Τα νεότερα με την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα

Όλες οι σχετικές με τον ιό πληροφορίες για τη χώρα.

Parallaxi
τα-νεότερα-με-την-εξάπλωση-του-κοροναϊ-635439
Parallaxi
εικόνα: unsplash

Χθες ανακοινώθηκαν 264 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8381.

31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 240 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Από τα νέα κρούσματα, 51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Ένα ακόμα κρούσμα εντοπίζεται στη Χαλκιδική.

Αρνητική «πρωτιά» σημείωσε χθες η Π.Ε. Αττικής με 91 κρούσματα, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η χώρα είδε ξανά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ημερησίως.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες, ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος υποστήριξε ότι «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού».

Οι φόβοι αυτοί των ειδικών φέρνουν νωρίτερα φέτος τον εμβολιασμό του πληθυσμού ενάντια στη γρίπη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα ο κύκλος των εμβολιασμών για τη γρίπη, ώστε ο πληθυσμός να είναι προετοιμασμένος και να μην συμπέσουν πιθανά βαριά περιστατικά γρίπης και covid-19. Ήδη, υπάρχει ο σχετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, ενώ οι δόσεις αναμένεται φέτος να είναι περισσότερες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ήδη έχουν παραγγελθεί 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της γρίπης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» τόνισε.

Μεγάλος κίνδυνος από τους ασυμπτωματικούς – Δεν υποχωρεί η διασπορά

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είναι επικίνδυνος ο συνδυασμός της γρίπης με τον κορονοϊό

Η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι κάτι που ανησυχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες. Και όλα αυτά την ώρα που επιστρέφει στα μεγάλα αστικά κέντρα, το τελευταίο κύμα εκδρομέων του φετινού καλοκαιριού.

Μιλώντας στο Open TV η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι «έχουμε επισημάνει ότι αυτές τις μέρες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει τριψήφιος αριθμός ενώ είχαμε ελπίδες ότι ίσως αυτός θα μπορούσε να μειωθεί. Δυστυχώς μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Μέχρι να γυρίσουν όλοι από τις διακοπές. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και γι αυτό υπάρχει μετάδοση του κορονοϊού. Βέβαια τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα. Συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα».

«Όλα όσα βλέπουμε είναι ανησυχητικά και απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα δεν τηρούνται. Μετά τις δώδεκα το βράδυ εξακολουθούν να υπάρχουν συνωστισμοί. Έχουμε δει πάρα πολλές εικόνες αναφορικά με αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.

Αναφερόμενη στα νοσοκομεία επεσήμανε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή μπορούμε και αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Έχουμε μία αρκετά μεγάλη εμπειρία αυτούς τους μήνες. Υπάρχει μία αύξηση κλινών, αλλά και ΜΕΘ. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα φτάσουμε τις 1.300 κλίνες. Παράλληλα υπάρχει επικουρικό προσωπικό και έχουμε ζητήσει να γίνουν πιο σύντομα οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Εάν δεν προσέξουμε θα έχουμε εικόνες ανάλογες με την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία. Είδατε ότι σε διάστημα δέκα ημερών έγιναν 31 διασωληνώσεις. Όλα αυτά είναι ανησυχητικά. Θα πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να προσέξουμε την υγεία μας. Εάν όλοι μας είχαμε τηρήσει αυτά τα μέτρα δεν θα είχαμε φτάσει στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων».

«Εάν φτάσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας τότε χάσαμε το παιχνίδι. Πραγματικά στην Ελλάδα κάναμε μεγάλες θυσίες για να κρατήσουμε χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Εύχομαι ότι δεν θα συμβεί μία αλλαγή της εικόνας που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Όμως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί σε διψήφιο ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων. Όταν φτάσουμε πάλι στο διψήφιο ο επόμενος στόχος είναι τα μονοψήφια κρούσματα. Έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε έναν καλό χειμώνα. Μην ξεχνάμε τη γρίπη που ξεκινάει από τον Οκτώβριο. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και θα πρέπει να το λέμε συνέχεια. Κορονοϊός και γρίπη είναι επικίνδυνος συνδυασμός» συμπλήρωσε η κυρία Παγώνη.

Καταλήγοντας η κυρία Παγώνη έστειλε το δικό της μήνυμα στους νέους ανθρώπους. «Θέλω να πως στους νέους ότι ο κορονοϊός δεν έχει ηλικίες. Είναι από τα μωρά μέχρι τους μεγαλύτερους. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ο συντελεστής μετάδοσης του κορoνοϊού στην χώρα μας, είναι πάνω από το 1, και η διασπορά στην κοινότητα ανησυχεί τους ειδικούς. Συναγερμός έχει σημάνει και για το ποσοστό των υγειονομικών που προσβάλλονται καθημερινά από τον ιό. Προληπτικά μέτρα την ίδια ώρα εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς τα κρούσματα αστυνομικών αυξάνονται διαρκώς. Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία που θα γίνει με μάσκες και αποστάσεις.

Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Έκτακτα μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, η παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), αντικαθίσταται ως εξής:

α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

δ) Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

στ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, ορίζονται αφενός μεν η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19 αφετέρου δε κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη προς απόδειξη της συμπερίληψής του στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι περ. (β) έως και (ε).

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος και να ρυθμίζεται κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του.

ζ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τέλος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και για την επιβολή και την είσπραξη του προστίμου.

Έρχονται ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους εποχικά εργαζόμενους

Κλειδώνει το πακέτο των μέτρων στήριξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ρίξει στην αγορά την μεγαλύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς το διαθέσιμο χρήμα θα ξεπεράσει τα 1,2 δις. ευρώ.

Ήδη προωθείται νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά και περίοδος χάριτος για τις εποχικές-τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα του 2021.

Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ένα στοχευμένο “πακέτο” παρεμβάσεων, με στόχο να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες που ήδη υφίστανται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και είναι πιθανόν να παραμείνουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Αυτήν τη στιγμή, περίπου 100.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι σε αναστολή, όπως επίσης τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι στην εστίαση.

Πέρα από τα 534 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης, σχεδιάζεται η κάλυψη από το Κράτος των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων, ενώ για να περιοριστεί η οικονομική τους αιμορραγία, εξετάζονται κι άλλες εισοδηματικές ενισχύσεις όπως μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ειδική επιδότηση θέρμανσης, φορολογικές διευκολύνσεις για τις τρέχουσες και προηγούμενες υποχρεώσεις τους.

Πέρα από τα ταμειακά διαθέσιμα, που επιτρέπουν ένα νέο γύρο στοχευμένων εισοδηματικών ενισχύσεων, πολύτιμη είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αναμένονται- αν και με καθυστέρηση- μέσα στο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το κονδύλι από το πρόγραμμα SURE, το οποίο είναι, μάλιστα, αυξημένο κατά περίπου 80% σε σχέση με τις αρχικές ποσοστώσεις, καθώς η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ ευρώ αντί 1,5 δισ ευρώ.

Η τεράστια ζημιά στον Τουρισμό φέρνει παράλληλα “πακέτο” μέτρων στήριξης και στις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι φετινές εισπράξεις αναμένεται ότι θα είναι τελικά 70-80% χαμηλότερες από πέρσι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα μικρών και μεγαλύτερων μονάδων. Στο υπό διαμόρφωση “πακέτο” συμπεριλαμβάνονται η παράταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, η παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, καθώς και του σχήματος επιδότησης μισθών- εισφορών “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ενδεχομένως και η στοχευμένη παράταση της μείωσης ενοικίου, με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες.

Οι πολύτιμες ανάσες από τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (γύρω στα 3,5 δισ ευρώ) δεν αναμένονται νωρίτερα από την ερχόμενη Άνοιξη κι ως εκ τούτου, θα πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρή χρηματοδοτική γέφυρα ως τότε.

Οι φόροι και οι εισφορές της “καραντίνας” παγώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου και θα πληρωθούν από την Πρωτοχρονιά σε 12 ή 24 δόσεις, αν και η αγορά πιέζει για πιο “γενναία” ρύθμιση, όπως επίσης για “πάγωμα” και των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως το τέλος του έτους. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα πέσουν στην αγορά κρατικά δάνεια 1,2 δισ ευρώ, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής με έμφαση στις πολύ μικρές κι ατομικές επιχειρήσεις, άλλα 3,5 δισ με κρατική εγγύηση και 3,5 δισ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα συνεχιστεί το 2021, με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το περίγραμμα θα δώσει ο Πρωθυπουργός στις 12-13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου διευκολύνει το ότι το “πάγωμα” των δημοσιονομικών στόχων θα παραταθεί και την επόμενη χρονιά, με τις σχετικές αποφάσεις να δρομολογούνται σε επίπεδο Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θα εξαντληθούν τα περιθώρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20-30%. Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται το “ψαλίδισμα” του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος.

Νέο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής

Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν 15χρονο από το Πακιστάν ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στο ΑΤ Πατησίων με εντολή εισαγγελέα μέχρι να μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας. Χθες και προκειμένου να γίνει η μεταφορά του υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού όπως προβλέπεται για να ενταχθεί στη δομή φιλοξενίας και βγήκε θετικός.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του. Αναμένονται οι σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν και πόσοι αστυνομικοί θα τεθούν σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τεθήκαν σε καραντίνα 14 ημερών 6 αστυνομικοί μετά από κρούσμα κορονοϊού σε κρατούμενο στο ΑΤ Ομονοίας ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν τεθεί σε καραντίνα 7 ημερών 14 αστυνομικοί λόγω κρούσματος στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα.

Έρχονται διμοιρίες «καραντίνας» στην ΕΛΑΣ

Διμοιρίες «καραντίνας» που θα στελεχώνουν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης (ΥΑΤ) δημιουργεί η ΕΛΑΣ από τις 26 Αυγούστου.

Τις συγκεκριμένες διμοιρίες θα στελεχώνουν αστυνομικοί που θα έχουν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια και στόχος είναι να μην μεταφέρουν τον ιό σε συναδέλφους τους που εργάζονται ήδη. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί γα τουλάχιστον μια εβδομάδα, όσο δηλαδή όσο και ο χρόνος εμφάνισης του κορωνοϊού σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα.

Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους συμμετέχουν γάμους και βαφτίσια με υπεράριθμους προσκεκλημένους 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται επιβολή προστίμων τόσο στους διοργανωτές εκδηλώσεων, όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι άνω των 50 ατόμων αλλά και στους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, προβλέπονται πρόστιμα 150 ευρώ σε όσους συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με υπεράριθμους καλεσμένους.

Αναλυτικότερα:

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων δημοσίων ή κοινωνικών εκδηλώσεων

α) των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και γ) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω τίθεται ανώτατο όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με τις τελετές αυτές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι κανόνες που έχουν τεθεί με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165), Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 (Β’ 3330) και Δ1α/Γ.Π.οικ.50886/11.8.2020 (Β’ 3364) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και όσοι τίθενται με το άρθρο δεύτερο της παρούσας. Η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48595/31.7.2020 (Β’ 3159) κοινή υπουργική απόφαση δεν θίγεται από την εφαρμογή της παρούσας. Η παρ. 1 δεν καταλαμβάνει: α) τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της παρούσας, β) τις εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και γ) τις υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ισχύουν οι κανόνες που έχουν τεθεί με τις υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165), Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 (Β’ 3330) και Δ1α/ Γ.Π.οικ.50886/11.8.2020 (Β’ 3364) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, καθώς και όσοι τίθενται με το άρθρο δεύτερο της παρούσας.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρ. 1 επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) Στα φυσικά πρόσωπα που παρακολουθούν εκδηλώσεις της παρ. 1 ή συμμετέχουν σε αυτές, κατά περίπτωση, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. β) Στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. γ) Στην περίπτωση φυσικών προσώπων που διοργανώνουν εκδηλώσεις της παρ. 1 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για την πρώτη παράβαση διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων: α) των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας και γ) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω, απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκτα-ψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται εντός των ορίων των περιφερειών, περιφερειακών ενοτήτων και δήμων του πρώτου εδαφίου και κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της παρ. 1 επιβάλλεται: (α) Στην πρώτη παράβαση, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρεις (3) ημέρες και (β) στη δεύτερη παράβαση, εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) ημέρες. Οι υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50669/10.8.2020 (Β’ 3345), Δ1α/Γ.Π.οικ.51356/14.8.2020 (Β’ 3427) και Δ1α/Γ.Π.οικ.51892/19.8.2020 (Β’ 3461) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας. Εντός του πεδίου εφαρμογής των ανωτέρω αποφάσεων, δεν εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.

Αρμόδιες αρχές και διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων της παρούσας, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, τη γνωστοποίηση κυρώσεων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 29 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.   Ισχύς

Τα ανωτέρω ισχύουν από τις 25 Αυγούστου 2020 έως και τις 31 Αυγούστου 2020. Ειδικώς ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας η παρούσα ισχύει από τις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 7:00 π.μ. έως και τις 31 Αυγούστου 2020.

Σύψας: Ο δείκτης R0 ξεπέρασε το 1 στην Ελλάδα – «Απειλητικός ο χειμώνας και λόγω κλίματος»

Για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας. Ο κ. Σύψας, με δηλώσεις του στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ 104,6» υποστήριξε ότι καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου του δείκτη για τον κορωνοϊό R0, η οποία υπολογίζεται ότι σημειώθηκε περί τις 20 Ιουλίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, στη συνέχεια, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων -που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα. Ενας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη.

Δημόπουλος: Ερωτήματα για την ασφαλή έναρξη των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, ερωτήματα για το κατά πόσον τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου δημιουργούν τα καθημερινά στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας όπως επισήμανε χθες στον ΣΚΑΪ  ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Δημόπουλος παρέπεμψε για τις οποίες αποφάσεις στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η  όποια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη  Δεύτερα, στις 4 το απόγευμα. «Σίγουρα λαμβάνονται υπόψιν όλα τα δεδομένα ακόμα και αυτά που θα προκύψουν το Σαββατοκύριακο» τόνισε.

«Θα ήθελε κανείς από την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων μέχρι το τέλος Αυγούστου να υπάρχουν μια ή δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν ως buffer, δηλαδή να μην έχουμε μεγάλη κινητικότητα επομένως ασυμπτωματικά άτομα να πάψου να μεταδίδουν», εξήγησε ο πρύτανης.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων , οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση οι  εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο θα φορούν μάσκα.

Παράλληλα θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και  θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ/ Iefimerida/ Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα