Τα πιθανότερα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Ποιές είναι οι Κυριακές που προκύπτουν

Parallaxi
τα-πιθανότερα-σενάρια-για-την-ημερομη-852699
Parallaxi

Η ημερομηνία των εκλογών και τα διλήμματα του 2023

Στην ερώτηση του ΓΓ του ΚΚΕ τι αποφάσισε σε σχέση με τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είπε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά».

Του Αντώνη Αντζολέτου/skai

Η συζήτηση στα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο περιστράφηκε γύρω από το χρόνο των εκλογών. Η πολιτική ηγεσία ευχήθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη νέα χρονιά, όμως αυτό που απασχόλησε περισσότερο τους παρευρισκόμενους είναι πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει να στήσει τις κάλπες.

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο και εξακολουθεί η Κυριακή των Βαίων να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μη συνέδεσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έρθει νωρίτερα κατά ένα μήνα – δηλαδή την 1η Απριλίου – με τις εκλογές, ωστόσο είναι σαφές πως το σκηνικό που έχει στηθεί παραπέμπει συνεχώς σε μια αντίστροφη μέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το πρωί πως η επιλογή του αυτή ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο.

Η συζήτηση που είχε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πιο αποκαλυπτική. Στην ερώτηση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ τι αποφάσισε σε σχέση με τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να του είπε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά».

Τα κόμματα έχουν μπροστά τους έναν μαραθώνιο, καθώς καλούνται να διανύσουν ένα καυτό πολιτικό πεντάμηνο. Οι δεύτερες εκλογές θεωρούνται σχεδόν προεξοφηλημένες, με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, συνεπώς μέχρι τον Μάιο η χώρα θα βρίσκεται σε έναν προεκλογικό πυρετό. Η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα και ένα καινούργιο δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι: “Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασιών”;

Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να δείξουν την αντοχή τους με την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τα ελληνοτουρκικά, τις παρακολουθήσεις και το Qatar Gate να κυριαρχούν το επόμενο διάστημα στις συζήτησεις στη Βουλή, στο δημόσιο διάλογο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στις περιοδείες των αρχηγών. Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μια σύγκριση προγραμμάτων και πεπραγμένων από τους δυο αρχηγούς. 2015-2019 Vs 2019-2023. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να μπει “σφήνα” στον δικομματισμό και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να ενισχυθούν.

Μικρότεροι σχηματισμοί θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την πρώτη εκλογική μάχη και να αποταμιεύσουν το θυμό και την απογοήτευση που υπάρχει στην κουρασμένη κοινωνία από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση. Η σύγκρουση αναμένεται να είναι μεγάλη , το “σκληρό ροκ” αναπόφευκτό και οι προσωπικές επιθέσεις πολλές και σε υψηλούς τόνους.

Από τη στιγμή που το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει πως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να έχουμε τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να προκηρυχθεί επίσημα η προεκλογική περίοδος. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα προσφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα είναι ανέφελο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα σε ποιο σημείο θα βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία να συνεχίσει να πιέζει τις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις απασχολούν την ελληνική πλευρά και δυο ακόμα γεγονότα θεωρούνται κομβικά για τις εξελίξεις.

Πριν από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, στις 5 Φεβρουαρίου, θα στηθούν πολύ κρίσιμες κάλπες στην Κύπρο, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα να ακολουθούν των ελληνικών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να “τραβήξει το σχοινί” προκαλώντας μια τεχνητή κρίση που θα τον “σπρώξει” δημοσκοπικά.

Νέα μέτρα και στο βάθος κάλπες: Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου και ο… ανανεωμένος εκλογικός χάρτης

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς καλούνται να δουλέψουν πλέον τα κομματικά επιτελεία, ενώ στην κυβέρνηση κυκλώνουν ημερομηνίες για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η σχετική συζήτηση φούντωσε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τις εκλογές, ωστόσο είναι δεδομένο πως το timing της επόμενης αναμέτρησης αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια.

Στην κυβερνητική πλευρά εκτιμούν πως θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στις κάλπες της απλής αναλογικής. Με αυτά τα δεδομένα είναι .. συνθέτη η εξίσωση του καθορισμού της ημερομηνίας της πρώτης κάλπης, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το Πάσχα είναι στις 16 Απριλίου και οι πανελλαδικές ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου.

Χθες ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε τετ α τετ που είχε με τον πρωθυπουργό ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως μετέδωσε το Open- σημείωσε πως μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά.

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται. Το κεντρικό σενάριο προβλέπει κάλπες τον Απρίλιο , ώστε- εφόσον χρειαστεί – η δεύτερη αναμέτρηση να γίνει το Μάιο. Σε διαφορετική περίπτωση – δηλαδή αν οι εκλογές προκηρυχθούν στα μέσα Μαΐου – ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να γίνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις (που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου).

Μέχρι τις επόμενες κάλπες πάντως στην κυβέρνηση σκοπεύσουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα σε δόσεις, ενώ στο τραπέζι είναι και πρόσθετες παρεμβάσεις. Ένα πρώτο πακέτο μπήκε σε εφαρμογή χθες (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), ενώ ακολουθεί ένα ακόμα πλέγμα δράσεων το Φεβρουάριο (εφαρμογή «Market Pass», αύξηση συντάξεων κατά 7.75% με παράλληλη καταβολή αναδρομικών ενός μήνα).

Ωστόσο υπάρχει και ένα αποθεματικό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που επιτρέπει την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να υπάρξει μια ακόμα έκτακτη ενίσχυση – όπως έγινε τα Χριστούγεννα – λίγο πριν το Πάσχα για την στήριξη ευάλωτων ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων κ.α.).

Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εντείνει τις περιοδείες στην περιφέρεια, προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο και να βάλει τα διλήμματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενοι σταθμοί θα περιλαμβάνουν την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα, ενώ όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα πυκνώνουν οι εξορμήσεις. Στις περιοδείες αυτές ο πρωθυπουργός θα εστιάζει σε έργα που γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως η ανάπτυξη θα είναι και «γεωγραφικά δίκαιη».

«Μετακινήσεις» εδρών φέρνει η απογραφή Ο νέος εκλογικός χάρτης μετά την τελευταία απογραφή του πληθυσμού αποκαλύφθηκε και υπάρχουν.. κερδισμένες και χαμένες περιφέρειες. Ειδικότερα δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας. Από μια έδρα χάνουν επίσης η Θεσπρωτία και η Καστοριά, που πλέον καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού. Πάντως τα στοιχεία δείχνουν πως ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός ομογενών έχει δείξει ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα έχουν γίνει 3.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί περίπου 2.600 με 2.700. Στην κυβέρνηση διερευνούν τα περιθώρια αλλαγής της διάταξης για την ψήφο των ομογενών- που πέρασε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί – ωστόσο για να έχει άμεση εφαρμογή μια τέτοια αλλαγή απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή (κάτι που δεν φαίνεται).

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και το «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων, ενώ αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα, που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Το τελευταίο βέβαια που θα κλείσει είναι το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, ενώ μένει να φανεί ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.

Πηγή: etthnos.gr

Το τετ α τετ Μητσοτάκη και Κουτσούμπα που επιβεβαίωσε το μήνα των εκλογών

Το επικρατέστερο σενάριο Εκλογικό έτος το 2023 και από την πρώτη κιόλας ημέρα του οι προετοιμασίες στα κόμματα για την μεγάλη ημέρα έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.

Ερώτημα ανοιχτό βέβαια παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής, καθώς φουντώνουν τα σενάρια για τη διεξαγωγή τον Απρίλιο.

Αυτό ακριβώς ρώτησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παραβρέθηκαν για τις καθιερωμένες ευχές για τη νέα χρονιά προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», αλλά ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε και ρώτησε «πότε ακριβώς;». «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος των δύο αρχηγών Ο διάλογος, σύμφωνα με πηγές του Περισσού, είχε ως εξής:

Κουτσούμπας: Αποφάσισες;

Μητσοτάκης: Τι ακριβώς;

Κουτσούμπας: Πότε θα γίνουν εκλογές;

Μητσοτάκης: Μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά

Κουτσούμπας: Πότε ακριβώς;

Μητσοτάκης: Μία εβδομάδα πριν, μία μετά τι σημασία έχει;

Νωρίτερα, σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η εκλογική μάχη αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαϊων.

Τα πρώτα ηχηρά ονόματα για τα ψηφοδέλτια Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» προχώρησε σε αποκάλυψη των πρώτων ονομάτων που θα πάρουν θέση στα ψηφοδέλτια. Είτε στο Επικρατείας είτε διεκδικώντας σταυρό, αρκετά ονόματα γνωστών ανθρώπων, με μεγάλη δημοσιότητα, παρουσιάζονται ως πιθανοί διεκδικητές της ψήφου των Ελλήνων πολιτών, για λογαριασμό των κομμάτων που θα διεκδικήσουν το μέγιστο πιθανό ποσοστό για να οδηγηθούν στα κυβερνητικά έδρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Νέα Δημοκρατία «παίζει» έντονα το όνομα του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, όπως και αυτό της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, για το Επικρατείας. Ισχυρές πιθανότητες επίσης συγκεντρώνει και η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής – πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 – και νυν στέλεχος της αυτοδιοίκησης, Άγγελος Χαριστέας.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγονται τα ονόματα του Όθωνα Παπαδόπουλου (καθηγητής Ιατρικής στο Harvard Medical School), του Γρηγόρη Γεροτζιάφα (καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη) και του Νίκου Μαραντζίδη (καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ). Δυνατή είναι και η υποψηφιότητα του Ζαν Μονέ (καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας) ενώ δεδομένη θεωρείται αυτή του Νικόλα Φαραντούρη (διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς) για την μονοεδρική στην Κεφαλονιά.

Οι ηθοποιοί Μαριάννα Τουμασάτου και Μάριος Αθανασίου, όπως και η Άννα Ελεφάντη, έχουν πιθανότητες να είναι υποψήφιοι. Στα υπόψη αναφέρεται ότι βρίσκεται και το όνομα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, όπως και αυτό της συζύγου του αείμνηστου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρας Τσαμπάζη. Ο καλλιτέχνης Μιθριδάτης είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχουν «παίξει» δυνατά για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεδομένα υποψήφιος στην Ανατολική Αττική θα είναι ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καραμέρος.

Στον χώρο του αθλητισμού, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει ρίξει το βάρος του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τον Νίκο Σαργκάνη, παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, για τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας. Το όνομα του Τάκη Λεμονή, αλλά και αυτό του Παναγιώτη Φασούλα, συζητείται για τον Πειραιά.

Η Κατερίνα Λάσπα αναμένεται να είναι υποψήφια, ενώ θεωρείται βέβαιο πως στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα είναι και ο έμπειρος προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος είναι άλλωστε αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Πολιτικής Προστασίας του κόμματος. Έντονη είναι η φημολογία και για τον δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουντή, και τα ψηφοδέλτια στο Ρέθυμνο, ενώ στη Δυτική Αθήνα αναμένεται να είναι υποψήφιος ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος.

Πηγή:  in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα