Επικαιρότητα

Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα για την κρίση με το φυσικό αέριο

Πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση εφοδιασμού που ενδέχεται να προκύψει. 

Parallaxi
τα-σενάρια-που-εξετάζει-η-αθήνα-για-την-902251
Parallaxi

Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της ΔΕΗ από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα και διευθυντή Δραστηριοτήτων του ΔΕΣΦΑ σχέδιο με προληπτικές κινήσεις σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού που ενδέχεται να προκύψει από τη μείωση του φυσικού αερίου ή την ολική διακοπή των ρωσικών ροών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει αναπτύξει ο ΔΕΣΦΑ και όπως αναφέρει σήμερα η Χρύσα Λιάγγου στην Καθημερινή, το συνολικό έλλειμμα εάν διακοπούν οι προμήθειες θα φθάσει τις 50 τεραβατώρες το διάστημα Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023. 

Από αυτή την ποσότητα, 26 TWh αφορούν την Ελλάδα και 24 TWh τη Βουλγαρία. 

Το σενάριο λαμβάνει υπόψη του την καθημερινή λειτουργία 4-7 λιγνιτικών μονάδων και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 10.000 μεγαβατωρών την ημέρα. 

Όσον αφορά την προσφορά του αερίου στο σενάριο διακοπής, ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι στο Σιδηρόκαστρο οι ποσότητες θα είναι μηδέν.

Στους Κήπους θα είναι 10.000 MWh από την Τουρκία βάσει του συμβολαίου ΔΕΠΑ – Botas, αλλά προβλέπεται να μειωθούν στις 6.000 MWh από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, στη Νέα Μεσημβρία (ΤΑΡ) θα είναι 30.000 MWh και η Ρεβυθούσα θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος με 220.000 MWh. Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ελλείμματος έχουν τα φορτία LNG, που ιδανικά θα μπορούσαν να το μειώσουν από τις 50 στις 38 TWh. Ομως καθώς η περίοδος θα είναι δύσκολη και ο ανταγωνισμός μεγάλος, ο ΔΕΣΦΑ υιοθετεί ένα 75% των φορτίων που θα ρίξουν το έλλειμμα από τις 50 στις 22 TWh. Η δεύτερη εφεδρεία είναι η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, όπου σε συνεργασία με τη Stogi (θυγατρική της Snam) εξετάζονται δύο προϊόντα, ένα επίπεδης διαμόρφωσης και ένα διαμόρφωσης αιχμής με περισσότερες ποσότητες π.χ. τον Ιανουάριο και λιγότερες τον Δεκέμβριο.

Οι ιταλικές ποσότητες μπορούν να ρίξουν το έλλειμμα στις 20,5 TWh. Η μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα στις 15 τεραβατώρες και η αλλαγή καυσίμου στις 5 μονάδες αερίου συνολικής ισχύος 1.880 MW στις 12,4 τεραβατώρες. Ως τελευταίο βήμα προκρίνεται η μείωση των εξαγωγών αερίου προς τη Βουλγαρία για κάποιες ημέρες. Το μέτρο αυτό μπορεί να περιορίσει το έλλειμμα στις 6 τεραβατώρες συνολικά και για την Ελλάδα στις 1,2 τεραβατώρες.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ενημέρωσε τη Βουλή για τα 16 σενάρια επικινδυνότητας που έχει εξετάσει, με το πλέον κρίσιμο αυτό της διακοπής του ρωσικού αερίου, ενώ ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης με βάση την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%. Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι σε πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ε.Ε. οι μεγαλύτερες περικοπές εντοπίζονται σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία (11,6 και 3,2 bcm αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

Αυτό εξηγείται λόγω του μηχανισμού επιμερισμού των βαρών που εφαρμόζεται στις προσομοιώσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες, οι περικοπές είναι μικρότερες των 2,4 bcm.

Η ΡΑΕ έχει τέσσερις βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου:

1) Τη μεγιστοποίηση των υποδομών και την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας,

2) την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία,

3) τα μέτρα μείωσης κατανάλωσης και

4) την αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων και τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου στις μονάδες αερίου.

Πηγή: Χρύσα Λιάγγου, Η Καθημερινή 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα