Τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ

Στον απόηχο της απαγόρευσης των αμβλώσεων, η σημασία της πρόσβασης είναι μεγάλη

Ιωάννα Κακούρη
τα-πρώτα-αντισυλληπτικά-χάπια-χωρίς-ι-901660
Ιωάννα Κακούρη

Η ακύρωση της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, βάσει της οποίας πολλές από τις επιμέρους πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον το δικαίωμα να απαγορεύουν στις γυναίκες τις αμβλώσεις, δίνει στην ευκολία πρόσβασης στην αντισύλληψη μια νέα βαρύτητα.

 Στις ΗΠΑ, προκειμένου οι γυναίκες να λάβουν αντισυλληπτικά χάπια ή άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά, εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική συνταγή. Τώρα όμως, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η HRA Pharma, μια γαλλική φαρμακοβιομηχανία, υπέβαλε αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που θα μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. «Η αίτησή μας έρχεται την κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο ο Frédérique Welgryn, επικεφαλής καινοτομίας της HRA Pharma. Παρόλο που η εταιρεία εργαζόταν προς αυτήν την κατεύθυνση χρόνια πριν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ανακοίνωση είναι «λίγο φως σ’ αυτήν την πολύ σκοτεινή στιγμή» για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, λέει ο Welgryn.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ είναι ακούσιες και η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών που προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά αντιμετώπισαν εμπόδια. Εάν εγκριθεί η αίτηση της HRA Pharma, τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη θα αμβλυνθούν σημαντικά και η πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων θα διευκολυνθεί για ολόκληρη τη χώρα, ειδικά για τις οικονομικά ασθενέστερες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια εγκρίθηκαν για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων πριν από περίπου 60 χρόνια και είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων στις ΗΠΑ. Τα χάπια είναι ήδη διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, οι προϋποθέσεις για να πωλείται κάποιο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή είναι να μπορεί να αντιμετωπίζει μια κατάσταση που οι ασθενείς μπορούν να διαγνώσουν και μόνοι τους, να έχει μικρό ρίσκο λανθασμένης χρήσης και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά χωρίς την επίβλεψη κάποιου γιατρού. Με λίγα λόγια, να είναι ασφαλές.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι πιο ασφαλής από την εγκυμοσύνη -η οποία ενέχει υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι που αφορούν άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, γι’ αυτό και τα αντισυλληπτικά παραδοσιακά απαιτούσαν ιατρική συνταγή. 

Για πολλά χρόνια, οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ έτειναν να μειώνουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα για την υγεία των γυναικών, και ιδιαίτερα στα αντισυλληπτικά, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο στίγμα που παραμένει γύρω από τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, αποτρέποντας τις εταιρείες να επιδιώξουν ένα χάπι χωρίς ιατρική συνταγή.

Από τη στιγμή που μια εταιρεία υποβάλει αίτηση για τη μετακίνηση ενός φαρμάκου από το συνταγογραφούμενο στο μη συνταγογραφούμενο καθεστώς, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων χρειάζεται δέκα μήνες για να λάβει την απόφασή του, επομένως η HRA Pharma θα γνωρίζει αν το χάπι της έχει εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε το χάπι προσιτό για όλες όσες το χρειάζονται»

Μεγάλο ζήτημα παραμένει, βέβαια, το κόστος της αντισύλληψης. Η HRA Pharma έχει ξεκινήσει συζητήσεις και σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει οικονομική βοήθεια, ώστε τα αντισυλληπτικά χάπια να είναι προσιτά για όλες όσες τα χρειάζονται.

Παρόλο που το κόστος των αντισυλληπτικών χαπιών οφείλει βάσει νόμου να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας στις ΗΠΑ, πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν καλύπτουν παρά μόνο τα -αυστηρά από γιατρό- συνταγογραφούμενα χάπια, ένα ζήτημα που οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησαν πρόσφατα να αντιμετωπίσουν, καθώς η πρόσβαση στις αμβλώσεις περιορίζεται σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, ακόμη και με την έγκριση των μη συνταγογραφούμενων αντισυλληπτικών, που θα αποτελέσει ορόσημο για την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων στις ΗΠΑ, τα χάπια δεν είναι πανάκεια. Οι γυναίκες χρειάζονται μια ολοκληρωμένη πρόσβαση στην περίθαλψη που αφορά την αναπαραγωγική τους υγεία, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης, όσο φυσικά και στο κομμάτι της διακοπής των ανεπιθύμητων ή επικίνδυνων κυήσεων.

*Με πληροφορίες από TIME

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα