Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα για τον περιορισμό του κοροναϊού

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
τα-μέτρα-που-θα-λάβει-η-κυβέρνηση-τα-επό-594750
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά και τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι για μία μέρα υπήρξε μείωση των κρουσμάτων, την Τρίτη 18 Αυγούστου σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ -269- ενώ η Αττική αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού μόλις επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ήδη το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μία σειρά έκτακτων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως τα γραφεία και τα σχολεία, δείχνουν να είναι δεδομένα, όπως και τα τοπικά lock down «τύπου Πόρου» για περιοχές ακόμα και εντός Αττικής. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μέλη της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγους τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αποφασίσει και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί.

Όπως προέκυψε, εξάλλου, από την συγκεκριμένη ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα δήμοσιοποιήσει τα επόμενα 24ωρα ένα σχέδιο εκτεταμένης τηλεργασίας – βασισμένο εν πολλοίς στο μοντέλο, που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της καραντίνας – όπου αυτό είναι εφικτό, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Ήδη, πάντως, αρκετές εταιρείες και μεγάλοι οργανισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει αυτοβούλως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, υπό τον φόβο παράλυσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε περίπτωση μετάδοσης του ιού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση να εμφανιστεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έτοιμη να επιστρατεύσει επιπρόσθετα και μάλλον σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, στην απευκταία προοπτική της περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Στο «τραπέζι» των εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου συζητείται μια ευρεία γκάμα επιλογών, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση του…κακού σεναρίου αναμένεται κατά πληροφορίες να προκριθούν κατά βάση οριζόντιας κλίμακας μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέψεις υπάρχουν για υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο της καθιέρωσης ωραρίου στη λειτουργία μπαρ, καφέ και εστιατορίων να επεκταθεί και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Παρεμβάσεις όπως ο περιορισμός στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις η ο περιορισμός της κυκλοφορίας, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κατά το πρότυπο των sms του 13033 επί καραντίνας, μολονότι έχουν συζητηθεί, συνομολογείται ότι θα ενεργοποιηθούν εφ’ όσον διαπιστωθεί σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής καμπύλης στην χώρα μας, αν και κανένας δεν το αποκλείει.

Εγκύκλιος Θεοδωρικάκου για χρήση μάσκας στο Δημόσιο

Παράλληλα τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε τη Δευτέρα 17 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορωνοϊού (COVID-19).

Ειδικότερα για το ωράριο λειτουργίας, η εγκύλιος παρέχει τη δυνατότητα «κατά την κρίση των αρμοδίων διευθύνσεων προσωπικού και υπό τη στάθμιση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν στη λειτουργία εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, να επανέλθουν σε ισχύ τα τρία ωράρια λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία – Με μάσκα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα θρανία

Σε πλήρη σύνθεση και με εκτεταμένη χρήση μάσκας θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, παρά τις εκκλήσεις για ενίσχυση των σχολικών μονάδων ή ολιγομελή τμήματα.

Στην πρόταση αυτή κατέληξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που συμμετείχε σε σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «ήταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα». Ακόμη εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρχουν διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα έτσι ώστε όλοι να είναι ασφαλείς.

Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Επίσης η υπουργός υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης:

Προβληματισμός για τη μάσκα

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλους τους μαθητές μάσκα ή όχι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Παρά τον προβληματισμό που επικράτησε, αποφασίστηκε η επιστροφή να γίνει με πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές) αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας (διαφορετικά διαλείμματα, κ.λπ).

Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας στάθηκε και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ασιατικές χώρες, είναι κάτι που μπορούν να μάθουν τα παιδιά, προσθέτοντας ότι είναι καλό να αποκτήσουν αρχές δημόσιας υγείας.

Λινού: Λειτουργία πρωί και απόγευμα

Από την άλλη πλευρά, την αντίθεσή της με την εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στην τάξη εκφράζει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνά Λινού, η οποία προτείνει κάτι διαφορετικό: τη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωί και απόγευμα, το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών, κάτι που ζητούν ήδη γονείς και εκπαιδευτικοί, και την εμπλοκή ενήλικων εθελοντών στην Εκπαίδευση, οι οποίοι θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων ανά τάξη.

Σημειώνεται πως ο μειωμένος αριθμός μαθητών στις τάξεις περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχει υιοθετήσει και η Ιταλία, ενώ η υπουργός Παιδείας της χώρας Λουτσία Ατσολίνα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα της θα αξιοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και προσωπικού στα σχολεία.

Ως προς την εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στην τάξη η κυρία Λινού υποστηρίζει ότι η ασφάλεια του μέτρου τελεί υπό εξέταση και ότι ξένοι επιδημιολόγοι έχουν αποφανθεί πως ενέχει κινδύνους, καθώς εκθέτει τα παιδιά σε περισσότερους ανθρώπους.

«Καμπανάκι» από τους λοιμωξιολόγους – Στο τραπέζι νέα μέτρα

Από την άλλη πλευρά, οι λοιμωξιολόγοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι ο κορονοϊός σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM 104,6 είπε ότι «είναι προφανές ότι υπήρξε στην ελληνική κοινωνία μετά τον Μάιο μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν εξαφανίστηκε». Επίσης, τόνισε πως «δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης, που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου». Παρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, «δεν θα βγάλουμε τον στρατό στον δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών», περιέγραψε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν, δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών».

Αναφορικά με το εμβόλιο, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ο ίδιος ανέφερε πως «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί, τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί», υπογραμμίζοντας όμως ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες».

«Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας. «Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας», τόνισε ακόμη ο καθηγητής.

«Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν», παρατήρησε ο καθηγητής ενώ για το ρωσικό εμβόλιο ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στον διεθνή ιατρικό Τύπο. Μένει να το δούμε». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ον επόμενο χρόνο, παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, θα ζήσουμε με τον ιό», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ είπε πως «θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Με αυτά τα δεδομένα, «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε», κατέληξε ο καθηγητής.

Επίσης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περιστατικά του κορονοϊού δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, ενώ μίλησε και για «ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί».

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε πως αυτός βρίσκεται λίγο παραπάνω από τη μονάδα. Ζητούμενο, για τον ίδιο, εξάλλου, είναι τα ημερήσια κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters, όπως είπε. Επίσης σημείωσε πως στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκονται υπό συζήτηση τα ακόλουθα νέα μέτρα:

  • το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών,
  • η οριζόντια χρήση μάσκας,
  • το κλείσιμο μπαρ,
  • η απαγόρευση εκδηλώσεων κ.λπ.

Ακόμη, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση προς τους πολίτες για την ευλαβική τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου.

Νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση.

Η εφαρμογή των μέτρων στήριξης -στα οποία περιλαμβάνεται και η παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας- αναμένεται να γίνει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω και των περιοριστικών μέτρων -για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού- που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», μπορεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά κλάδοι όπως η εστίαση αλλά και ο τουρισμός ζουν αυτόν τον εφιάλτη για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάρτιο με το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι η πτώση του τζίρου στις τουριστικές μονάδες μέχρι και το τέλος Ιουλίου είχε συναντήσει τις προβλέψεις που είχαν γίνει από την άνοιξη για συρρίκνωση έως και 80%, ενώ στην αρχή του μήνα, πριν την αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές, ο Αύγουστος αναμενόταν «λίγο καλύτερος», κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Ανάλογες προβλέψεις είχαν γίνει και για την εστίαση αλλά και τις «δορυφορικές» του τουρισμού υπηρεσίες οι οποίες πλέον έχουν παράλληλη πτωτική πορεία.

Τα 3+1 μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει τα εξής:

Εργασία

Τα αντίδοτα στα επαπειλούμενα λουκέτα και την απότομη αύξηση της ανεργίας είναι δύο: Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.

Στον τομέα απασχόλησης ήταν υπό συζήτηση από τον Ιούλιο ένα νέο πλέγμα μέτρων που όχι μόνο θα συντηρεί τις θέσεις εργασίας – ρόλο που είχε αναλάβει με όχι μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία – αλλά και θα δίνει και κίνητρα για νέες προσλήψεις κυρίως σε κλάδους που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Σε ένα γενικό πλαίσιο έχουν ζητηθεί ένα πλέγμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και φορολογικών κινήτρων για νέες θέσεις εργασίας το οποίο τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ενέσεις

Περισσότερα είναι τα μέτρα που θα αφορούν την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν «λουκέτα». Ειδικότερα:

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαγγείλει τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα διατεθεί χαμηλότοκος δανεισμός ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που είχαν αποδεδειγμένα μεγάλη μείωση τζίρου λόγω της κρίσης. Στο αρχικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα υπόλοιπα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Για την απόδοση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της περιόδου Μαρτίου – Ιουλίου ανοίγοντας έτσι το φάσμα των δυνητικών δικαιούχων βάζοντας πρώτες τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς όμως να αποκλείουν και τις επιχειρήσεις που δεν μπήκαν στο πρώτο και τον δεύτερο κύκλο του συγκεκριμένου μέτρου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα δεύτερο πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες εβδομάδες ώστε να τροφοδοτήσει με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται συνεχώς μέσα στην κρίση που πλήττει οριζόντια όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα σε αυτή τη φάση υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία για καλύτερη συνεργασία εκ μέρους των τραπεζών, αφού και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι χωρίς περισσότερη ρευστότητα στην περίοδο της κρίσης θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προστεθεί στα σημερινά.

Μέτρο ανακούφισης θα είναι και η ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου και οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2021. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να πάει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Κατέληξε 88χρονος στο Παπανικολάου: Στους 233 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ένας ακόμη θάνατος από κορονοϊό καταγράφηκε σήμερα, ανεβάζοντας στους 233 τον αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα από την πανδημία.

Πρόκειται για έναν 88χρονο με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο Αγία Κυριακή, στο Ασβεστοχώρι, που κατέληξε στο Παπανικολάου.

Σημειώνεται ότι είναι ο έκτος νεκρός από το γηροκομείο.

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη των νέων κρουσμάτων:

Νέα μεγάλη αύξηση με 70 κρούσματα κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη

Από ποιες χώρες είχε η Ελλάδα τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα

Πηγή: vradini.gr, iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα