρίου δεν θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν μπορούμε να επανεκκινήσουμε κάποιους τομείς της αγοράς. Είναι λοιπόν απορία άξιο πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει και πάλι ένα κομμάτι της χώρας, τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο καθηγητής ερωτηθείς για το αν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, επεσήμανε πως θα πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία των αρχών της επόμενης εβδομάδας. «Αν τα μέτρα τηρηθούν με αυστηρό τρόπο θα αρχίσει να φαίνεται μια μεγαλύτερη κάμψη πλέον. Αν αυτό δεν φαίνεται τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως είμαστε σε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι πρέπει να γίνει χωρίς να έχουμε τα δεδομένα.
«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων» «Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων» προειδοποίησε, στο ίδιο πνεύμα, ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.
Παγώνη-ΣΚΑΪ: Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown- Να μην ανοίξουν ακόμα click away και λοιπές δραστηριότητες
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα.», τόνισε η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, στον ΣΚΑΪ.
«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα.», τόνισε η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δε μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες.
Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα θα είναι δύσκολα.
Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κα Παγώνη σχολίασε πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω.», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».
«Οι γιατροί βάζουμε σε προτεραιότητα το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι καλύτερη και πρέπει να το κρατήσουμε.», επεσήμανε.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι, τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. «Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία.»
Τέλος, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. «Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.»
Παραμένει το σκληρό lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη – Πού αλλού υπάρχει πρόβλημα
Περιοριστικά μέτρα και επέκτασή τους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, της Κοζάνης, της Σητείας και της Ροδόπης Σε αυστηρό lockdown παραμένουν δήμοι της Δυτικής Αττικής, καθώς και της Κοζάνης, ενώ προστίθενται κι άλλοι δήμοι στην Κρήτη και στην περιφέρεια μιας και ο κορονοϊός συνεχίζει να διασπείρεται σε ανησυχητικό βαθμό. Μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αργά χθες το βράδυ και αφού λήφθηκαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Εναντι Κορονοϊού, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κ.λπ.) Επίσης:
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων. Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων. Επισημαίνεται, ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν:
Από την Τετάρτη 06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας , Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης Από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου Από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Εναντι Κορονοϊού για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Σκουτέλης στον ΑΝΤ1: λάθος το άνοιγμα σχολείων και το lockdown – “ακορντεόν”
Μέσα σε δυο βδομάδες βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων.
Ο λοιμωξιολόγος διαφωνεί με την απόφαση να ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και σταθμοί, την κινητικότητα των συνοδών των παιδιών και την εικόνα στην αγορά.