Τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα μας μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων

Τρίτη δόση και έλεγχοι σε εμβολιασμένους - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους - Προβληματισμός στην αγορά.

Parallaxi
τα-νέα-δεδομένα-στην-καθημερινότητα-μ-827148
Parallaxi
Εικόνα: SOOC

Αλλάζει άρδην η ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Για να έχουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες πρόσβαση σε διάφορες δραστηριότητες θα πρέπει να κάνουν rapid test.

Άλλωστε παντού θα απαιτείται rapid test για τους ανεμβολίαστους εκτός από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες.

Έλεγχοι και στους εμβολιασμένους

Όμως το ζήτημα είναι ότι θα δυσκολέψει και η ζωή των εμβολιασμένων καθώς πλέον και εκείνοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ο διαχωρισμός των πολιτών και η αναγνώριση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι θα είναι παντού για τα απαραίτητα έγγραφα με εξαίρεση τους τομείς που καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και υγείας αλλά και στις εκκλησίες.

Οι έλεγχοι τόσο σε ανεμβολίαστους πολίτες για τα rapid test όσο και σε εμβολιασμένους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ουρές, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και mall αλλά ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Άλλωστε το app μέσω του οποίου ελέγχονται τα πιστοποιητικά και τα rapid test, απαιτεί κάποιο χρόνο για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του εγγράφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα τονίζοντας πως θα αποτελέσουν άλλο ένα πλήγμα για το λιανεμπόριο.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ενώ θα προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει τους νέους περιορισμούς.

Στους χώρους εργασίας όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους, οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης, θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας χωρίς έλεγχο.

Στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες θα οριστούν επίσης υπεύθυνοι που θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων προκειμένου να «σκανάρουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή τα rapid test, είτε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνεται και ταυτοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται στα τεστ αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού με την ταυτότητα του πολίτη.

Στους μικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα κάνει τους ελέγχους πριν οι πολίτες καθίσουν σε τραπέζι.

Στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια επίσης η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων πάντως και ειδικά των mall είναι πιθανό εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση πελατών, να καταγραφούν και ουρές αφού θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.

Ασφυκτικοί έλεγχοι

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. «Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους» περιέγραψε με νόημα ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει στο εξής ταυτόχρονη επίδειξη πιστοποιητικού και δελτίου ταυτότητας, ενώ οι ποινές για τους παραβάτες διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Καμπάνες» για τις ομάδες

Με ποινές κινδυνεύουν στο εξής και οι αθλητικές ομάδες, σε περίπτωση που σε μαζικούς αθλητικούς χώρους, όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, δεν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και αυτό της τήρησης αποστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, «καμπάνες» θα ακούσουν συνολικά οι ομάδες και μάλιστα με στέρηση της παρουσίας των φιλάθλων τους σε επόμενα παιχνίδια.

Μέτρα για γιατρούς

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε χθες πως εκτός από τα κίνητρα προς ιδιώτες γιατρούς για την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -με τελευταίο τη δυνατότητα εφημεριών με την καταβολή 250 ευρώ ακόμη και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους- παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο «επίταξης» γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Είμαστε έτοιμοι- αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν- να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα» υπογράμμισε ο Υπουργός, ενώ ανήγγειλε την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του μέτρου της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά και την μη ανανέωση των συμβάσεων τους με το ΕΣΥ για όσους επικουρικούς γιατρούς παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση από την Παρασκευή

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες, κεντρική στόχευση των νέων μέτρων αποτέλεσε η διατήρηση όλων των βαθμών ελευθερίας τους μέχρι σήμερα, ενώ σε εφαρμογή τίθεται την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ειδικά για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η έμφαση σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα προκύπτει από το γεγονός ότι «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» παρατήρησε ο Υπουργός Υγείας, προτρέποντας όσους πολίτες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Τέλος στα lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Επιστολές και sms

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των παραπάνω ποσοστών, την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας ανακοίνωσε χθες ο κ. Πλεύρης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα